Mire jó a gyömbérolaj?
- Dátum: 2022.02.04., 00:34
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- Ázsia, emésztés, ételmérgezés, étvágyjavító, fájdalomcsillapító, fűszer, gyomor, gyomorrontás, gyömbér, gyömbérolaj, gyulladáscsökkentő, illóolaj, koleszterin, köptető, megfázás, narancsbőr, véralvadásgátló, vércukor, vérrög
Ázsiában már évezredek óta szerves része a konyhának, de a gyógyászatban is előszeretettel használják. Az ájurvédikus gyógyászatban például az egyik alapvető gyógynövény, de ma már világszerte elterjedt. Latin nevén Zingiber Officinale, vagyis közönséges gyömbér, de egyszerűen gyömbérnek vagy fűszergyömbérnek is nevezik. Kínából származik, de a fűszerkereskedelem hatására elterjedt mindenhol, főként Amerikában, Dél-Ázsiában és Nyugat-Afrikában.
A növény gyöktörzsét fogyasztjuk, amely ízét illóolaj és gingerol tartalma adja. Emellett tartalmaz egyéb anyagokat is, például gyantát, keményítőt és cukrot. Bár sokan nem tudják, de akár otthon is könnyedén nevelhetünk gyömbért virágcserépben, mivel viszonylag igénytelen növény és kevés gondozással is elél. A gyömbérben található illóolaj összetevői azok, amelyek főként felelősek a különböző gyógyhatásaiért. Ezek az anyagok a kámfén, az alfa-pinén, b-pinén, geraniol, borneol, zingiber, geranil-acetát, 1,8-cineol, citrál, linalool, nerol és az y-terpine.
Felhasználása a konyhában is sokrétű, általános ízfokozó fűszerként is használják, de kifejezetten húsokhoz és halakhoz is kiváló. Szószokban, salátákban is gyakori, valamint üdítők, koktélok ízesítésére is nagyszerű.
Gyógyhatását már régóta ismerjük, ám olyan tulajdonságai is vannak, amiket csak nemrég fedeztünk fel. Például nem csak különböző betegségek kezelésében, de testápolóként is felhasználható.
Gyógyhatásai közül elsősorban a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását kell megemlíteni. Ezt a hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a prosztaglandinok termelését, amik olyan anyagok, amik a gyulladásos folyamatokban vesznek részt. Ízületi gyulladás esetén például bőrön alkalmazva fejti ki hatását.
Emésztési zavarok esetén is előszeretettel alkalmazzák, mivel segít a görcsök és a puffadás megszüntetésében és elősegíti az emésztés. Bár diétázóknak is ajánlják, alapvetően javítja az étvágyat, így akik hízni szeretnének, nyugodtan használják nem csak fűszerként, de olajként is. Bélfertőzések és gyomorrontás vagy ételmérgezés esetén is segít, mivel aszeptikus és karminatív tulajdonságú, vagyis fertőző anyagoktól mentes és görcsoldó/szélhajtó. A gyömbérolaj belélegezve enyhíti a hányingert és a hányást is.
Csökkenti a vércukorszintet, így akár II. típusú cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint általánosan javítja a keringési rendszert. Véralvadásgátló tulajdonságú, mivel akadályozza a vérlemezkék összetapadását, ezzel pedig csökkenti a vérrög kialakulásának esélyét, valamint csökkenti a vérben a koleszterinszintet is.
Külsőleg narancsbőr ellen is ajánlják, mivel így alkalmazva is javítja a vérkeringést. De nem csak a szív-és érrendszer állapotát javítja, légzési problémák esetén is használható: megfázás esetén enyhíti az általános tüneteket, mint például a köhögés, légszomj és hörghurut. Nyersen fogyasztva, például teába reszelve köptető tulajdonságú.
Nem árt viszont odafigyelni, hogy bizonyos esetekben kerülni kell az alkalmazását. Ilyen például a gyomorfekély, az epekő, májproblémák, vagy lázas állapot.
A vegán életmód mögöttes nehézsége
A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?
Itt az ideje a birsalmának
A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?
Egészséges nassolnivalók
Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!
Amit a kókuszvízről tudni érdemes
A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.
A bento kultúrája
A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.