Menü

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Előfordul, hogy ha nagyon alacsony a vércukorszintünk, szinte sóvárgunk a cukor és szénhidrát után. Ez egy teljesen normális jelenség, hiszen a test próbálja minél hamarabb a megfelelő szintre állítani a vércukorszintet. De mi a helyzet akkor, ha ez túl gyakran és a vércukorszintünktől függetlenül történik?

Sokszor az agyunk úgymond félreértelmezi a test jeleit. Ilyen például, ha szomjasak vagyunk. Ezt az agy könnyen összekeveri az éhségérzettel, így, ha tudjuk, hogy valójában megfelelő mennyiségű táplálékot fogyasztottunk és mégis valamilyen édesség vagy szénhidrát után vágyakozunk, próbáljunk meg először inni 1-2 pohár vizet. Ha valóban a szomjúság volt a probléma, már 1 pohár víz is orvosolhatja a sóvárgást, ráadásul kutatók azt találták, hogy az étkezés előtt elfogyasztott 2 pohár víz segít elkerülni a túlevést, így aki súlyfelesleggel küzd, annak is érdemes kipróbálnia ezt a praktikát.

Bár furcsán hangozhat, hogy ha éhesek vagyunk, mozogjunk, de valójában éppen segít a testmozgás, ha cukor utáni sóvárgást tapasztalunk. Akár egy rövid, 10-15 perces séta vagy lépcsőzés is segíthet, ugyanis mozgás hatására az izmok inzulinérzékenysége megnő és a vérünkben található cukrot felveszik a sejtek.

Egy szintén jó módszer, bár kevésbé tudományos, az az, ha végig gondoljuk, valóban éhesek vagyunk-e, vagy csak konkrétan a cukrot kívánjuk. Megennénk mondjuk egy salátát, vagy egy szelet gyümölcsöt is? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel valóban éhesek vagyunk és döntsünk az egészségesebb választás mellett, ha pedig nem kordul meg a gyomrunk ezek hallatán, akkor csak a cukrot kívánjuk. Ekkor próbáljuk meg valamelyik fentebb leírt tanácsot alkalmazni.

A cukor utáni sóvárgás lehet, hogy csak egy tünet, például a stresszé. Ilyenkor bár hasznosak a sóvárgás pillanatában használható tippek, nem oldják meg hosszú távon a problémát. Ha túlságosan stresszes életet élünk, akkor stresszevés, de akár inzulinérzékenység is kialakulhat, ahol már nem elegendő egy pohár víz elfogyasztása. Ilyenkor az életmódváltás nyújthat segítséget, mert az a probléma gyökerét kezeli, nem pedig a tüneteket.

Az sem utolsó a sóvárgás okai közt, ha nem megfelelő étrenden élünk. Ha rendszeresen sok cukrot fogyasztunk, hajlamosak leszünk azt kívánni akkor is, amikor pusztán éhesek vagyunk. Igyekezzünk több fehérjét és rostot fogyasztani, mivel ezek hosszabb időre biztosítanak jóllakottság érzetet, valamint az is fontos, hogy ha hajlamosak vagyunk hamar megéhezni, akkor ügyeljünk arra, hogy a nap folyamán többször együnk kis mennyiségeket, így elkerülve az éhezés állapotát, emiatt pedig a cukor utáni sóvárgást.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?