Menü

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.

A kuszkusz egy olyan étel, amelyet sokan még nem próbáltak ki, három különböző mérete van attól függően, hogy honnan származik. A kisebbfajta kuszkusz gabonából készül, rizsre hasonlít, de tésztának tekintik. A kuszkuszt búzadarával készítik, amely rendkívül egészséges. Gyakran teljes kiőrlésű liszt a kuszkusz alapja, amely jó tápértékűvé teszi és rostban gazdaggá.

Táplálkozási szempontból egészséges anyagokat tartalmaz, mint a rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék, jót tesz a szervezetnek és segíti a fogyást, teltség érzetet ad, ezáltal csökkentve az éhséget.

Mi teszi a kuszkuszt ilyen egészségessé?

Az értékes antioxidánsok, a jó minőségű tápanyagok:

- Rost (legalább 5 gramm rost/csésze)
- Segíti az egészséges szívműködést
- Segíti csökkenteni a diabétesz kockázatát
- Nem tartalmaz zsírt, sem cukrot
- Egy csésze kuszkusz tartalmazza a napi ajánlott szelén mennyiséget

A kuszkusz elsősorban szénhidrát, de nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nézzük, hogy miket! Fehérjét, ami többek között az elhalt sejtek pótlásában segít, elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Kifejezetten gazdag kolinban is, ami hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a máj hatékony működéséhez. Folsav is található benne, ez kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. A kalcium nagyon fontos a csontoknak és a fogaknak, segít megelőzni a csontritkulást. A magnézium többek között segít normál szinten tartani a vérnyomást és megelőzni a szívbetegségeket. A szelén pedig kitűnő antioxidáns, segít harcolni a rák ellen, és erősíti az immunrendszert.

Ne forraljuk el a kuszkuszban található tápanyagokat!

A kuszkuszt sokféleképpen el lehet készíteni. Használjuk köretnek fehér rizs helyett, keverjük friss salátával. A forralástól ragadós lesz. Az ideális elkészítési mód a párolás, amely különválasztja a szemeket.

Az elkészítési mód természetesen függ a fajtájától is. Egyesek a kedvenc ízükkel ízesítik, például zöldséggel vagy hússal. A kuszkusz le is fagyasztható, három hónapig eláll a fagyasztóban. Összességében tehát ez egy rendkívül egészséges étel, a megfelelő elkészítési módot azonban fontos figyelembe venni.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!