Menü

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?

Többféle módszer ajánlott a vágódeszkák különböző típusainak fertőtlenítésére. Az biztos, hogy ez egy olyan folyamat, amelyet rendszeresen el kell végeznünk, ha egy bakteriológiai szempontból is tiszta háztartást szeretnénk vezetni.

Családunk tagjai különféle módszereket alkalmaznak vágódeszkáik tisztítására. Van, aki vízzel mossa le, van, aki ecettel spricceli be, van, aki mosogatószeres szivaccsal törli át, és van, aki beteszi a mosogatógépbe.

A gasztronómiában legtöbbször az alkoholos fertőtlenítést alkalmazzák. A vágódeszkákat alkoholos oldattal spriccelik be, ami a faanyag pórusaiból is kioldja az esetlegesen bejutó baktériumokat. Fontos megemlíteni, hogy itt mindenhez külön vágódeszka van.

A legideálisabb eset az lenne, ha ez otthon is így működhetne: külön-külön vágódeszka a halnak, a húsnak, a zöldségeknek és a gyümölcsöknek. Persze, ez a gyakorlatban nem mindig ilyen egyszerű, ezért most bemutatunk két rendkívül hatékony módszert, hogyan tudod a saját otthonod kényelmében Te is roppant egyszerűen, de mikrobiológiai szemszögből nézve is hatékonyan fertőtleníteni ezen eszközeidet.

Fa vagy bambusz vágódeszka fertőtlenítése

A fából vagy bambuszból készült vágódeszkát fektessük egy fém edénybe, és engedjünk rá hideg vizet. Áztassuk körülbelül 5-10 percig. Ennyi idő alatt a víz kitágítja a pórusokat. Emeljük ki a vízből, és jó vastagon szórjuk be a felületét sóval. Hagyjuk hatni öt percig, majd söpörjük le a kezünkkel. Végezzük el ugyanezt a műveletet a másik oldallal is. Újabb öt perc elteltével mossuk le a sót folyó víz alatt a vágódeszka mindkét oldaláról. Egy tiszta konyharuhára támasszuk ki, és várjunk legalább néhány órát (legjobb, ha egy egész éjszakát), hogy megszáradjon. Ha nedves marad, és úgy tesszük el a helyére, azzal hatalmas teret biztosítunk a baktériumok szaporodásának.

Műanyag vágódeszka fertőtlenítése

Bár személy szerint a műanyag vágódeszkák nem tartoznak a kedvenc termékeim közé, mert minden alkalommal az az érzésem, hogy a műanyagot is beleaprítom az ételbe, azért ezek tisztításának is létezik higiénikus módja.

Készítsünk egy enyhe, körülbelül 5%-os fehérítőszeres oldatot forró vízzel, ezt töltsük egy fém tálba, és ebbe helyezzük bele a vágódeszkánkat. Ha feljön a víz felszínére, egy befőttesüveggel le is súlyozhatjuk. Ebben hagyjuk ázni körülbelül 30-45 percig. Azután egy szivaccsal vagy fémdörzsivel alaposan dörzsöljük át, majd egy fém fejű kaparóval (mint amilyen egy festék- vagy üvegkaparó), kaparjuk át a felületét. A legvégén pedig öblítsük át az egész vágódeszkát folyó vízzel.

Ezeket a tisztítási eljárásokat érdemes hetente vagy kéthetente elvégezni, esetleg gyakrabban is, ha nagyon sokat foglalatoskodunk a konyhában. Így azonban biztosak lehetünk benne, hogy az ételeink készítése során esetlegesen visszamaradó baktériumok semmilyen negatív egészségügyi hatással nem bírnak majd ránk nézve.

Fort Molnár Henriett

Villámlás és mennydörgés – tudod, mit kell tenned?

Mindenki találkozott már olyan viharral, ami hangos dörgéssel és villámlással járt, de vajon mindenki tudja e, hogy ilyenkor mit kell tenni?

Miért ilyen sekély a Balaton?

A Balaton Európa egyik legsekélyebb tava, de vajon miért alakult így, és hogyan befolyásolja ezt a jövőben a klímaváltozás? A „magyar tenger” különleges geológiai múltja és a globális felmelegedés hatásai olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek túlmutatnak a nyaralás élményén.

Kerti túlélőkalauz: mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

A nyári hónapok egyre forróbbak, és a hosszan tartó hőség nemcsak minket, hanem a kertjeinket is próbára teszi. A kiszáradt fű, a lekókadt virágok és az elsárgult levelek látványa minden kerttulajdonos rémálma! Mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.

Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.