Menü

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

A természet közelsége ellazít és gyógyít. Ezt az ősi japánok is tudták, ezért dolgozták ki az 1980-as években az erdőterápiát, vagy más néven erdőfürdőzést.

Egy kiadós erdei séta, terepfutás, erdei sportolás, túrázás jótékony hatással van szervezetünkre, azonban az erdőfürdőzés több annál, hogy belemerülünk a nyugalomba az erdőben, az erdőterápia lényege a befelé figyelésen van.

Az erdőterápia egészségügyi hatásait számos kutatás igazolja, testileg és lelkileg is jó hatással van ránk, ha a természetben tartózkodunk. Az erdőterápia tudományosan bizonyított testi-lelki jótékony hatású, mely segít a kikapcsolódásban, a stresszoldásban és az energiaraktárak feltöltésében. Az erdőterápia tulajdonképpen egy japán terápiás módszer, melynek célja, hogy az ember eggyé váljon a természet légkörével.

Az erdőterápia vagy másnéven erdőfürdőzés nem egy egyszerű sétát jelent, hanem annál sokkal többet: teljes és mély koncentrációt igényel, a gyakorlatok alatt pedig rendkívül fontos az összpontosítás, a légzőgyakorlat, az érzékelés.

Klinikai szakpszichológusok szerint ez a feladat sok gyakorlással és türelemmel, kitartással elsajátítható, megtanulása pedig segít a bénító, zavaró gondolatok elengedésében. A terápiához nem elég néhány alkalom, hosszabb távú ismétlésre van szükség az egészségügyi előnyök kiaknázásához.

Japán kutatások kimutatták, hogy az erdőterápia jelentősen csökkenti az adrenalin, a kortizol, azaz a stressz hatására termelődő hormonok szintjét, de kedvezően befolyásolták a vérnyomást, a vércukorszint szabályozását és az immunrendszerre is hatással lehetnek. Az erdőfürdő csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót. A stresszkezelés egyik leghatékonyabb formája.

Az erdők igazi energiaközpontok, számos pozitív hatással bírnak egészségünkre nézve. A távol-keleti eredetű gyakorlatok Magyarországon is elérhetők az érdeklődők számára, melynek helyszíneit a világhálón megtalálhatják.

Kutatások bizonyítják, hogy a betegek hamarabb gyógyulnak azokban a kórházakban, melynek ablakai a fákra, természetre, esetleg a kórház kertjére néznek.

Ha kedvet kapnának kipróbálni az erdei túrázást, erdőterápiát, keressék fel a világháló ezzel foglalkozó vezetett programjait, s élvezzék az erdőfürdő adta lehetőségeket állandóan rohanó, vagy négy fal közé szorított világunkban. A terápia tanácsait követve csodálatos változásokat észlelhetünk magunkon és környezetünkön.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte