Menü

A délutáni, esti túlevés okai

Szinte minden túlevéssel küzdő ügyfelemnek problémát okoz a nap vége felé mértéket tartani az evéssel. De attól, hogy a probléma közös, a túlevést kiváltó okok nagyon eltérőek lehetnek. A megoldás pedig soha nem a tüneti kezelés, hanem a probléma gyökerére adott valódi, működő válasz.

Feszültség levezetés

Az evés nyugtató hatású, erre a stresszevők már rájöttek. Valóban, fiziológiailag nyugtató hatása van az evésnek. Bekapcsolja a paraszimpatikus idegrendszert, a test az emésztéssel van elfoglalva, megnyugszik. Persze ennek számos káros mellékhatása is van, ahogy sok más nyugtató hatású cselekvésnek (pl dohányzás, alkoholfogyasztás, stb). A lényeg, hogy az egész napos hajtás, idegeskedés után jól esik megpihenni, levezetni a feszültséget és enni. Sajnos sokkal többet, mit amennyire fizikailag szükséged van. Amitől hízásnak indulsz, innentől az evés, főleg a kontrollálatlan evés, stresszt okoz. Amit evéssel vezetsz le. A kör bezárult.

Időnyerés

Egész nap teljesítettél, helytálltál. Délután rád férne egy kis pihenés, de rengeteg a tennivaló. Kezdődik a délutáni műszak, vacsorakészítés, gyerekkel tanulás, takarítás, pakolás, tanulás, otthoni munka, kinek mi. Tennivaló mindig akad. Sokan nem tudják megtenni, hogy azt mondják, én most fél órára ledőlök, olvasok egyet. Ha neked se megy, hogy ilyen módon adj időt magadnak, találsz más módot. Igen, az evést. Evés közben teljesen legálisan lehet nyugton ülni. Még egy falat ebből, aztán meg abból, nem más az egész, csak időhúzás. Hogy még egy kicsit ne kelljen elkezdened a délutáni műszakot.

Mozgás helyett

Az ember mozgásra lett teremtve. Őseink és a természeti népek megfigyeléséből jól láthatjuk, hogy hosszú távú tempós séták, futások a mindennapok részét kellene, hogy képezzék. Ez a természetes mozgásvágy minden emberben megvan. Azonban sokszor már egészen kisgyermekkorban elfojtják. A gyerek menne, szaladgálna, de nem lehet, bele kell ülni a babakocsiba, autósülésbe, mert a szülőnek dolga van. Megkötözve ülni miközben menni szeretnél, rendkívül frusztráló. A legtöbb gyerek ilyen helyzetben sírással ad hangot nemtetszésének, amire pár szem keksz vagy más finom falat a válasz. Csönd lesz és lehet haladni. Van egy hatalmas gond ezzel a módszerrel. A gyermek megtanulja, hogy a mozgás szükségletére az evés az elfogadott válasz. Hogy nálad mi a helyzet, hamar kiderítheted. Egész napos ücsörgés (meló, vagy utazás) után mire vágysz, mozogni, vagy ledőlni és enni valamit?

Ha vágysz arra, hogy jól egyél, mert le akarsz fogyni, de mélyebb motivációt nem tudsz mögé tenni, akkor bizony estére elfogy az akaraterőd. Nem elég lefogyni akarni, sokkal mélyebb és biztosabb motivációkra van szükséged a kitartáshoz.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.