Menü

Őszi selejtezés

Az ősz folyamán sokak számára eljön az idő, mikor ki kell dobálni a felesleges dolgokat. Ez legfőképp amiatt nehéz, mert a dolgok többsége, legyen az ruha, dísztárgy, könyv, haldokló szobanövény vagy bármi más a szívünkhöz nő, és nem akarunk tőle megválni.

Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik még az ételkiszállítótól kapott műanyag villákat is megtartják. Ők azok, akik semmit sem akarnak kidobni, mindent elraknak a helyükre, egy idő után pedig valamilyen szabad helyre, ami még maradt a lakásban vagy szobában. Természetesen a dolgok többségéhez hozzá sem nyúlnak, de amint feljön a téma arról, hogy selejtezni kellene. Akkor valamilyen rossz érzés vagy éppen szorongás fogja el őket, amiatt, hogy bármitől is megváljanak.

Ez a fajta hozzáállás, ami legfőképp az emberek lélektani beállítódásán alapul, tulajdonképpen kényszeres gyűjtögetésnek nevezhető. Ez pedig rendkívül nehézzé teszi a selejtezés minden formáját. A kényszerbetegség nagyrészt a gyermekkorból eredeztethető, habár odafigyeléssel leküzdhető.

Nézzünk meg néhány tippet, hogy hogyan tudunk megszabadulni a bennünket körülvevő felesleges kacatoktól:

Porfogó dísztárgyak, régi könyvek

A könyv értek, ez egyértelmű, de fel lehet tenni a kérdést magunknak, hogy melyek azok, amelyeket még valaha is lapozgatni fogunk. Vagy éppen melyik az, amelyiket már gyerekkorod óta ki sem nyitottál. Azokat a könyveket, amelyek nyilván a családban voltak, már hosszú éve, vagy valamiért nagyon közel állnak a szívünkhöz, érdemes megtartani. Azonban amelyeket nem is olvasunk, el lehet adományozni vagy esetleg eladni őket az interneten keresztül, egy-két könyvért ráadásul egész szép kis összegeket lehet kapni.

Régi jegyzetek, fénymásolatok

Az órai jegyzeteket, régi dolgozatokat, tanár által kiosztott lapokat, mindenki elteszi, mondván egyszer még kelleni fog. Ezeket érdemes minden évben átnézni legalább egyszer, kiválogatni mi az, ami még kellhet, mit lehet eladni az első éveseknek, vagy a kistestvérnek, valamilyen ellenszolgáltatás fejében. A többit pedig szelektíven összegyűjteni és kiselejtezni, hogy ne foglalja a helyet.

Nyári ruhák minden mennyiségben

Ősszel nézzünk szét a szekrényünkben, hogy mik azok a nyári vagy éppen tavaszi ruhadarabok, amelyek már nem kellenek. A felesleges ruháinkat, amelyeket mondjuk munkába vagy iskolába vettünk fel, később otthon fogjuk elhordani. Majd pedig, el is lehet őket adományozni, ha jó állapotban van, akkor akár meg lehet próbálni eladni is. Azonban a ruhák esetén az is fontos, hogy nem csupán holmik a gardrób mélyén, hanem a személyiségünk kifejezőeszközei. A ruháink segítségével tudunk eltűnni vagy épp kiemelkedni a tömegből. Azonban még ha nem is szeretünk selejtezni, egy idő után akkor is ki kell dobálni a ruháink egy részét, mivel már nem fogjuk tudni hol tárolni őket.

Valamint az is elmondható, hogy a ruhaválogatást érdemes időszakosan csinálni, tehát mondjuk minden tavasszal és ősszel átnézni a ruhásszekrényeket, hogy mi az ami kell, és mi az, ami már nem. Így pedig nem kell egyszerre annyi ruhát szétválogatni.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.