Menü

Planking. Ismered a gyakorlatot?

Ha életmódról, sportól, egészségről, edzésről beszélünk, előbb-utóbb megismerkedünk a planking fogalmával, azzal a gyakorlattal, ami egy rémegyszerű „mutatvány” mégis rettentő nehéz, főleg, ha szabályosan csináljuk. Miről is van szó?

A planking tulajdonképpen egy deszkapózszerű gyakorlat, mégis tapasztalatból mondom: az egyik leghatékonyabb hasizomerősítő módszer. Ha helyesen csináljuk – és a pontos kivitelezés nagyon fontos – akkor pár másodperc után erősen izzadva, lihegve, fogakat összeszorítva várjuk a tervezett időnk lejártát. Ha nem adjuk fel előbb…

Miért is olyan jó ez a szenvedős, izzasztós, nehéz, ám furcsa módon rém egyszerű gyakorlat?

Nos azért, mert a rendszeres planking gyakorlattal feszes, kidolgozott hasizmaink lesznek, erős marad a törzsünk, sokkal hatásosabb, mint a felülés, kíméli a gerincet és a hátat.

Rengeteg más izomcsoportot is fejleszt a hasizmokon kívül, például a váll és a hát izmait.

Úgy tudom ezt eredetileg hát- és gerincproblémákkal küzdőknek fejlesztették ki, a hátizmok erősítésére szolgál, miközben az egész test számos izomcsoportja bekapcsolódik a tartásba.

A felüléseket sosem szerettem és nem tartom jónak, megterheli a gerincet, miközben nem erősíti a törzset, a core izmokat.

Mi a core izom?

A core izmok a hasüreget körülvevő izmok, melyek fő feladatai a törzs megtartása. Ezt edzi rendkívül hatékonyan a planking. De hogyan kezdjünk hozzá?

A plank helyes kivitelezése úgy történik, hogy az alkarokon támaszkodva, lefele néző tenyerekkel, megfeszítjük a törzsünket, az egész testünk egy síkban van.

A hát teljesen egyenes, a fenekedet nem emeljük fel, síkban tartjuk, egyenesen a hát folytatásaként, lábak nyújtva.

A nyakad a gerinc vonalát kövesse, a fej nem lóghat. Has- és farizmainkat feszítsük be és így szabályosan végezzük el a plankingot.

Sokféle típusa van, ez egy alap póz, de variálható tenyértámasszal, nyújtott karokkal, vagy oldalra fordulva, esetleg a nyújtott lábakat váltva emelgetve.

Amikor fáradunk, hajlamosabbak vagyunk a feneket felemelni, vagy leejteni, erre muszáj figyelni, ugyanis a szabályos végrehajtás hatásos csak.

Mennyivel kezdjük a gyakorlatot? Harminc másodperccel, egy perccel, később kitolva akár több percen keresztül is tartani fogjuk ezt a deszkapózt, érdemes minden nap rátenni egy 10-20 másodpercet, s így szépen lassan, napról napra többet fogunk bírni.

A kívánt hatás erős törzs, erős hátizmok, izmos, kockás has lesz, természetesen mindez a szabályosan végrehajtott gyakorlatok és a helyes, megfelelő táplálkozás kombinálásával.

A szálkás test, izmos has jól tudjuk, a konyhában kezdődik.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.