Menü

Csak így érdemes szünetet tartani egy párkapcsolatban

Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, ám amikor éppen átélünk egyet, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a derűsebb napokról, és csak a nehézségeket veszük észre. Ilyenkor jól jön egy kis szünet.

Légy önmagad!

Ha úgy érzed, az utóbbi időben elhanyagoltad a barátaidat, a hobbijaidat, és csak a párodra fókuszáltál, lehet, hogy ideje egy lépést hátrébb lépni és egy kicsit kívülről megvizsgálni a helyzetet. Amennyiben nem törődsz magaddal, egyre inkább elveszíted majd az önbizalmad, így a partnered sem feltétlenül azt az embert fogja már látni benned, akibe az elején beleszeretett. Szánj időt magadra, és a dolgokra, amiket szeretsz, és meglátod, köztetek is gördülékenyebben mennek majd a dolgok.

Miben segíthet a szünet?

A külön töltött idő kiváló alkalom arra, hogy mindketten magatokban reflektáljatok az eseményekre. Az állandó veszekedéseknek részben az is az oka, hogy egyszerűen nincs „gyógyulási periódus” és újra és újra ugyanazokat a sebeket tépitek fel. Az elvonulás segíthet abban, hogy átértékeld a korábban elhangzott mondatokat, sőt, arra is rájöhetsz, hogy valójában mi okozta a problémát.

Mondd el, hogy szükséged van egy kis időre!

Semmiképpen se veszekedés közben, üvöltve mondd a párodnak, hogy szünetet akarsz. A legfontosabb, hogy világossá tedd, nagyon szereted őt, csak egyszerűen kell egy kis idő. Beszélj kedvesen, nyugodtan, szeretetteljesen, és tisztázd le, mire akarod szánni ezt periódust: például több időt szeretnél tölteni a családoddal, a barátaiddal.És ha már együtt éltek? Valamelyikőtök költözzön át a barátaihoz, családhoz – ezzel is jelezve, hogy csupán egy átmeneti időszakról van szó – ám semmiképpen se béreljetek külön lakást!

Tartsátok a kapcsolatot!

Amennyiben tényleg szünetet szeretnél és nem szakítani, ne szakítsd meg a kontaktot. Ne feledd: a cél az, hogy együtt túllendüljetek a gondokon. Egyezzetek meg, milyen időközönként beszéltek majd és milyen formában, és tartsátok magatokat az együtt felállított szabályokhoz. Fontos, hogy találjatok valamilyen arany középutat abban, milyen gyakoriak legyenek a hívások, hogy egyik fél érdekei se sérüljenek.

Tűzz ki egy időpontot!

Fontos, hogy legyen valamilyen limit, hogy legfeljebb mennyi időt töltötök egymástól távol. A három hónap a legtöbb párnál működik, de találjátok meg, számotokra mennyi lenne az ideális. Ha a szünet több mint fél éve tart, fontos átgondolnotok, hogy valóban együtt érdemes-e folytatnotok! Amennyiben viszont csak néhány hétről vagy hónapról van szó, meglátjátok, hogy mennyi pozitív hatása van az énidőnek, ráadásul az érzés, hogy hiányoztatok egymásnak felpezsdíti majd a szenvedélyt.

Fontos, hogy tudatosítsátok, miért szükséges a szünet: megoldásokat szeretnétek találni a problémáitokra és szívesen koncentrálnátok egy picit csak saját magatokra? Érdemes felkeresni egy párterapeutát is, aki segíthet a mélyebb konfliktusok feloldásában. Legyetek egymással végig őszinték és igyekezzetek higgadtan kommunikálni, hiszen a cél az, hogy mindketten boldogan folytassátok tovább.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.