Menü

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

Mitől alakulhat ki?

Az őszi fáradtság legtöbbször már akkor köszön be, mikor észrevehetően rövidülnek a nappalok. Valamint a napsütést felváltja az állandó borongós és csapadékos időjárás. Ez a mi hangulatunkra is nagy hatással tud lenni, mellé pedig társul az állandó fáradtság és levertség érzet. Valójában az őszi fáradtság a tavaszihoz hasonlóan a melatonin szintünk megemelkedése miatt történik. A szervezet az ősz közeledtével azt érzi, hogy a nyári időszak után lassítania kell. Azonban az emberekkel ez pont fordítva történik, hiszen a nyári szabadság után dolgozni vagy tanulni kell, ami pont, hogy még jobban leterheli a szervezetet.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az őszi időszakban sokan amiatt kívánjuk inkább az édességeket, mert a szervezetünk túl sok melatonint állít elő. Ezt pedig a szervezet úgy próbálja meg egyensúlyozni, hogy több cukrot szeretne úgymond megetetni velünk, emiatt pedig ilyenkor sokkal jobban kívánjuk a csokoládét, péksüteményeket és minden olyan ételt, ami tele van mesterséges cukrokkal.

Rendszeres testmozgás és szabad levegő

A fáradtság elkerülése érdekében, hétvégente érdemes több órát a szabad levegőn tartózkodni, hogy minél jobban felfrissüljön az ember. A természetben az ember sokkal könnyebben fel tud töltődni, emellett a monotonitásból is ki tud szakadni és testmozgásnak sem utolsó.

Az ősz eleje, a gyümölcsök szempontjából nagyon kedvező időszak. Ekkor érik az alma, körte, szőlő és a szilva is. Így, aki szeretne, könnyedén tud friss gyümölcsöket fogyasztani minden nap. A gyümölcsök telis-tele vannak vitaminokkal, amelyek hozzájárulnak a jó közérzethez. Emellett a bennük található gyümölcscukor is plusz energiát adhat. Valamint a sportolás ebben az időszakban is nagyon fontos. A rendszeres testmozgás felpörgeti és egy kicsit ki is fárasztja az embert. Ezzel óvhatjuk az egészségünket, valamint sokkal kipihentebbek is lehetünk tőle. Ráadásul az edzés a mindennapi stresszel is segíthet megbirkózni.

Fontos a D-vitamin fogyasztás

Az őszi időszakban a D-vitamin hiány legfőképp amiatt alakul ki, mert a nyári napsütéses időszak véget ér. Ez a fajta vitamin általában a szervezetben található előanyagokból képződik, napsütés hatására. És a csontok egészséges felépítésében van fontos szerepe. Emiatt az őszi és téli időszakban, általában minden embernek lecsökken a D-vitamin szintje. Ez pedig más egyéb problémákat is okozhat, ha tartós ideig áll fenn. Szerencsére ez a mai világban egyre kevésbé gyakori, az egyre enyhébb telek miatt.

Az őszi fáradtság összességében nem feltétlenül annyira gyakori, mint párja a tavaszi fáradtság. Emiatt sokan észre sem vesszük magunkon az úgynevezett tüneteket ebben időszakban. Azonban ha igyekszünk megfogadni és betartani a fent leírt tanácsokat, akkor enyhülhetnek az alapvetően sem annyira súlyos tünetek.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az első benyomás pszichológiája

Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti, amelyet a fizikai megjelenése, non-verbális, és verbális jelzései határoznak meg. A kognitív reprezentáció, azaz az elmében létrejövő mentális kép egyik formája a másokról alkotott tudás. Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti. Külső, látható fizikai és viselkedési jegyeiből gyakran téves következtetéseket vonunk le a személyiségére vonatkozóan. Ezek a jegyek ugyanis általában az adott szituációról, és nem a személyiségről beszélnek.