Menü

Érdekességek a görögdinnyéről, amiket eddig nem tudtál

Nincs is jobb annál, mint amikor a nagy kánikulában frissen felvágunk egy jó hideg görögdinnyét. Nem csak közkedvelt nyári hűsítő, de számos jó tulajdonsága is van. Sokat ezek közül mindenki jól ismer, például magas víztartalma miatt jó szomjoltó, de egyben vízhajtó tulajdonságú is. Azonban van néhány érdekes tény is a dinnyéről, amit nem sokan tudnak.

Az egyik kevéssé ismert tény a dinnyéről, hogy valójában nem igazi gyümölcs. A görög- és a sárgadinnye is úgynevezett gyümölcspótló zöldség. Sokaknak meglepő lehet, de a még éretlen termésekből szoktak készíteni savanyúságot és csalamádét is.

Igaz, a legtöbb gyümölcs és zöldség hidegen tárolva egészen sokáig eláll, de a dinnye tartósítás nélkül is hetekig, akár 2-3 hétig is eláll. Ennek ellenére nem érdemes túl hideg helyen tárolni, mert akkor tápanyagtartalma nagyon lecsökken.

Számos jótékony hatása közül kiemelendő, hogy rendkívül jó gyulladáscsökkentő a benne lévő ásványi anyagoknak és béta-karotinnak köszönhetően. Különösen a gyomorra van nyugtató hatással, emellett pedig tisztítja is az emésztőrendszert, mivel nagy a folyadéktartalma miatt méregtelenítő hatású.

Talán nem is annyira meglepő, de a görögdinnye valójában nem görög eredetű, de még csak nem is európai. Neve a magyarban kapcsolható csak Görögországhoz, angolul például a watermelon nevet viseli, szó szerint vízidinnnyét jelent. Eredetileg Afrikából, mégpedig a déli részéről származik. Ott nagy valószínűséggel a gölődiny, vagyis gombóc szóból származtatják és talán egy félreértés miatt kerülhetett görögdinnyeként a magyar szótárba, persze egyes feltételezések szerint a gördül szóhoz lehet köze.

Igaz a görögdinnyének van cukortartalma, de a diétákba is tökéletesen beleillik, hiszen magas víz- és rost tartalma mellett jól laktat és viszonylag kevés kalória egy átlagos adag. Emellett gazdag vitaminokban, mint például a C, E, B és K-vitamin, magas nátrium, kálium és kalcium tartalma van, valamint foszfor és vas tartalma sem elhanyagolható.

Sokszor merül fel a kérdés, hogy a dinnyemagot le szabad-e nyelni, vagy sem. Valójában nyugodtan fogyasztható, semmilyen káros hatása nincs. Mi több, természetgyógyászok a magból készült teát szokták javasolni veseproblémákra, sőt cukorproblémákra is jó hatással van annak ellenére, hogy maga a dinnye cukros. Kalóriatartalma elhanyagolható, tehát elfogyasztásával nem jár semmilyen hátrány.

Galagonya: a legjobb vérnyomáscsökkentő, szíverősítő

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik és számos változata, alfaja ismeretes. A hazánkban őshonos fajok közül a cseregalagonya és az egybibés a leggyakoribb. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll. Mindkét faj a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.

A ginkgo biloba pozitív tulajdonságai

A ginkgo biloba a páfrányfenyő félék családjába tartozik, és a világ egyik legérdekesebb fája, hiszen akár 1000 évig is élhet, így a Föld legidősebb fáiként tartják számon. Jórészt Kínában, Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államok keleti és déli részén honos.

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.