Menü

Irodai munkavégzés - előnyök, hátrányok

Az irodai munka mindig is népszerű volt, amellett, hogy ez a munkavégzés számos előnnyel és hátránnyal jár. Vajon ki, hogy éli meg, hogy a saját otthonából, akár az ágyából is lehet irodai munkások? Home office, irodai munka, jó, vagy rossz nekünk?

A home office jellegű munkára is eleinte azt gondoltuk, milyen jó, népszerű is, mert praktikus és kényelmes, azonban amellett, hogy számos előnye van, vannak hátrányai is.

Lehet, hogy talán álomszerűnek hangzik a kanapéról dolgozni, akár pizsamában, melegítőben, rövidgatya-pólóban, jól is hangzik, azonban az otthoni légkörben dolgozni, hosszútávon nem előnyös. Hamar rájöttem, hogy ez a munkavégzés, például nekem egyáltalán nem való, ahogyan a gyermekeimnek sem az online iskola. Na de ez egy másik cikk témája már.

Visszatérve az irodai munkavégzésre, mindenképp előnyös – legalábbis van, akinek ez fontos és előnyös – hogy nem kell nehéz fizikai munkát végezni, hanem egy kényelmes irodában keresheti meg a kenyérre valót. Számítástechnikai, informatikai alapismereteket és nyelvtudást biztosan feltételez, de alapjában egy kényelmes munkáról van szó – legalábbis látszólag így tűnik. Az irodai állások legtöbbje nem igényel nyelvvizsgát, és az elvárás kizárólag a középfokú végzettség.

Az irodák elrendezése koronként változik, a helyiségrendezés ma már lehet egészen modern, nyitott terű és elkülönített.

Az ülőmunka előnyeit vizsgálta egy kutatás, mely megállapította, hogy összességében a kétkezi munkát végzők körében közel háromszor magasabb volt a kognitív zavarok előfordulási aránya azokhoz képest, akik inaktív munkakörben dolgoztak.

Azok az emberek, akik kevésbé aktív munkát végeznek, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint a kétkezi foglalkozásúak.

Az ülőmunka hátrányai viszont vitathatatlanul a hát-derékproblémák, melyeket az egész napos ülés okoz, rossz terhelés adva a gerincnek, annak ellenére is, hogy az irodákban az ülőmunkához szükséges ergonómiai feltételek sok esetben biztosítottak: lábtámasz, támlás szék, jól beállított magasságú íróasztal.

A hosszan tartó ülés, az irodai munkavégzés a civilizációs betegségek okozója, az ülő életmóddal járó mozgásszervi problémák megkérdőjelezhetetlenek.

Az íróasztal fölé görnyedés a vállak előre esését, a mellizmok megrövidülését segíti elő, a hát görbületét okozva.

Jó hír azonban az ülőmunka szerelmeseinek, hogy mozgásterápiával, gyógytornával kezelhetőek a panaszok, rendszeres sporttal, aktív életmóddal pedig megelőzhetőek.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?