Menü

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sokféle veszélyforrás leselkedik a kisgyerekekre otthonunkban, nem lehet az asztalon felejteni egy kést, biztonságossá kell tenni a konnektorokat, kerítéssel vigyázzuk épségét, ahol lépcső veszélye fenyeget, elpakoljuk az esetlegesen elérhető gyógyszereket, vegyszereket és még sorolhatnám, azonban most a virágok közül a mérgező szobanövényeket emelném ki, melyek fokozott óvatosságot igényelnek.

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el.

A leggyakoribb mérgező szobanövények egyike a buzogányvirág, melynek minden része mérgező, még véletlenül sem kerülhet kisgyermek közelébe. Mérgező lehet a szobai ciklámen, gyomorfájást, hányást, hasmenést okoz, a gumója pedig erősen mérgező.

Távol tartandó a gyerekektől a könnyezőpálma, ugyanis súlyos esetben nyelési nehézségeket okozhat.

Nem múlhat el tél színes mikulásvirág nélkül, érthető, hiszen gyönyörű és népszerű, azonban tudni kell, hogy minden része mérgező, már kis mennyiségben is hasmenést, hányást okoz.

Létezik olyan növény, melyet úgy hívnak, hogy anyósnyelv, ennek hajtása és levele is mérgező; hányást, hasmenést okoz, de kemény, szúrós végű levelei is veszélyesek a gyerekekre.

A szobai kankalin hajtása és levele is mérgező, ahogy ugyanez elmondható az amarilliszről, mely gyomor - és bélgyulladáshoz hasonló tüneteket okoz.

A kroton levele és szára is mérgező nedvet tartalmaz, hasmenést, hányást és égető, maró érzést okoz.

Kedvelt szobanövény a legénypálma, de az már kevésbé ismert, hogy minden része erősen mérgező.

Mérgező virágaink egyike a jácint. A növény minden része mérgező; gyomor és bélpanaszokat okoz, irritálja a nyálkahártyát. A növénnyel való érintkezés után alapos kézmosás szükséges.

A népszerű fikusz szára és levelei egyaránt mérgezőek, hasfájást, hasmenést, hányást okoz.

Ha még nem gondoltunk eddig veszélyforrásként a leanderre, akkor jó, ha megjegyezzük, hogy ennek a növénynek is minden része mérgező; görcsöket, hasfájást, hányást, súlyosabb esetben keringési zavarokat is okozhat.

Amennyiben a gyermekünk bármilyen növényt megkóstol, vagy megrágcsált, azonnal vigyük orvoshoz, ha pedig biztosak vagyunk abban, hogy mérgező növényből evett, akkor haladéktalanul hívjuk a mentőket. A védekezés mellett fontos a megelőzés. A veszélyes növényeinket tegyük a kicsik számára elérhetetlen helyekre. Előzzük meg a bajt!

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.