Menü

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

Mitől alakulhat ki?

Az őszi fáradtság legtöbbször már akkor köszön be, mikor észrevehetően rövidülnek a nappalok. Valamint a napsütést felváltja az állandó borongós és csapadékos időjárás. Ez a mi hangulatunkra is nagy hatással tud lenni, mellé pedig társul az állandó fáradtság és levertség érzet. Valójában az őszi fáradtság a tavaszihoz hasonlóan a melatonin szintünk megemelkedése miatt történik. A szervezet az ősz közeledtével azt érzi, hogy a nyári időszak után lassítania kell. Azonban az emberekkel ez pont fordítva történik, hiszen a nyári szabadság után dolgozni vagy tanulni kell, ami pont, hogy még jobban leterheli a szervezetet.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az őszi időszakban sokan amiatt kívánjuk inkább az édességeket, mert a szervezetünk túl sok melatonint állít elő. Ezt pedig a szervezet úgy próbálja meg egyensúlyozni, hogy több cukrot szeretne úgymond megetetni velünk, emiatt pedig ilyenkor sokkal jobban kívánjuk a csokoládét, péksüteményeket és minden olyan ételt, ami tele van mesterséges cukrokkal.

Rendszeres testmozgás és szabad levegő

A fáradtság elkerülése érdekében, hétvégente érdemes több órát a szabad levegőn tartózkodni, hogy minél jobban felfrissüljön az ember. A természetben az ember sokkal könnyebben fel tud töltődni, emellett a monotonitásból is ki tud szakadni és testmozgásnak sem utolsó.

Az ősz eleje, a gyümölcsök szempontjából nagyon kedvező időszak. Ekkor érik az alma, körte, szőlő és a szilva is. Így, aki szeretne, könnyedén tud friss gyümölcsöket fogyasztani minden nap. A gyümölcsök telis-tele vannak vitaminokkal, amelyek hozzájárulnak a jó közérzethez. Emellett a bennük található gyümölcscukor is plusz energiát adhat. Valamint a sportolás ebben az időszakban is nagyon fontos. A rendszeres testmozgás felpörgeti és egy kicsit ki is fárasztja az embert. Ezzel óvhatjuk az egészségünket, valamint sokkal kipihentebbek is lehetünk tőle. Ráadásul az edzés a mindennapi stresszel is segíthet megbirkózni.

Fontos a D-vitamin fogyasztás

Az őszi időszakban a D-vitamin hiány legfőképp amiatt alakul ki, mert a nyári napsütéses időszak véget ér. Ez a fajta vitamin általában a szervezetben található előanyagokból képződik, napsütés hatására. És a csontok egészséges felépítésében van fontos szerepe. Emiatt az őszi és téli időszakban, általában minden embernek lecsökken a D-vitamin szintje. Ez pedig más egyéb problémákat is okozhat, ha tartós ideig áll fenn. Szerencsére ez a mai világban egyre kevésbé gyakori, az egyre enyhébb telek miatt.

Az őszi fáradtság összességében nem feltétlenül annyira gyakori, mint párja a tavaszi fáradtság. Emiatt sokan észre sem vesszük magunkon az úgynevezett tüneteket ebben időszakban. Azonban ha igyekszünk megfogadni és betartani a fent leírt tanácsokat, akkor enyhülhetnek az alapvetően sem annyira súlyos tünetek.

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

Értelem és érzelem összehangolásának képessége

Feltehetjük a kérdést, hogy racionális embernek tartjuk magunkat, vagy gyakran elragadnak az érzelmeink? Milyen előnyökkel járhat, és miben korlátozhat, ha mindent az észérveknek rendelünk alá, illetve ha aszerint élünk, “amit a szívünk diktál”?

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.