Menü

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.

A kuszkusz egy olyan étel, amelyet sokan még nem próbáltak ki, három különböző mérete van attól függően, hogy honnan származik. A kisebbfajta kuszkusz gabonából készül, rizsre hasonlít, de tésztának tekintik. A kuszkuszt búzadarával készítik, amely rendkívül egészséges. Gyakran teljes kiőrlésű liszt a kuszkusz alapja, amely jó tápértékűvé teszi és rostban gazdaggá.

Táplálkozási szempontból egészséges anyagokat tartalmaz, mint a rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék, jót tesz a szervezetnek és segíti a fogyást, teltség érzetet ad, ezáltal csökkentve az éhséget.

Mi teszi a kuszkuszt ilyen egészségessé?

Az értékes antioxidánsok, a jó minőségű tápanyagok:

- Rost (legalább 5 gramm rost/csésze)
- Segíti az egészséges szívműködést
- Segíti csökkenteni a diabétesz kockázatát
- Nem tartalmaz zsírt, sem cukrot
- Egy csésze kuszkusz tartalmazza a napi ajánlott szelén mennyiséget

A kuszkusz elsősorban szénhidrát, de nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nézzük, hogy miket! Fehérjét, ami többek között az elhalt sejtek pótlásában segít, elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Kifejezetten gazdag kolinban is, ami hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a máj hatékony működéséhez. Folsav is található benne, ez kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. A kalcium nagyon fontos a csontoknak és a fogaknak, segít megelőzni a csontritkulást. A magnézium többek között segít normál szinten tartani a vérnyomást és megelőzni a szívbetegségeket. A szelén pedig kitűnő antioxidáns, segít harcolni a rák ellen, és erősíti az immunrendszert.

Ne forraljuk el a kuszkuszban található tápanyagokat!

A kuszkuszt sokféleképpen el lehet készíteni. Használjuk köretnek fehér rizs helyett, keverjük friss salátával. A forralástól ragadós lesz. Az ideális elkészítési mód a párolás, amely különválasztja a szemeket.

Az elkészítési mód természetesen függ a fajtájától is. Egyesek a kedvenc ízükkel ízesítik, például zöldséggel vagy hússal. A kuszkusz le is fagyasztható, három hónapig eláll a fagyasztóban. Összességében tehát ez egy rendkívül egészséges étel, a megfelelő elkészítési módot azonban fontos figyelembe venni.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!