Menü

A délutáni, esti túlevés okai

Szinte minden túlevéssel küzdő ügyfelemnek problémát okoz a nap vége felé mértéket tartani az evéssel. De attól, hogy a probléma közös, a túlevést kiváltó okok nagyon eltérőek lehetnek. A megoldás pedig soha nem a tüneti kezelés, hanem a probléma gyökerére adott valódi, működő válasz.

Feszültség levezetés

Az evés nyugtató hatású, erre a stresszevők már rájöttek. Valóban, fiziológiailag nyugtató hatása van az evésnek. Bekapcsolja a paraszimpatikus idegrendszert, a test az emésztéssel van elfoglalva, megnyugszik. Persze ennek számos káros mellékhatása is van, ahogy sok más nyugtató hatású cselekvésnek (pl dohányzás, alkoholfogyasztás, stb). A lényeg, hogy az egész napos hajtás, idegeskedés után jól esik megpihenni, levezetni a feszültséget és enni. Sajnos sokkal többet, mit amennyire fizikailag szükséged van. Amitől hízásnak indulsz, innentől az evés, főleg a kontrollálatlan evés, stresszt okoz. Amit evéssel vezetsz le. A kör bezárult.

Időnyerés

Egész nap teljesítettél, helytálltál. Délután rád férne egy kis pihenés, de rengeteg a tennivaló. Kezdődik a délutáni műszak, vacsorakészítés, gyerekkel tanulás, takarítás, pakolás, tanulás, otthoni munka, kinek mi. Tennivaló mindig akad. Sokan nem tudják megtenni, hogy azt mondják, én most fél órára ledőlök, olvasok egyet. Ha neked se megy, hogy ilyen módon adj időt magadnak, találsz más módot. Igen, az evést. Evés közben teljesen legálisan lehet nyugton ülni. Még egy falat ebből, aztán meg abból, nem más az egész, csak időhúzás. Hogy még egy kicsit ne kelljen elkezdened a délutáni műszakot.

Mozgás helyett

Az ember mozgásra lett teremtve. Őseink és a természeti népek megfigyeléséből jól láthatjuk, hogy hosszú távú tempós séták, futások a mindennapok részét kellene, hogy képezzék. Ez a természetes mozgásvágy minden emberben megvan. Azonban sokszor már egészen kisgyermekkorban elfojtják. A gyerek menne, szaladgálna, de nem lehet, bele kell ülni a babakocsiba, autósülésbe, mert a szülőnek dolga van. Megkötözve ülni miközben menni szeretnél, rendkívül frusztráló. A legtöbb gyerek ilyen helyzetben sírással ad hangot nemtetszésének, amire pár szem keksz vagy más finom falat a válasz. Csönd lesz és lehet haladni. Van egy hatalmas gond ezzel a módszerrel. A gyermek megtanulja, hogy a mozgás szükségletére az evés az elfogadott válasz. Hogy nálad mi a helyzet, hamar kiderítheted. Egész napos ücsörgés (meló, vagy utazás) után mire vágysz, mozogni, vagy ledőlni és enni valamit?

Ha vágysz arra, hogy jól egyél, mert le akarsz fogyni, de mélyebb motivációt nem tudsz mögé tenni, akkor bizony estére elfogy az akaraterőd. Nem elég lefogyni akarni, sokkal mélyebb és biztosabb motivációkra van szükséged a kitartáshoz.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.