Vágódeszkák fertőtlenítése
- Dátum: 2022.01.13., 04:21
- Fort Molnár Henriett
- képek:pexels.com
- baktérium, egészség, fertőtlenítés, higiénia, konyha, só, takarítás, tisztítás, vágódeszka, víz
Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?
Többféle módszer ajánlott a vágódeszkák különböző típusainak fertőtlenítésére. Az biztos, hogy ez egy olyan folyamat, amelyet rendszeresen el kell végeznünk, ha egy bakteriológiai szempontból is tiszta háztartást szeretnénk vezetni.
Családunk tagjai különféle módszereket alkalmaznak vágódeszkáik tisztítására. Van, aki vízzel mossa le, van, aki ecettel spricceli be, van, aki mosogatószeres szivaccsal törli át, és van, aki beteszi a mosogatógépbe.
A gasztronómiában legtöbbször az alkoholos fertőtlenítést alkalmazzák. A vágódeszkákat alkoholos oldattal spriccelik be, ami a faanyag pórusaiból is kioldja az esetlegesen bejutó baktériumokat. Fontos megemlíteni, hogy itt mindenhez külön vágódeszka van.
A legideálisabb eset az lenne, ha ez otthon is így működhetne: külön-külön vágódeszka a halnak, a húsnak, a zöldségeknek és a gyümölcsöknek. Persze, ez a gyakorlatban nem mindig ilyen egyszerű, ezért most bemutatunk két rendkívül hatékony módszert, hogyan tudod a saját otthonod kényelmében Te is roppant egyszerűen, de mikrobiológiai szemszögből nézve is hatékonyan fertőtleníteni ezen eszközeidet.
Fa vagy bambusz vágódeszka fertőtlenítése
A fából vagy bambuszból készült vágódeszkát fektessük egy fém edénybe, és engedjünk rá hideg vizet. Áztassuk körülbelül 5-10 percig. Ennyi idő alatt a víz kitágítja a pórusokat. Emeljük ki a vízből, és jó vastagon szórjuk be a felületét sóval. Hagyjuk hatni öt percig, majd söpörjük le a kezünkkel. Végezzük el ugyanezt a műveletet a másik oldallal is. Újabb öt perc elteltével mossuk le a sót folyó víz alatt a vágódeszka mindkét oldaláról. Egy tiszta konyharuhára támasszuk ki, és várjunk legalább néhány órát (legjobb, ha egy egész éjszakát), hogy megszáradjon. Ha nedves marad, és úgy tesszük el a helyére, azzal hatalmas teret biztosítunk a baktériumok szaporodásának.
Műanyag vágódeszka fertőtlenítése
Bár személy szerint a műanyag vágódeszkák nem tartoznak a kedvenc termékeim közé, mert minden alkalommal az az érzésem, hogy a műanyagot is beleaprítom az ételbe, azért ezek tisztításának is létezik higiénikus módja.
Készítsünk egy enyhe, körülbelül 5%-os fehérítőszeres oldatot forró vízzel, ezt töltsük egy fém tálba, és ebbe helyezzük bele a vágódeszkánkat. Ha feljön a víz felszínére, egy befőttesüveggel le is súlyozhatjuk. Ebben hagyjuk ázni körülbelül 30-45 percig. Azután egy szivaccsal vagy fémdörzsivel alaposan dörzsöljük át, majd egy fém fejű kaparóval (mint amilyen egy festék- vagy üvegkaparó), kaparjuk át a felületét. A legvégén pedig öblítsük át az egész vágódeszkát folyó vízzel.
Ezeket a tisztítási eljárásokat érdemes hetente vagy kéthetente elvégezni, esetleg gyakrabban is, ha nagyon sokat foglalatoskodunk a konyhában. Így azonban biztosak lehetünk benne, hogy az ételeink készítése során esetlegesen visszamaradó baktériumok semmilyen negatív egészségügyi hatással nem bírnak majd ránk nézve.
Fort Molnár Henriett
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.