Menü

Irodai munkavégzés - előnyök, hátrányok

Az irodai munka mindig is népszerű volt, amellett, hogy ez a munkavégzés számos előnnyel és hátránnyal jár. Vajon ki, hogy éli meg, hogy a saját otthonából, akár az ágyából is lehet irodai munkások? Home office, irodai munka, jó, vagy rossz nekünk?

A home office jellegű munkára is eleinte azt gondoltuk, milyen jó, népszerű is, mert praktikus és kényelmes, azonban amellett, hogy számos előnye van, vannak hátrányai is.

Lehet, hogy talán álomszerűnek hangzik a kanapéról dolgozni, akár pizsamában, melegítőben, rövidgatya-pólóban, jól is hangzik, azonban az otthoni légkörben dolgozni, hosszútávon nem előnyös. Hamar rájöttem, hogy ez a munkavégzés, például nekem egyáltalán nem való, ahogyan a gyermekeimnek sem az online iskola. Na de ez egy másik cikk témája már.

Visszatérve az irodai munkavégzésre, mindenképp előnyös – legalábbis van, akinek ez fontos és előnyös – hogy nem kell nehéz fizikai munkát végezni, hanem egy kényelmes irodában keresheti meg a kenyérre valót. Számítástechnikai, informatikai alapismereteket és nyelvtudást biztosan feltételez, de alapjában egy kényelmes munkáról van szó – legalábbis látszólag így tűnik. Az irodai állások legtöbbje nem igényel nyelvvizsgát, és az elvárás kizárólag a középfokú végzettség.

Az irodák elrendezése koronként változik, a helyiségrendezés ma már lehet egészen modern, nyitott terű és elkülönített.

Az ülőmunka előnyeit vizsgálta egy kutatás, mely megállapította, hogy összességében a kétkezi munkát végzők körében közel háromszor magasabb volt a kognitív zavarok előfordulási aránya azokhoz képest, akik inaktív munkakörben dolgoztak.

Azok az emberek, akik kevésbé aktív munkát végeznek, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint a kétkezi foglalkozásúak.

Az ülőmunka hátrányai viszont vitathatatlanul a hát-derékproblémák, melyeket az egész napos ülés okoz, rossz terhelés adva a gerincnek, annak ellenére is, hogy az irodákban az ülőmunkához szükséges ergonómiai feltételek sok esetben biztosítottak: lábtámasz, támlás szék, jól beállított magasságú íróasztal.

A hosszan tartó ülés, az irodai munkavégzés a civilizációs betegségek okozója, az ülő életmóddal járó mozgásszervi problémák megkérdőjelezhetetlenek.

Az íróasztal fölé görnyedés a vállak előre esését, a mellizmok megrövidülését segíti elő, a hát görbületét okozva.

Jó hír azonban az ülőmunka szerelmeseinek, hogy mozgásterápiával, gyógytornával kezelhetőek a panaszok, rendszeres sporttal, aktív életmóddal pedig megelőzhetőek.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.