Menü

A szaunázás áldásos hatásai

A szaunázás már egy évezredek óta közkedvelt tevékenység, nem véletlenül. Számos pozitív egészségügyi hatása van és kifejezetten gyógyászati célokra is használják. Eredetileg a finneknek tulajdonítják ezt a szokást, azonban már régebben is ismeretes volt az izzasztás gyógyító ereje.

Manapság is igen népszerű a szauna használata, szinte már minden uszodában és wellnesshotelben elengedhetetlen része a szolgáltatásnak. Általában csak pihenés és relaxáció miatt keresik fel az emberek a szaunát, de gyógyászati célokra is használják, bár mindenképp fontos megjegyezni, hogy nem mindenkinek ajánlott a használata és itt is vannak bizonyos szabályok, amiket érdemes betartani.

A szaunának eredetileg a hagyományos finn változata száraz, maximum 10-20%-os páratartalmú és nagyjából 70-100 Celsius-fok között mozog, de vannak olyan szaunák is, ahol kifejezetten párás a levegő – illóolajok és a víz párolgásával érik ezt el. A szervezetre gyakorolt pozitív hatás azonban nem függ a szauna fajtájától, hiszen minden esetben a testhőmérséklet emelése váltja ki azokat a bizonyos élettani folyamatokat.

A szaunában a testhőmérsékletünk - pontosabban a külső hőmérsékletünk, mivel a belső hőmérsékletünk szigorú határértékek között mozog minden esetben, különben már lázról beszélünk – akár 40 Celsius-fokra is felemelkedhet. Ennek az a következménye, hogy egyre jobban izzadunk, ami miatt pedig felgyorsul a szívverésünk, hiszen a szervezet próbálja hűteni magát. A pulzus emelkedésével az erek is kitágulnak, így fokozza a vérkeringést. Ez a szervezet szempontjából hasonló, mintha testmozgást végeznénk, ám itt valós izommunka nem történik. Ettől függetlenül a pozitív egészségügyi hatások mind ehhez kapcsolódnak:

Az első és legfontosabb a már említett szív-és érrendszerre kifejtett pozitív hatás. Az erek kitágulása és pulzus emelkedése megedzi az érrendszert, így a rendszeres szaunahasználók között csökken a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának esélye.

Szintén jó hatással van a bőrpanaszokra, bár, ha elsődlegesen emiatt szeretnénk szaunázni, érdemesebb a száraz szaunát választani. Az izzadás egyfajta tisztulás is, így a bőrünk felfrissül és megszabadul a benne lévő lerakódott káros anyagoktól. Itt fontos megjegyezni, hogy míg az aknéval vagy pikkelysömörrel küzdők esetében igen hasznos lehet a szauna, addig egyes bőrproblémáknál éppen kerülni kell a használatát, ilyen például az ekcéma.

Stresszcsökkentő hatását már fentebb is említettük, illetve fájdalomcsillapító hatása is ismert, főleg ízületi eredetű és izomfájdalmak esetében hatásos.

Régóta ismert jótékony hatása a légúti megbetegedések kezelésében is, kifejezetten az asztmás panaszok esetében, illetve a tüdőben lévő váladék fellazításában segít. Asztmások esetében azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel egyes betegeknél a száraz, meleg levegő rontja a tüneteket és a nedves levegő mérsékeli azokat, más betegek esetében pedig fordítva.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?