Menü

Intő jelek egy párkapcsolatban

A hosszú, párkereséssel töltött évek, és az oltár előtt könnyes szemmel elrebegett igenek után azt hiszed, hogy túl vagy a nehezén. Révbe értél. Kényelmesen hátradőlsz, és… karba tett kézzel nézed végig, hogy tönkremegy a párkapcsolatod.

Mely „vészcsengők” figyelmeztetnek, hogy valami nincs rendben?
Állandó veszekedések, viták.
A nemi vágy csökkenése.
Az intimitás hiánya.
Állandó fáradtság, passzivitás.
A gyermekeitek magatartás zavarokkal küzdenek, rosszul teljesítenek az iskolában.
Hűtlenség, egy harmadik fél megjelenése a kapcsolatban.
Megbántottság, düh, frusztráció, féltékenység (állandó) jelenléte.
A meg nem értettség érzése.
Az együtt töltött idő mennyisége és minősége csökken.
A kommunikáció hiánya/”elbeszélünk egymás mellett” érzése.
Megjelenik a kritika és a partner megalázása a beszélgetések során.
A „társas magány” érzete.
A pár egyik tagja elzárkózik, falat épít maga köré és hallgatásba burkolózik.
Szenvedélybetegségek kialakulása (alkohol-, gyógyszer- vagy drogfüggőség).
A boldogtalanság kínzó érzése.
Depresszió.
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak egy átmeneti állapottal állunk szemben. Majd elmúlik. Majd ezen is túl leszünk. Anélkül, hogy bármin is változtattunk volna.

Hogyan előzheted meg a párkapcsolati problémák kialakulását?

Nem szabad figyelmen kívül hagynod az első repedések megjelenését azokon a tartóoszlopokon, amelyeken a párkapcsolatod áll.

Meg kell tanulnod helyesen kommunikálni. (Vigyázz, a nem megfelelő párkapcsolati kommunikáció még távolabb taszíthat a párodtól, és az ellenkező hatást érheted el, mint amit szeretnél!)

Már az első problémákat komolyan kell venned és nem szabad őket a szőnyeg alá söpörnöd.

Ne hagyd, hogy a negatív érzelmek vegyék át az uralmat a párkapcsolatod felett! Ezek megjelenése előbb-utóbb hűtlenséghez vagy a párkapcsolat felbomlásához vezet.

Tartsd szem előtt a gyermekeid érdekeit, hisz a rossz párkapcsolatban élő szülők gyermekeinek 67%- a tanulási zavarokkal és magatartás problémákkal küszködik. Próbáld meg otthon megteremteni azt az érzelmileg biztonságos közeget, amelyre egy gyermeknek a zavartalan fejlődéshez szüksége van.

Ne hidd azt, hogy a problémák maguktól megoldódnak! Ez szinte soha nem történik meg. Tanuld meg a párod szeretetnyelvét.

Figyelj oda, ha bármi kérése van vagy éppen panaszkodik.

Ha elakadás van, ne halogasd a megoldását. Ahogy Einstein mondta: „

Nem oldhatod meg a problémát ugyanazzal a hozzáállással, amivel létrehoztad őket.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.