Menü

Miért tartsunk otthon ricinusolajat?

Miért fontos, hogy ricinusolaj mindig legyen otthon? Mert ezt az olajat már évezredek óta ismerik, elismerik és alkalmazzák különféle egészségügyi problémák kezelésére, de a szépségápolásban is használják, hiszen nagyon jót tesz a bőr és a haj egészségével.

A ricinusolajat főleg az Afrikában és Indiában őshonos növény terméséből préseléssel nyerik. A ricinusolaj sűrű, jellegzetes illatú, kellemetlen ízű, halványsárga, csaknem színtelen olaj, amelynek külsőleg sokrétű alkalmazási módja van.

Évszázadok óta jóbarátja a gyógyításban az emberiségnek külsőleg, belsőleg egyaránt. A ricinusolaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és hashajtó hatással rendelkezik, de számos más egészségügyi előnye is van. A ricinusolaj nagy mennyiségben tartalmaz ricinolsavat, amely egy egyszeresen telítetlen zsírsav. Elsőre talán mindenkinek az jut eszébe róla, hogy a alkalmanként székrekedés kezelésére alkalmazzák, azonban mivel gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így nagyon hasznos azok számára is, akik ízületi gyulladásban szenvednek, ezért érdemes elszakadni a hashajtó hatástól, s megismerni az olaj sokoldalúságát.

A ricinusolaj remekül csillapítja a fájdalmat, lokálisan is használják, az ízületi gyulladáson kívül aranyérre is javasolt.

A szépségipar megfigyelte, hogy ez az olaj csökkenti a ráncok mélységét és késlelteti az öregedést, így a szépségápolásban is hasznát veszik.

Ha hetente egy-két alkalommal bekenjük vékonyan az arcunkat, s hagyjuk 20 percig hatni, akkor kiváló ránctalanító pakolást kapunk.

Pikkelysömör vagy az ekcéma esetén is jó eredményeket érhetünk el a kezelésben, az érintett területet kell vékonyan megkenni az olajjal.

Csúnya sebhelyek, ritka szemöldök vagy száraz hajvégek esetén is érdemes kipróbálni a ricinusolajat, de ritkuló szempillára, fénytelen szemöldökre, bőrproblémákra, hajhullásra vagy gyenge, töredező körmökre is megoldás!

Mivel a ricinusolaj képes bejutni a haj legmélyebb rétegeibe is, ott még hatékonyabban tudja kifejti jótékony hatásait: erősíti a hajszálakat, helyrehozza az igénybe vett hajat, a hajszálak puhábbak és csillogóbbak lesznek, serkenti a hajnövekedést, segít hajhullás esetén, védi a fejbőrt, hatékony viszkető fejbőrre.

Mivel eddig nagyrészt tényleg a hashajtó hatása miatt ismertük, most ideje más szemszögből nézni és kipróbálni ezt az olajat. Még ma szerezzük be a patikából!

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.