A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként
- Dátum: 2021.09.21., 22:39
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- alapanyag, alternatív tej, avokádókrém, cukor, cukorbeteg, étkezés, felvágott, főtt tojás, gyorsan felszívódó, hús, joghurt, kefír, lassan felszívódó, omlett, padlizsánkrém, rántotta, recept, reggeli, szénhidrát, tej, tejtermék, tojás, tükörtojás, zöldség
Bármelyik fajtája is van jelen a cukorbetegségnek, a szigorú diéta elengedhetetlen a mindennapokhoz. Persze nem egyszerű a helyzet, hiszen egyébként sem kis feladat olyan étrendet összeállítani, ami nem csak hogy segít a normális határok között tartani a vércukorszintet, de változatos is és megvan benne minden alapanyag, amire a szervezetnek szüksége van. Főleg a reggeli okoz fejtörést, hiszen a nap első étkezése, ha nem figyelünk oda, nagyon meg tudja dobni a vércukorszintet, aminek a következménye az, hogy hirtelen leesik. A nap folyamán változik az inzulinérzékenység, reggel és este például kifejezetten rossz, vagyis kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat.
A reggeli az egészséges embereknél is legalább ennyire meghatározó, hiszen, ha jól állítjuk össze, akkor az pozitívan hat ki a nap további részére. Ezt úgy kell érteni, hogy ha laktató és tartalmas reggelit fogyasztunk, kisebb eséllyel nassolunk a nap folyamán, valamint kevesebbet fogyasztunk a többi étkezésnél és nem is leszünk olyan éhesek.
Cukorbetegnél a fentebb említett okokból reggel csakis lassan felszívódó szénhidrát jöhet szóba, vagyis valamilyen teljes kiőrlésű például. A tejtermékek sem szerencsések a magas laktóztartalom miatt, tejből lehetőleg alternatív cukormentes növényi tejet fogyasszunk. Esetleg egy kis cukormentes joghurt vagy kefír még megfelelő lehet, ha mindenképp tejterméket szeretnénk fogyasztani, azonban a szénhidrátbevitelre figyeljünk, ez a reggelinél nagyjából 30 g.
A zöldségek közül szinte bármit fogyaszthatunk, így ezzel tudjuk majd színesebbé és változatosabbá tenni az étkezést. Érdemes váltogatni, hogy melyik nap milyen zöldségekből eszünk, így nem lesz unalmas sem és változatos ásványi anyagokat és vitamint is juttatunk a szervezetünkbe.
Jó minőségű felvágottak is beleférnek a reggelibe, de fontos, hogy figyeljünk a különböző adalékanyagokra, sóra és szójára. Ezek sajnos a legtöbb előre csomagolt felvágottban benne vannak, de a csomagoláson kötelesek feltüntetni, így tájékozódhatunk, melyiket érdemes megvenni.
Ha a szendvics unalmas, akkor akár a tojás is egy jó opció lehet, főleg, hogy omlettet is készítünk belőle zöldségekkel és egy kis hússal, de akár rántottaként, főtt tojásként vagy tükörtojásként is tökéletes reggeli.
Jó ötlet lehet akár avokádókrémet, padlizsánkrémet, ajvárt vagy más zöldségekből készült krémeket és pépeket is kipróbálni. Valamilyen teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóssal nem csak egészséges, de isteni finom is.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!