Menü

Hogyan napozzunk biztonságosan

Természetesen senki sem szeret leégni, illetve tudjuk azt is, hogy nem csak a pillanatnyi kellemetlenség az, ami miatt el akarjuk kerülni a leégést. Bőrünk minden egyes ilyen alkalmat „megjegyez”, valamint a későbbiekben is emeli a bőrrák és egyéb elváltozások kialakulását. De mit tehetünk, hogy biztonságosan élvezhessük a napsütést és az önfeledt strandolást?

Első lépésként fontos betartanunk a már jól ismert szabályokat. Ilyen például az, hogy amikor a legerősebb a napsugárzás, vagyis a déli órákban, akkor lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt. Valójában délelőtt 11 órától egészen délután 3 óráig nem lenne szabad a napon tartózkodnunk, de ha ez nem megoldható, akkor sincs veszve semmi, hiszen egy sapkával és bőrt eltakaró ruhával is védekezhetünk a kritikus órákban.

A második legfontosabb óvintézkedés, hogy megfelelő naptejet, vagy fényvédőt használunk. A 30 faktoros és ennél erősebb védelmet nyújtó krémek már megfelelőek lehetnek. Ne felejtsük el azonban, hogy nem minden a szám. Egyrészt érdemes ismert, megbízható márkát használni, másrészt pedig a használat módja sem elhanyagolható. Sokan ugyanis nem megfelelően használják a naptejet. Jól ismeri mindenki azt a kellemetlen érzést, amikor gyermekkorában a szülei szinte fehérre festették naptejjel. Bár kellemetlen, de valójában egy felnőtt ember 5 teáskanálnyi, körülbelül 25-30 ml naptejet kéne, hogy felvigyen a bőrére a megfelelő hatás eléréséhez. Ugyanez gyerekeknél 3 teáskanálnyi, azaz nagyjából 15-20 ml naptej. Soknak tűnik, de ahhoz, hogy a fényvédő megfelelően védjen, a dobozon feltüntetett mennyiségben és minőségben kell azt használnunk.

Azt sem érdemes elfelejtenünk, hogy ahány ember, annyi féle bőrtípus. Van, aki érzékenyebb az erős napsütésre és szinte pillanatok alatt leég, mások több órányi napozás után is csak szép, barna bőrrel mennek haza. Ennek megfelelően válasszunk fényvédő terméket, ha pedig szükséges, napozás utáni hidratáló termékeket is.

Szintén fontos megjegyezni, hogy mivel a legtöbben akkor napozunk, amikor strandra megyünk, ezért nem árt, ha vízálló is a fényvédő termék, amit használunk. Hiszen ki ne mártózna meg a nagy hőségben néha, hogy kicsit lehűtse magát? Az is sokat segít, ha a napozás előtt legalább 30-45 perccel felvisszük a bőrünkre a krémet, így annak van ideje felszívódni és kifejteni a hatását.

Egy utolsó dolog pedig, amire nem árt odafigyelni, hogy az általunk használt hidratáló és fényvédő termék az UV-B és az UV-A sugárzás ellen is véd-e. Sok naptej csak az UV-B sugárzás elleni védelmet biztosít, azonban ez még nem elég ahhoz, hogy elkerüljük a leégést.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.