Menü

Mire jó a gyömbérolaj?

Ázsiában már évezredek óta szerves része a konyhának, de a gyógyászatban is előszeretettel használják. Az ájurvédikus gyógyászatban például az egyik alapvető gyógynövény, de ma már világszerte elterjedt. Latin nevén Zingiber Officinale, vagyis közönséges gyömbér, de egyszerűen gyömbérnek vagy fűszergyömbérnek is nevezik. Kínából származik, de a fűszerkereskedelem hatására elterjedt mindenhol, főként Amerikában, Dél-Ázsiában és Nyugat-Afrikában.

A növény gyöktörzsét fogyasztjuk, amely ízét illóolaj és gingerol tartalma adja. Emellett tartalmaz egyéb anyagokat is, például gyantát, keményítőt és cukrot. Bár sokan nem tudják, de akár otthon is könnyedén nevelhetünk gyömbért virágcserépben, mivel viszonylag igénytelen növény és kevés gondozással is elél. A gyömbérben található illóolaj összetevői azok, amelyek főként felelősek a különböző gyógyhatásaiért. Ezek az anyagok a kámfén, az alfa-pinén, b-pinén, geraniol, borneol, zingiber, geranil-acetát, 1,8-cineol, citrál, linalool, nerol és az y-terpine.

Felhasználása a konyhában is sokrétű, általános ízfokozó fűszerként is használják, de kifejezetten húsokhoz és halakhoz is kiváló. Szószokban, salátákban is gyakori, valamint üdítők, koktélok ízesítésére is nagyszerű.

Gyógyhatását már régóta ismerjük, ám olyan tulajdonságai is vannak, amiket csak nemrég fedeztünk fel. Például nem csak különböző betegségek kezelésében, de testápolóként is felhasználható.

Gyógyhatásai közül elsősorban a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását kell megemlíteni. Ezt a hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a prosztaglandinok termelését, amik olyan anyagok, amik a gyulladásos folyamatokban vesznek részt. Ízületi gyulladás esetén például bőrön alkalmazva fejti ki hatását.

Emésztési zavarok esetén is előszeretettel alkalmazzák, mivel segít a görcsök és a puffadás megszüntetésében és elősegíti az emésztés. Bár diétázóknak is ajánlják, alapvetően javítja az étvágyat, így akik hízni szeretnének, nyugodtan használják nem csak fűszerként, de olajként is. Bélfertőzések és gyomorrontás vagy ételmérgezés esetén is segít, mivel aszeptikus és karminatív tulajdonságú, vagyis fertőző anyagoktól mentes és görcsoldó/szélhajtó. A gyömbérolaj belélegezve enyhíti a hányingert és a hányást is.

Csökkenti a vércukorszintet, így akár II. típusú cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint általánosan javítja a keringési rendszert. Véralvadásgátló tulajdonságú, mivel akadályozza a vérlemezkék összetapadását, ezzel pedig csökkenti a vérrög kialakulásának esélyét, valamint csökkenti a vérben a koleszterinszintet is.

Külsőleg narancsbőr ellen is ajánlják, mivel így alkalmazva is javítja a vérkeringést. De nem csak a szív-és érrendszer állapotát javítja, légzési problémák esetén is használható: megfázás esetén enyhíti az általános tüneteket, mint például a köhögés, légszomj és hörghurut. Nyersen fogyasztva, például teába reszelve köptető tulajdonságú.

Nem árt viszont odafigyelni, hogy bizonyos esetekben kerülni kell az alkalmazását. Ilyen például a gyomorfekély, az epekő, májproblémák, vagy lázas állapot.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.