Menü

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka, mert nincs már sem túl meleg, sem még fagyos, hideg. A rendszeres sport a kedélyállapotunkra is pozitívan hat.

Mindegy, hogy ősszel milyen sportot választunk, az időjárás lehetővé teszi a kocogást, a futást, a gyaloglást, túrázást, biciklizést vagy a görkorcsolyázást, remek alkalom nyílik a szabadtéri mozgásra, azonban vannak a korábbi nyári kint léthez képest változások, melyeket figyelembe kell venni.

Az öltözet ilyenkor már ugyan melegebb, rétegesebb, mint nyáron, de nem kell elkövetni azt a hibát, hogy nagyon beöltözünk, felesleges és ha megizzadunk, könnyen megfázhatunk. A sportolók számára készített funkcióruházat ideális az őszi sportoláshoz, mely elvezeti az izzadtságot, légáteresztő anyaguknak köszönhetően megakadályozza a fokozott kiizzadást.

Már hidegebbek a napok, nehezebben melegednek át az izmaink, legalább 10-15 percet szükséges szánni a megfelelő bemelegítésre. Nekem például van erre egy állandó bemelegítőgyakorlatsorom, azt szoktam végig csinálni.

Gyakran indulok futni 5-6 óra felé, s bizony hamar rám sötétedik, ilyenkor már elengedhetetlen kelléke a szabadtéri edzésnek a fejlámpa, fényvisszaverő öltözet, mindenféle villogó használata. A korai sötétedés miatt nagyon fontos, hogy a járműforgalom számára mindig láthatóak legyünk.

A hűvös és borongós őszi időszakban gyakoriak a köhögéssel és náthával járó felsőlégúti betegségek, fertőzések. Ha a hőmérséklet 5 fok alá csökken, akkor már törekedni kell arra, hogy orron át lélegezzünk.

Nemcsak nyáron, a hideg időben is fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra. Nyilván nem iszunk annyit, mint kánikulában, de azért egy-egy korty vizet, izotóniás italt, esetleg meleg teát fogyasszunk el sportolás közben és után.

Nagyon szeretek a futócsoportommal edzeni, csapatban mindig jobb, mert egyszerűbb megőrizni motivációnkat.

Említettem a betegségeket, vírusokat. A futók körében ismert a nyakszabály. Mely azt jelenti, hogy „nyak feletti” enyhe náthával, kisebb torokfájással még lehet kocogni, de ha az egész testet érinti a betegség, pl. láz vagy hőemelkedés, tüdőgyulladás, akkor az egészségét teszi kockára, aki sportol. Előbb gyógyuljon meg mindenki, utána sportoljon.

A balesetveszély ősszel is fennáll, például azoknak, akik erdőben, terepen futnak, fontos odafigyelni arra, hogy helyenként csúsznak a falevelek, a sáros földút, a kiálló csúszós gyökerek. Futást közben ügyeljünk a biztonságra!

Ahogy a bemelegítés, úgy a nyújtás is fontos, tartson legalább 15 percig, lehet hengert is használni, izomlazító krémeket. Aki nem idegenkedik tőle, ihat egy fehérjeturmixot, egy magnéziumot, vagy használthat egyéb étrendkiegészítőket. Aki nem szeretne proteinturmixot fogyasztani, készíthet magának a hűvös őszi kocogás utána egy csésze jó forró gyümölcsteát.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!