Vágódeszkák fertőtlenítése
- Dátum: 2022.01.13., 04:21
- Fort Molnár Henriett
- képek:pexels.com
- baktérium, egészség, fertőtlenítés, higiénia, konyha, só, takarítás, tisztítás, vágódeszka, víz
Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?
Többféle módszer ajánlott a vágódeszkák különböző típusainak fertőtlenítésére. Az biztos, hogy ez egy olyan folyamat, amelyet rendszeresen el kell végeznünk, ha egy bakteriológiai szempontból is tiszta háztartást szeretnénk vezetni.
Családunk tagjai különféle módszereket alkalmaznak vágódeszkáik tisztítására. Van, aki vízzel mossa le, van, aki ecettel spricceli be, van, aki mosogatószeres szivaccsal törli át, és van, aki beteszi a mosogatógépbe.
A gasztronómiában legtöbbször az alkoholos fertőtlenítést alkalmazzák. A vágódeszkákat alkoholos oldattal spriccelik be, ami a faanyag pórusaiból is kioldja az esetlegesen bejutó baktériumokat. Fontos megemlíteni, hogy itt mindenhez külön vágódeszka van.
A legideálisabb eset az lenne, ha ez otthon is így működhetne: külön-külön vágódeszka a halnak, a húsnak, a zöldségeknek és a gyümölcsöknek. Persze, ez a gyakorlatban nem mindig ilyen egyszerű, ezért most bemutatunk két rendkívül hatékony módszert, hogyan tudod a saját otthonod kényelmében Te is roppant egyszerűen, de mikrobiológiai szemszögből nézve is hatékonyan fertőtleníteni ezen eszközeidet.
Fa vagy bambusz vágódeszka fertőtlenítése
A fából vagy bambuszból készült vágódeszkát fektessük egy fém edénybe, és engedjünk rá hideg vizet. Áztassuk körülbelül 5-10 percig. Ennyi idő alatt a víz kitágítja a pórusokat. Emeljük ki a vízből, és jó vastagon szórjuk be a felületét sóval. Hagyjuk hatni öt percig, majd söpörjük le a kezünkkel. Végezzük el ugyanezt a műveletet a másik oldallal is. Újabb öt perc elteltével mossuk le a sót folyó víz alatt a vágódeszka mindkét oldaláról. Egy tiszta konyharuhára támasszuk ki, és várjunk legalább néhány órát (legjobb, ha egy egész éjszakát), hogy megszáradjon. Ha nedves marad, és úgy tesszük el a helyére, azzal hatalmas teret biztosítunk a baktériumok szaporodásának.
Műanyag vágódeszka fertőtlenítése
Bár személy szerint a műanyag vágódeszkák nem tartoznak a kedvenc termékeim közé, mert minden alkalommal az az érzésem, hogy a műanyagot is beleaprítom az ételbe, azért ezek tisztításának is létezik higiénikus módja.
Készítsünk egy enyhe, körülbelül 5%-os fehérítőszeres oldatot forró vízzel, ezt töltsük egy fém tálba, és ebbe helyezzük bele a vágódeszkánkat. Ha feljön a víz felszínére, egy befőttesüveggel le is súlyozhatjuk. Ebben hagyjuk ázni körülbelül 30-45 percig. Azután egy szivaccsal vagy fémdörzsivel alaposan dörzsöljük át, majd egy fém fejű kaparóval (mint amilyen egy festék- vagy üvegkaparó), kaparjuk át a felületét. A legvégén pedig öblítsük át az egész vágódeszkát folyó vízzel.
Ezeket a tisztítási eljárásokat érdemes hetente vagy kéthetente elvégezni, esetleg gyakrabban is, ha nagyon sokat foglalatoskodunk a konyhában. Így azonban biztosak lehetünk benne, hogy az ételeink készítése során esetlegesen visszamaradó baktériumok semmilyen negatív egészségügyi hatással nem bírnak majd ránk nézve.
Fort Molnár Henriett
Húsvéti Csodák és Tojáskereső Kalandok!

Itt a húsvét, amikor a természet újra éled, a fák rügyet bontanak, a nap egyre többet mosolyog ránk és bizony, a húsvéti nyuszi is megérkezik!
Mi is pontosan a ragadós száj- és körömfájás?

Az utóbbi időben a ragadós száj- és körömfájás lett az új COVID, annak ellenére, hogy csak az állatok egy részére veszélyes. Mindenhol erről hallani, korlátozások kerültek bevezetésre, például elmaradt a veszélyhelyzet miatt a Gerecse nevű népszerű teljesítménytúra is. Azonban milyen gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, hogyan terjed, milyen tünetei vannak és hogyan előzhető meg?
Fenntarthatósági témahét

A fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb témája, amely mind az egyének, mind a vállalatok, mind pedig a kormányok szintjén egyre nagyobb figyelmet kap. A következőkben úgy gondoltam, ez annyira kiemelt téma – nemcsak ezen a héten – hogy írok a fenntarthatóságról.
Árvacsalán, a kerti gyom ereje

Megannyi gyomot próbálunk kiirtani a kertben, udvarban, pedig többségük hasznos gyógynövény, ilyen az árvacsalán is.
A levegőminőség hatása a szervezetünkre

A levegő esszenciális az életben maradáshoz, mégis az iparral, a közlekedéssel, és sok más dologgal, aminek károsanyag kibocsájtása van szennyezzük azt. A rossz levegőminőség hosszú távon befolyásolhatja az egészségünket, így érdemes legalább a környezetünkben apró lépésekkel megóvni a levegőnket.