Menü

Miként hat a szervezetünkre a téli hideg

Azt hiszem – ha magamból indulok ki - sokan addig szeretik a telet, amíg elmennek egy jót síelni, vagy szánkózni, szaunázni, készülnek a karácsonyra, örülnek a hóesésnek, fotózzák a téli tájakat, tervezik a szilvesztert, aztán valahogy beköszönt az új esztendő és mintha menekülne mindenki a januári barátságtalan téli napoktól. Mit okoz a szervezetünkben a téli hideg? Mi másra figyeljünk még?

A hideg napokon nemcsak az más, ahogyan reggel felöltözünk, hanem a szervezetünkre is hatást gyakorol. A hűvös levegőn más készítményekkel óvjuk a bőrünket, több vitamint eszünk, sok meleg folyadékot iszunk, de mi az, ami még jellemző ránk a téli hónapokban?

Ilyen például a délutáni álmosság érzete. A délutáni holtpontok a fűtött irodában, bizony gyakrabban nyúlunk kávéért, téli fáradtsággal küzdünk. Ennek oka valószínűleg a sokkal kevesebb napfény. A sok kávé ezt a problémát nem fogja orvosolni, válasszunk gyógyteákat, zöldteát, ha egy kis energiára van szükségünk.

A hideg levegő a szervezetünkre, a szívünkre is hatással van, a hideg hatására ugyanis a vérerek kissé összehúzódnak, emiatt a vérnyomás megemelkedhet, ez pedig a szívbetegeket nagyobb óvatosságra, több figyelemre inti.

Kiemelt szerepet kap télen az izomzat. Téli futásoknál magam is tapasztalom, hogy a szabad levegőn sportolni amellett, hogy kiváló immunerősítő hatással bír, az izomzatra is hatással van. Tanácsos indulás előtt még a meleg szobában kellőképpen bemelegíteni, majd a szabadtéri edzés után nyújtani, ugyanis a hideg hatására az izmaink könnyen megfeszülhetnek és hamar megvan a sérülés, húzódás.

Száraz levegő, allergia, pattanások.

A pattanások kialakulásának kedvez az otthonok száraz fűtött levegője, ám a párás levegő sem jó, ilyenkor a páratartalomra figyelni kell. Több pötty jelenhet meg az arcunkon, ha pedig ekcémával küzdünk, ennek tünetei is felerősödhetnek. Táplálkozás, páratartalom figyelése, vitaminok, étrendkiegészítők, sport, kozmetikumok, ezekkel tudunk segíteni ezen az időszakon.

Tanácsként néhány téli kelléket, melyek jó, ha mindig kéznél vannak:

Egy jó ajakbalzsam mindig lapuljon a táskánkban, vagy a kabátzsebünkben, ahogy a kézkrém is nagyon jó szolgálatot tesz, hiszen gyorsan kiszárad a kezünk télen, pláne, ha nem hordunk kesztyűt. Vírusos időszakot élünk, a kézfertőtlenítő használata a megszokottnál is gyakrabban szükséges, emiatt is fontos, hogy legyen nálunk a fertőtlenítő mellett kézápoló krém is.

Az én életem télen arról szól, hogy körülbelül ezt a kettőt váltogatom.

Végül C és D-vitamin, melyek elengedhetetlenek az emberi szervezet számára, különösen a hideg hónapokban.

Mindenkinek jó egészséget és kellemes, szerethető téli hónapokat kívánok!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.