Fruktózfelszívódási zavar
- Dátum: 2021.07.24., 19:44
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- bélflóra, bélmozgás, crohn, cukor, emésztési zavar, fáradtság, fejfájás, felszívódás, fruktóz, fruktózfelszívódás, fruktózfelszívódási zavar, gyümölcs, hangulatzavar, hányás, hasfájás, hasmenés, puffadás, vas, vastagbél
Manapság már elég sok emésztési és felszívódási zavar ismert és a diagnosztizálás is gyorsabban megy, mint régen, hiszen tudatosabban élünk és rengeteg információ érhető el a tünetekkel, valamint felismeréssel kapcsolatban. Viszont még ma is kevesen tudják, hogy a gyümölcsök is okozhatnak puffadást és emésztési zavarokat a bennük található fruktóz miatt, mivel a fruktóznak is lehet felszívódási zavara.
Bár a gyümölcs a cukorbetegek és egyéb inzulinrezisztenciával küzdő betegek tányérjáról is lekerül, azonban nem csak ilyen esetekben okozhat panaszokat. A bennük található magas fruktóztartalom kiválthat kellemetlen tüneteket egyébként más tekintetben egészséges embereknél is. A fruktózfelszívódási zavar egyfajta ételallergia tulajdonképpen és az adatok szerint nagyjából az emberek egyharmadát érinti.

Ha valakinek ilyen emésztési zavara van, akkor az történik, hogy a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor nem bontódik le megfelelően, hanem a vastagbélbe jut és ott kezd el erjedni. Ez okozhat fokozott bélmozgást, gyomorkorgást, gázképződést és kellemetlen tüneteket, mint például puffadás, has- és fejfájás, hányinger vagy akár hasmenés is. Jellemző tünet ezeken kívül még a krónikus fáradtság is, hiszen a gyorsan lebontható cukorból nem nyerjük ki az energiát, hanem az magától erjed a vastagbélben. Ezzel párhuzamosan egyéb anyagok felszívódási zavara is társulhatnak a betegséghez, például a vasé. Többször számoltak be hangulatzavaroktól is, ami kapcsolódhat bizonyos mikro- és makrotápanyagok nem megfelelő felszívódásához, ezen keresztül pedig hangulatingadozáshoz és depressziós tünetekhez.
A fruktózfelszívódási zavar mögött több dolog is állhat. Lehet, hogy a bélflóra egyensúlya borult fel valami miatt, a stressz is okozhatja, illetve egyéb, már meglévő kórképekkel is gyakran jár együtt, mint például a Crohn-betegség, a cöliákia, az irritábilis bél szindróma vagy a vastagbélgyulladás. Ezt szakorvos tudja megvizsgálni és letisztázni, ez pedig azért fontos, mert a kezelés módja függ a kialakulás pontos okától. Ha például a bélflóra egy fertőzés miatt borult fel és ez eredményez ilyen tüneteket a fruktózzal szemben, a probléma viszonylag gyorsan orvosolható azzal, ha helyreállítjuk a bélflóra egyensúlyát és a fertőzést megszüntetjük, azonban, ha egy másik kórképpel társul, ott azt a betegséget kell első sorban kezelni.

A megoldás általában egy olyan diéta, ahol bizonyos gyümölcsöket mellőzünk, az alacsony fruktóztartalmú élelmiszereket pedig az egyéni érzékenységhez mérten fogyasztjuk. Feldolgozott élelmiszerek, lekvárok, édességek, tésztafélék és étkezési cukor természetesen nem szerepel a diétában, illetve olyan gyümölcsök, mint például a görög- és sárgadinnye, ananász, alma, őszibarack, sárgabarack, szőlő, mangó vagy cseresznye.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.