A legjobb gyulladáscsökkentő ételek
- Dátum: 2021.08.08., 22:44
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- étkezés, fájdalom, gyógyászat, gyulladás, immunrendszer, szervezet, védekezés
Amikor a test gyulladásos állapotba kerül, a szervezet megpróbálja gyógyítani a fájdalmat okozó sérülést vagy fertőzést. Ha a gyulladás krónikussá válik, súlyos betegségek kialakulásához vezethet.
Gyömbér
Az egzotikus fűszernövényt sokféleképp felhasználhatjuk, érdemes lenne beépíteni a napi táplálkozásunkba, pozitív egészségügyi hatásai lenyűgözőek. A gyömbér gyógyhatása sokoldalú, használhatjuk köhögéscsillapítónak, görcsoldónak, gyulladáscsökkentőnek, nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E-, B- vitaminokat, magnéziumot, káliumot, vasat és cinket.
A gyömbér gyomornyugtató, emésztési panaszoknál is ajánlott a fogyasztása. Reszelt formában fűszerezhetjük vele az ételeket, levesekbe, húsételekbe, desszertekbe is csempészhetünk belőle, de ihatunk gyömbérteát is.
Zöld tea
A világ egyik legkedveltebb teája. Minden kortya aranyat ér, jó hatással van a szervezetre, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, illetve javítja az agyműködést. Diétázók bátran ihatják, segíti az emésztést, és jó hatással van a zsíranyagcserére.
A zöld tea védelmet nyújt influenzaszezonban, a kellemetlen leheletet is megszünteti. Napi fogyasztásával a szájban kialakuló gyulladásos betegségek ellen is felvehetjük a harcot.
Zöld színű zöldségek
Brokkoli, spenót, káposzta és barátaik, mindegyik zöld színben pompázó zöldség fogyasztása ajánlott, ugyanis magas a vastartalmuk, illetve található bennük K-vitamin, ami erősíti a csontokat és az ízületek egészségéhez is hozzájárul. A zöld növények rengeteg klorofillt tartalmaznak: ez tisztítja a vért, javítja a máj működését, a vérképet. Kimossa a szervezetből a káros anyagokat.
Chili paprika
A csípős zöldség kapszaicin tartalma miatt nagyon erős gyulladáscsökkentő. Szerencsére ezt a tűzes húsú paprikát remekül be tudjuk illeszteni az étrendünkbe.
A gyulladással járó tünetek jelentkezhetnek duzzanattal, bőrirritációval, súlyos esetekben a fájó testrészünket mozdítani sem tudjuk, de előfordulhat az is, hogy nincsenek tünetei. A gyulladás kialakulásához a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás nagyban hozzájárul. Szerencsére csökkenthetjük a krónikus gyulladást és fájdalmat, méghozzá természetes módon. A gyulladáscsökkentő élelmiszerek listája vaskos, bőven van miből válogatnunk.
Ezek az élelmiszerek remek immunerősítők, bővelkednek antioxidánsokban, például vitaminokban, flavonoidokban, ásványi anyagokban, fehérjékben, röviden, jót tesznek a szervezetünkkel.
A stressz kevésbé ismert tünetei
Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.
Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik
Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.
Érdekességek a hajunkról
A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.
Éjszakai agymosás
Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.
Miért kell figyelni a PH-ra?
A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!