Menü

Nem mindegy, mivel vesszük be a gyógyszert

Köztudott, hogy ha gyógyszert szedünk, tilos alkoholt fogyasztani. Nem csak a májunkat terheljük le vele, de a gyógyszer sem fejti ki a hatását megfelelően, különösképpen, ha antibiotikumról van szó.

De vajon más italok is ártalmasak lehetnek? A gyógyszereknél az is számít, mikor vesszük be őket, sőt, még az elfogyasztott ételek is befolyásolhatják a hatékonyságot. Bizonyos italok, még ha önmagukban nem is feltétlenül károsak, nem ajánlottak gyógyszer mellé. De hogy pontosan mire is gondolunk?

A kávé, a gyümölcslevek és a tej például ártalmatlanok normális esetben, sőt, még egészséges is lehet fogyasztásuk, azonban különböző készítmények – fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, allergia elleni készítmények – mellé kifejezetten kerülendők.

Egy alig fél éves kutatás szerint, ahol a különböző italok hatását vizsgálták gyógyszer szedése mellett, nem ajánlott vízen kívül más folyadékkal bevenni a gyógyszert, mivel azok befolyásolják – igaz, van, ami csak kis mértékben – azok szétesési idejét és felszívódásának hatékonyságát.

A kávé például az antidepresszánsok esetében kifejezetten kerülendő, különösen a bevétel előtti 1 órában és a bevétel utáni 2 órában. Csersav tartalma és vízhajtó tulajdonsága miatt egyébként sem ajánlott kávéval bevenni a gyógyszert, hiszen a felszívódáshoz bőséges folyadékra van szükség, valamint a vérnyomást is megemeli, ami ha vérnyomás csökkentő gyógyszerről van szó, gyakorlatilag ellensúlyozza annak hatását.

A tejes italok esetében azt találták, hogy akadályozzák az antibiotikumok bélből való felszívódását, a gyümölcslevek közül pedig kifejezetten a grépfrút- és a narancslé az, ami módosítja a gyógyszerek – pontosabban az allergia elleni készítmények - hatékonyságát, nagy valószínűséggel a savasságuk miatt. Érdekesség, hogy ugyanezen gyümölcslevek éppenséggel pont felerősítik más gyógyszerek, például a koleszterincsökkentők hatásosságát.

Tehát mindenképpen vízzel érdemes bevennünk a gyógyszereket, legyenek azok bármilyen típusúak, azonban van még egy dolog, amire érdemes odafigyelni, ez pedig a folyadék mennyisége.

Sokszor még a betegtájékoztatókon is feltüntetik, hogy bőséges folyadékbevitel javallott, ezt pedig nem árt komolyan venni, mivel a legtöbbször ez azért van kiemelve, mert az adott gyógyszer irritálhatja a gyomrot, nyálkahártyát vagy nyelőcsövet, illetve a kapszula vagy tabletta szétesési ideje is függ szervezetünk hidratáltságától. Nem véletlen, hogy például antibiotikumok mellé probiotikumot is szoktak felírni, elkerülve ezzel a gyomor és emésztőrendszer egyensúlyának felborulását, ezzel pedig a bélrendszer védelmi mechanizmusának gyengülését.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?