Menü

Hogyan napozzunk biztonságosan

Természetesen senki sem szeret leégni, illetve tudjuk azt is, hogy nem csak a pillanatnyi kellemetlenség az, ami miatt el akarjuk kerülni a leégést. Bőrünk minden egyes ilyen alkalmat „megjegyez”, valamint a későbbiekben is emeli a bőrrák és egyéb elváltozások kialakulását. De mit tehetünk, hogy biztonságosan élvezhessük a napsütést és az önfeledt strandolást?

Első lépésként fontos betartanunk a már jól ismert szabályokat. Ilyen például az, hogy amikor a legerősebb a napsugárzás, vagyis a déli órákban, akkor lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt. Valójában délelőtt 11 órától egészen délután 3 óráig nem lenne szabad a napon tartózkodnunk, de ha ez nem megoldható, akkor sincs veszve semmi, hiszen egy sapkával és bőrt eltakaró ruhával is védekezhetünk a kritikus órákban.

A második legfontosabb óvintézkedés, hogy megfelelő naptejet, vagy fényvédőt használunk. A 30 faktoros és ennél erősebb védelmet nyújtó krémek már megfelelőek lehetnek. Ne felejtsük el azonban, hogy nem minden a szám. Egyrészt érdemes ismert, megbízható márkát használni, másrészt pedig a használat módja sem elhanyagolható. Sokan ugyanis nem megfelelően használják a naptejet. Jól ismeri mindenki azt a kellemetlen érzést, amikor gyermekkorában a szülei szinte fehérre festették naptejjel. Bár kellemetlen, de valójában egy felnőtt ember 5 teáskanálnyi, körülbelül 25-30 ml naptejet kéne, hogy felvigyen a bőrére a megfelelő hatás eléréséhez. Ugyanez gyerekeknél 3 teáskanálnyi, azaz nagyjából 15-20 ml naptej. Soknak tűnik, de ahhoz, hogy a fényvédő megfelelően védjen, a dobozon feltüntetett mennyiségben és minőségben kell azt használnunk.

Azt sem érdemes elfelejtenünk, hogy ahány ember, annyi féle bőrtípus. Van, aki érzékenyebb az erős napsütésre és szinte pillanatok alatt leég, mások több órányi napozás után is csak szép, barna bőrrel mennek haza. Ennek megfelelően válasszunk fényvédő terméket, ha pedig szükséges, napozás utáni hidratáló termékeket is.

Szintén fontos megjegyezni, hogy mivel a legtöbben akkor napozunk, amikor strandra megyünk, ezért nem árt, ha vízálló is a fényvédő termék, amit használunk. Hiszen ki ne mártózna meg a nagy hőségben néha, hogy kicsit lehűtse magát? Az is sokat segít, ha a napozás előtt legalább 30-45 perccel felvisszük a bőrünkre a krémet, így annak van ideje felszívódni és kifejteni a hatását.

Egy utolsó dolog pedig, amire nem árt odafigyelni, hogy az általunk használt hidratáló és fényvédő termék az UV-B és az UV-A sugárzás ellen is véd-e. Sok naptej csak az UV-B sugárzás elleni védelmet biztosít, azonban ez még nem elég ahhoz, hogy elkerüljük a leégést.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.