Menü

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?

Többféle módszer ajánlott a vágódeszkák különböző típusainak fertőtlenítésére. Az biztos, hogy ez egy olyan folyamat, amelyet rendszeresen el kell végeznünk, ha egy bakteriológiai szempontból is tiszta háztartást szeretnénk vezetni.

Családunk tagjai különféle módszereket alkalmaznak vágódeszkáik tisztítására. Van, aki vízzel mossa le, van, aki ecettel spricceli be, van, aki mosogatószeres szivaccsal törli át, és van, aki beteszi a mosogatógépbe.

A gasztronómiában legtöbbször az alkoholos fertőtlenítést alkalmazzák. A vágódeszkákat alkoholos oldattal spriccelik be, ami a faanyag pórusaiból is kioldja az esetlegesen bejutó baktériumokat. Fontos megemlíteni, hogy itt mindenhez külön vágódeszka van.

A legideálisabb eset az lenne, ha ez otthon is így működhetne: külön-külön vágódeszka a halnak, a húsnak, a zöldségeknek és a gyümölcsöknek. Persze, ez a gyakorlatban nem mindig ilyen egyszerű, ezért most bemutatunk két rendkívül hatékony módszert, hogyan tudod a saját otthonod kényelmében Te is roppant egyszerűen, de mikrobiológiai szemszögből nézve is hatékonyan fertőtleníteni ezen eszközeidet.

Fa vagy bambusz vágódeszka fertőtlenítése

A fából vagy bambuszból készült vágódeszkát fektessük egy fém edénybe, és engedjünk rá hideg vizet. Áztassuk körülbelül 5-10 percig. Ennyi idő alatt a víz kitágítja a pórusokat. Emeljük ki a vízből, és jó vastagon szórjuk be a felületét sóval. Hagyjuk hatni öt percig, majd söpörjük le a kezünkkel. Végezzük el ugyanezt a műveletet a másik oldallal is. Újabb öt perc elteltével mossuk le a sót folyó víz alatt a vágódeszka mindkét oldaláról. Egy tiszta konyharuhára támasszuk ki, és várjunk legalább néhány órát (legjobb, ha egy egész éjszakát), hogy megszáradjon. Ha nedves marad, és úgy tesszük el a helyére, azzal hatalmas teret biztosítunk a baktériumok szaporodásának.

Műanyag vágódeszka fertőtlenítése

Bár személy szerint a műanyag vágódeszkák nem tartoznak a kedvenc termékeim közé, mert minden alkalommal az az érzésem, hogy a műanyagot is beleaprítom az ételbe, azért ezek tisztításának is létezik higiénikus módja.

Készítsünk egy enyhe, körülbelül 5%-os fehérítőszeres oldatot forró vízzel, ezt töltsük egy fém tálba, és ebbe helyezzük bele a vágódeszkánkat. Ha feljön a víz felszínére, egy befőttesüveggel le is súlyozhatjuk. Ebben hagyjuk ázni körülbelül 30-45 percig. Azután egy szivaccsal vagy fémdörzsivel alaposan dörzsöljük át, majd egy fém fejű kaparóval (mint amilyen egy festék- vagy üvegkaparó), kaparjuk át a felületét. A legvégén pedig öblítsük át az egész vágódeszkát folyó vízzel.

Ezeket a tisztítási eljárásokat érdemes hetente vagy kéthetente elvégezni, esetleg gyakrabban is, ha nagyon sokat foglalatoskodunk a konyhában. Így azonban biztosak lehetünk benne, hogy az ételeink készítése során esetlegesen visszamaradó baktériumok semmilyen negatív egészségügyi hatással nem bírnak majd ránk nézve.

Fort Molnár Henriett

Ősz a kertben – a csendes álom ideje

A hűvös napok érkezésével az udvar is átváltozik. A harsány nyári színek helyét átveszik a szürkésebb árnyalatok, a virágágyások fölött pedig ott lebeg a nyugalom látszata. Sokan ilyenkor hajlamosak elengedni a kültéri munkát, mondván úgyis vége a szezonnak. Pedig éppen ilyenkor dől el, milyen lesz tavasszal a kert, hiszen a minőségi gondoskodás minden percét visszaadja a környezetünk.

A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége

A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Állatok Világnapja – amikor az ember újra megtanulja, mit jelent szeretni feltétel nélkül

Október 4-én az egész világ az állatok felé fordult – de nemcsak a cuki kiscicák és hűséges kutyák kedvéért. Az Állatok Világnapja arról is szól, hogy emlékeztessen minket: nem vagyunk egyedül ezen a bolygón.

Liechtenstein nevezetességei és látnivalói

Liechtenstein apró mérete ellenére gazdag programkínálattal várja a látogatókat. Vaduz kulturális központként múzeumokkal és történelmi épületekkel, míg a környező Alpok túraútvonalakkal és ételek százaival csábítja az utazókat. A könnyen bejárható természet, a különleges épületek és a helyi borkóstolók teszik teljessé a kirándulók élményét