Menü

Nem mindegy, mivel vesszük be a gyógyszert

Köztudott, hogy ha gyógyszert szedünk, tilos alkoholt fogyasztani. Nem csak a májunkat terheljük le vele, de a gyógyszer sem fejti ki a hatását megfelelően, különösképpen, ha antibiotikumról van szó.

De vajon más italok is ártalmasak lehetnek? A gyógyszereknél az is számít, mikor vesszük be őket, sőt, még az elfogyasztott ételek is befolyásolhatják a hatékonyságot. Bizonyos italok, még ha önmagukban nem is feltétlenül károsak, nem ajánlottak gyógyszer mellé. De hogy pontosan mire is gondolunk?

A kávé, a gyümölcslevek és a tej például ártalmatlanok normális esetben, sőt, még egészséges is lehet fogyasztásuk, azonban különböző készítmények – fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, allergia elleni készítmények – mellé kifejezetten kerülendők.

Egy alig fél éves kutatás szerint, ahol a különböző italok hatását vizsgálták gyógyszer szedése mellett, nem ajánlott vízen kívül más folyadékkal bevenni a gyógyszert, mivel azok befolyásolják – igaz, van, ami csak kis mértékben – azok szétesési idejét és felszívódásának hatékonyságát.

A kávé például az antidepresszánsok esetében kifejezetten kerülendő, különösen a bevétel előtti 1 órában és a bevétel utáni 2 órában. Csersav tartalma és vízhajtó tulajdonsága miatt egyébként sem ajánlott kávéval bevenni a gyógyszert, hiszen a felszívódáshoz bőséges folyadékra van szükség, valamint a vérnyomást is megemeli, ami ha vérnyomás csökkentő gyógyszerről van szó, gyakorlatilag ellensúlyozza annak hatását.

A tejes italok esetében azt találták, hogy akadályozzák az antibiotikumok bélből való felszívódását, a gyümölcslevek közül pedig kifejezetten a grépfrút- és a narancslé az, ami módosítja a gyógyszerek – pontosabban az allergia elleni készítmények - hatékonyságát, nagy valószínűséggel a savasságuk miatt. Érdekesség, hogy ugyanezen gyümölcslevek éppenséggel pont felerősítik más gyógyszerek, például a koleszterincsökkentők hatásosságát.

Tehát mindenképpen vízzel érdemes bevennünk a gyógyszereket, legyenek azok bármilyen típusúak, azonban van még egy dolog, amire érdemes odafigyelni, ez pedig a folyadék mennyisége.

Sokszor még a betegtájékoztatókon is feltüntetik, hogy bőséges folyadékbevitel javallott, ezt pedig nem árt komolyan venni, mivel a legtöbbször ez azért van kiemelve, mert az adott gyógyszer irritálhatja a gyomrot, nyálkahártyát vagy nyelőcsövet, illetve a kapszula vagy tabletta szétesési ideje is függ szervezetünk hidratáltságától. Nem véletlen, hogy például antibiotikumok mellé probiotikumot is szoktak felírni, elkerülve ezzel a gyomor és emésztőrendszer egyensúlyának felborulását, ezzel pedig a bélrendszer védelmi mechanizmusának gyengülését.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.