Menü

Őszi selejtezés

Az ősz folyamán sokak számára eljön az idő, mikor ki kell dobálni a felesleges dolgokat. Ez legfőképp amiatt nehéz, mert a dolgok többsége, legyen az ruha, dísztárgy, könyv, haldokló szobanövény vagy bármi más a szívünkhöz nő, és nem akarunk tőle megválni.

Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik még az ételkiszállítótól kapott műanyag villákat is megtartják. Ők azok, akik semmit sem akarnak kidobni, mindent elraknak a helyükre, egy idő után pedig valamilyen szabad helyre, ami még maradt a lakásban vagy szobában. Természetesen a dolgok többségéhez hozzá sem nyúlnak, de amint feljön a téma arról, hogy selejtezni kellene. Akkor valamilyen rossz érzés vagy éppen szorongás fogja el őket, amiatt, hogy bármitől is megváljanak.

Ez a fajta hozzáállás, ami legfőképp az emberek lélektani beállítódásán alapul, tulajdonképpen kényszeres gyűjtögetésnek nevezhető. Ez pedig rendkívül nehézzé teszi a selejtezés minden formáját. A kényszerbetegség nagyrészt a gyermekkorból eredeztethető, habár odafigyeléssel leküzdhető.

Nézzünk meg néhány tippet, hogy hogyan tudunk megszabadulni a bennünket körülvevő felesleges kacatoktól:

Porfogó dísztárgyak, régi könyvek

A könyv értek, ez egyértelmű, de fel lehet tenni a kérdést magunknak, hogy melyek azok, amelyeket még valaha is lapozgatni fogunk. Vagy éppen melyik az, amelyiket már gyerekkorod óta ki sem nyitottál. Azokat a könyveket, amelyek nyilván a családban voltak, már hosszú éve, vagy valamiért nagyon közel állnak a szívünkhöz, érdemes megtartani. Azonban amelyeket nem is olvasunk, el lehet adományozni vagy esetleg eladni őket az interneten keresztül, egy-két könyvért ráadásul egész szép kis összegeket lehet kapni.

Régi jegyzetek, fénymásolatok

Az órai jegyzeteket, régi dolgozatokat, tanár által kiosztott lapokat, mindenki elteszi, mondván egyszer még kelleni fog. Ezeket érdemes minden évben átnézni legalább egyszer, kiválogatni mi az, ami még kellhet, mit lehet eladni az első éveseknek, vagy a kistestvérnek, valamilyen ellenszolgáltatás fejében. A többit pedig szelektíven összegyűjteni és kiselejtezni, hogy ne foglalja a helyet.

Nyári ruhák minden mennyiségben

Ősszel nézzünk szét a szekrényünkben, hogy mik azok a nyári vagy éppen tavaszi ruhadarabok, amelyek már nem kellenek. A felesleges ruháinkat, amelyeket mondjuk munkába vagy iskolába vettünk fel, később otthon fogjuk elhordani. Majd pedig, el is lehet őket adományozni, ha jó állapotban van, akkor akár meg lehet próbálni eladni is. Azonban a ruhák esetén az is fontos, hogy nem csupán holmik a gardrób mélyén, hanem a személyiségünk kifejezőeszközei. A ruháink segítségével tudunk eltűnni vagy épp kiemelkedni a tömegből. Azonban még ha nem is szeretünk selejtezni, egy idő után akkor is ki kell dobálni a ruháink egy részét, mivel már nem fogjuk tudni hol tárolni őket.

Valamint az is elmondható, hogy a ruhaválogatást érdemes időszakosan csinálni, tehát mondjuk minden tavasszal és ősszel átnézni a ruhásszekrényeket, hogy mi az ami kell, és mi az, ami már nem. Így pedig nem kell egyszerre annyi ruhát szétválogatni.

Újra megjelent a madárinfluenza Európában – aggódnunk kell-e?

Európában újra nő a madárinfluenzás esetek száma. Ez a jelenleg ismert leghalálosabb állati betegség, amely néhány héten belül a megfertőzött csoport 90%-ának halálát okozza. Valóban szükség van az aggodalomra?

Stresszmentes ünnepeket!

A karácsonyvárás meghitt és hangulatos, izgalmas készülődés, folyamatos ötletelés, az ünnep közeledtével pedig lázas kapkodásba, agyalásba csap át, hogy mit, hogyan és leginkább a mikor tegyünk, így válik észrevétlenül kissé stresszessé. Hogy kerülhetjük el az idegeskedést, a kapkodást?

Kinyitott a Mikulásgyár!

Tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja. Hogy lehet eljuttatni az adományokat, miket gyűjtenek és hogy lehet valaki önkéntes, erről szól mai cikkünk.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.