Menü

Mire jó a gyömbérolaj?

Ázsiában már évezredek óta szerves része a konyhának, de a gyógyászatban is előszeretettel használják. Az ájurvédikus gyógyászatban például az egyik alapvető gyógynövény, de ma már világszerte elterjedt. Latin nevén Zingiber Officinale, vagyis közönséges gyömbér, de egyszerűen gyömbérnek vagy fűszergyömbérnek is nevezik. Kínából származik, de a fűszerkereskedelem hatására elterjedt mindenhol, főként Amerikában, Dél-Ázsiában és Nyugat-Afrikában.

A növény gyöktörzsét fogyasztjuk, amely ízét illóolaj és gingerol tartalma adja. Emellett tartalmaz egyéb anyagokat is, például gyantát, keményítőt és cukrot. Bár sokan nem tudják, de akár otthon is könnyedén nevelhetünk gyömbért virágcserépben, mivel viszonylag igénytelen növény és kevés gondozással is elél. A gyömbérben található illóolaj összetevői azok, amelyek főként felelősek a különböző gyógyhatásaiért. Ezek az anyagok a kámfén, az alfa-pinén, b-pinén, geraniol, borneol, zingiber, geranil-acetát, 1,8-cineol, citrál, linalool, nerol és az y-terpine.

Felhasználása a konyhában is sokrétű, általános ízfokozó fűszerként is használják, de kifejezetten húsokhoz és halakhoz is kiváló. Szószokban, salátákban is gyakori, valamint üdítők, koktélok ízesítésére is nagyszerű.

Gyógyhatását már régóta ismerjük, ám olyan tulajdonságai is vannak, amiket csak nemrég fedeztünk fel. Például nem csak különböző betegségek kezelésében, de testápolóként is felhasználható.

Gyógyhatásai közül elsősorban a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását kell megemlíteni. Ezt a hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a prosztaglandinok termelését, amik olyan anyagok, amik a gyulladásos folyamatokban vesznek részt. Ízületi gyulladás esetén például bőrön alkalmazva fejti ki hatását.

Emésztési zavarok esetén is előszeretettel alkalmazzák, mivel segít a görcsök és a puffadás megszüntetésében és elősegíti az emésztés. Bár diétázóknak is ajánlják, alapvetően javítja az étvágyat, így akik hízni szeretnének, nyugodtan használják nem csak fűszerként, de olajként is. Bélfertőzések és gyomorrontás vagy ételmérgezés esetén is segít, mivel aszeptikus és karminatív tulajdonságú, vagyis fertőző anyagoktól mentes és görcsoldó/szélhajtó. A gyömbérolaj belélegezve enyhíti a hányingert és a hányást is.

Csökkenti a vércukorszintet, így akár II. típusú cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint általánosan javítja a keringési rendszert. Véralvadásgátló tulajdonságú, mivel akadályozza a vérlemezkék összetapadását, ezzel pedig csökkenti a vérrög kialakulásának esélyét, valamint csökkenti a vérben a koleszterinszintet is.

Külsőleg narancsbőr ellen is ajánlják, mivel így alkalmazva is javítja a vérkeringést. De nem csak a szív-és érrendszer állapotát javítja, légzési problémák esetén is használható: megfázás esetén enyhíti az általános tüneteket, mint például a köhögés, légszomj és hörghurut. Nyersen fogyasztva, például teába reszelve köptető tulajdonságú.

Nem árt viszont odafigyelni, hogy bizonyos esetekben kerülni kell az alkalmazását. Ilyen például a gyomorfekély, az epekő, májproblémák, vagy lázas állapot.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!