Menü

Farsangi hagyományok és népszokások

  • Dátum: 2022.01.12., 09:16
  • Szabó Máté
  • képek:pexels.com, pixabay.com

A farsang a vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, és a nagyböjtig tartó 40 napos időszak. Hagyományosan a vidám lakodalmak, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény vallás szempontjából semmilyen hivatalos ünnep nem kötődik hozzá. Alapvetően csak néphagyományokra épül.

A farsang hazája

A farsang hazája egyértelműen Olaszország, ahol ezt a hagyományt évszázadokig üldözték mondván, hogy egy pogány ünnep. Azonban miután belátták, hogy nem fogják tudni “elpusztítani” a hagyományt, akkor pedig elkezdték keresztényi értékekkel és elemekkel felruházni. Manapság az olasz, különösen a velencei farsangi karnevál utolsó hete, de az azt megelőzőek is a leghíresebb népünnepek közé tartoznak, amelyek a külföldi országok lakóit is vonzzák.

Érdekesség, hogy a farsang alapvetően Kelet-Közép-Európai ünnep. Azonban Nagy-Britanniában és Írországban is ünneplik ezt az időszakot. Ott a legjellemzőbb, hogy a vidéki városokban “palacsinta futást” rendeznek, tehát tulajdonképpen egy egyszerű futóverseny, csak közben vagy egy serpenyőben kell egyensúlyoznod a palacsinta tésztával, vagy pedig futás közben kell megenni a palacsintákat.

Farsang Magyarországon

A farsanghoz fűződő népszokásokat számtalan nép különböző rítusai őrzik, például farsang idején van a busójárás is, ez hazánk egyik legérdekesebb népszokása. Ilyenkor hagyományosan a Mohács környéki emberek, de sokszor szerte az országban színes maszkokat, szarvas álarcokat öltenek, hogy ezzel ijesszék el a telet. Az ünnepség végén szalmabábut égetnek, ami a tél szimbolikus halálát jelenti. Emlékszem, hogy gyerekkoromban az óvodában mi is csináltunk ilyet, és égettük az óriás szalmabábút. Őszintén megvallva mi nem igazán tartjuk ezeket a hagyományokat, de az egyértelmű, hogy mindenképp egy üde színfoltja a magyarországi kultúrának. Érdekesség, hogy ma már ezekbe a hagyományokba a gyermekeket is bevonják, azonban régebben ez pont ellenkezőleg volt, tehát a farsang legvégét mindig csak a felnőttek ünnepelték, ugyanis a néphagyomány szerint a gyerekek jelenléte elrontja a varázslatot, nos ma már belátható, hogy a tél elmúlása sokkal inkább a kora tavaszi melegektől függ, mintsem a varázslástól.

Másrészt a busójáráson túl, az időszak legnagyobb jellegzetessége a puha, omlósra sütött fánk. Garantáltan még a legnagyobb akaraterővel rendelkezők sem bírják ki, hogy legalább farsangi időszakban ne csábuljanak el egy finom farsangi fánk kedvéért! Farsangkor fánkot kell enni, legyen az akár bolti, vagy pedig otthon készített. A fánk alapesetben élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban sütünk, és baracklekvárral töltünk.

Legvégül egy egyszerű fánk recept:

Hozzávalók:

50 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg élesztő
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg cukor
rum ízlés szerint
csipet só
1 db citrom reszelt héja

Elkészítés:

1. Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk, adunk hozzá egy keveset a kimért lisztből és cukorból. A tésztát meleg helyen, letakarva kelesztjük megközelítőleg fél óráig.

2. A maradék tejet a tojásokkal, sóval, rummal, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal elkeverjük. Hozzáadjuk a megkelt tésztát és a maradék lisztet. Végül beledolgozzuk a puha vajat és alaposan összegyúrjuk. 15 percig pihentetjük.

3. Kisebb bögrényi adagokat kiveszünk a tésztából, majd golyóvá formázzuk, egymástól kellő távolságban lisztezett deszkára tesszük. Majd a golyókat szélesszájú vizes pohár talpával egyformára lelapítjuk, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen ismét kelesztjük egy rövid ideig.

4. Nagyobb lábasban olajat forrósítunk. A fánkokról a konyharuhát sütés előtt 10 perccel levesszük, hogy a felszínük kissé megszáradjon, vagyis kérget kapjon.

5. A meleg olajba tesszük a fánkokat először a felső oldalukkal lefelé, és fedő alatt kb. 3-4 percig sütjük. A fedőt levesszük, megfordítjuk óvatosan a fánkokat és a másik oldalon is világosbarnára sütjük.

6. A fánkokat kivesszük az olajból, papír kéztörlőn lecsepegtetjük, porcukorral megszórva, esetleg lekvárral töltve tálaljuk.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.