Menü

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Mivel nagycsalád vagyunk és a pakolás (elpakolás, bepakolás, kipakolás és mindenféle pakolás) az én feladatom, így nagyon körültekintőnek kell lennem, hogy semmi fontos ne maradjon itthon, amikor utazunk, ha pedig a fontos dolgokra gondolok, akkor nem a homokozós kisvödör és a negyedik doboz legó jut eszembe, sokkal inkább a gyógyszerek és hasonló szükséges holmik.

Az egyéni gyógyszerekkel kezdem a listát, ki mire érzékeny, a fiam allergiagyógyszere, az én pajzsmirigy gyógyszerem, a férjem herpesz elleni kenőcse, s csak utána következnek az egyéb szükséges – amire ne legyen szükségünk – gyógyszerek, melyeket bepakolok a családi egészségügyis táskába.

Ha nyaralni készülődünk, mindig átgondolom és listát írok róla, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”, melyet lehetőleg hűtőtáskában szállítsunk és a nyaralás alatt is tartsuk hűtőszekrényben vagy hűvös helyen, valamint óvjuk a sugárzó hőtől.

Nézzük mi kerüljön a bőröndbe? A következő szempontrendszert akár le is fotózhatjuk telefonnal, s elmenthetjük, (én így szoktam) hogy legközelebb már csak rutinosan végig haladjunk a listán.

A megszokott gyógyszerek mellett tehát fontos a lázcsillapításra felkészülni.

Három különböző korú gyermekem van a kisbabától a kiskamaszig, így mindegyikőjüknek más lázcsillapító, fájdalomcsillapító szereket csomagolok, akinek egészen kicsi csecsemője, kisgyermeke van, nekik kúpot, nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek tablettát pakoljunk.

Hasmenés néha előfordul nyaraláskor, erre is megvannak a kicsiknek, nagyoknak adható szerek, mindenképp legyen a bőröndben!

Hányás, hányinger esetén -melytől némely gyermek szenved utazáskor - a B6-vitamin bevétele segíthet csökkenteni a panaszokat! Gyógyszertárakban tudnak segíteni.

Herpeszre való hajlam esetén jó, ha kéznél van a kenőcsünk, s ha már krémek, akkor gondoljunk a rovarcsípésekre, szükséges a viszketést csökkentő géleket is bepakolni a táskába, én magam kalcium pezsgőtablettát is szoktam vinni magammal, illetve kullancskiszedő csipesz is mindig kéznél van.

A naptej alap dolog a nyaralásnál, ha kisgyermekekkel megyünk, akkor magas, 50-es faktorszámú készítményekkel készüljünk, ha pedig mégis felégtünk, akkor hűsítő, napozás utáni krémekkel, esetleg spray vagy gélek alkalmazásával enyhíthetőek a napégéses tünetek.

A horzsolt, vágott sebek ellátásához szükségesek a sebtapaszok, nekem eleven fiaim vannak, miattuk ezt mindenképp bepakolom a bőröndbe, kézitáskába.

Ha az iménti listát eltesszük magunknak, már rutinból megy a pakolás, a házipatika összeállítása.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.