Menü

Planking. Ismered a gyakorlatot?

Ha életmódról, sportól, egészségről, edzésről beszélünk, előbb-utóbb megismerkedünk a planking fogalmával, azzal a gyakorlattal, ami egy rémegyszerű „mutatvány” mégis rettentő nehéz, főleg, ha szabályosan csináljuk. Miről is van szó?

A planking tulajdonképpen egy deszkapózszerű gyakorlat, mégis tapasztalatból mondom: az egyik leghatékonyabb hasizomerősítő módszer. Ha helyesen csináljuk – és a pontos kivitelezés nagyon fontos – akkor pár másodperc után erősen izzadva, lihegve, fogakat összeszorítva várjuk a tervezett időnk lejártát. Ha nem adjuk fel előbb…

Miért is olyan jó ez a szenvedős, izzasztós, nehéz, ám furcsa módon rém egyszerű gyakorlat?

Nos azért, mert a rendszeres planking gyakorlattal feszes, kidolgozott hasizmaink lesznek, erős marad a törzsünk, sokkal hatásosabb, mint a felülés, kíméli a gerincet és a hátat.

Rengeteg más izomcsoportot is fejleszt a hasizmokon kívül, például a váll és a hát izmait.

Úgy tudom ezt eredetileg hát- és gerincproblémákkal küzdőknek fejlesztették ki, a hátizmok erősítésére szolgál, miközben az egész test számos izomcsoportja bekapcsolódik a tartásba.

A felüléseket sosem szerettem és nem tartom jónak, megterheli a gerincet, miközben nem erősíti a törzset, a core izmokat.

Mi a core izom?

A core izmok a hasüreget körülvevő izmok, melyek fő feladatai a törzs megtartása. Ezt edzi rendkívül hatékonyan a planking. De hogyan kezdjünk hozzá?

A plank helyes kivitelezése úgy történik, hogy az alkarokon támaszkodva, lefele néző tenyerekkel, megfeszítjük a törzsünket, az egész testünk egy síkban van.

A hát teljesen egyenes, a fenekedet nem emeljük fel, síkban tartjuk, egyenesen a hát folytatásaként, lábak nyújtva.

A nyakad a gerinc vonalát kövesse, a fej nem lóghat. Has- és farizmainkat feszítsük be és így szabályosan végezzük el a plankingot.

Sokféle típusa van, ez egy alap póz, de variálható tenyértámasszal, nyújtott karokkal, vagy oldalra fordulva, esetleg a nyújtott lábakat váltva emelgetve.

Amikor fáradunk, hajlamosabbak vagyunk a feneket felemelni, vagy leejteni, erre muszáj figyelni, ugyanis a szabályos végrehajtás hatásos csak.

Mennyivel kezdjük a gyakorlatot? Harminc másodperccel, egy perccel, később kitolva akár több percen keresztül is tartani fogjuk ezt a deszkapózt, érdemes minden nap rátenni egy 10-20 másodpercet, s így szépen lassan, napról napra többet fogunk bírni.

A kívánt hatás erős törzs, erős hátizmok, izmos, kockás has lesz, természetesen mindez a szabályosan végrehajtott gyakorlatok és a helyes, megfelelő táplálkozás kombinálásával.

A szálkás test, izmos has jól tudjuk, a konyhában kezdődik.

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.