Menü

Miért tartsunk otthon ricinusolajat?

Miért fontos, hogy ricinusolaj mindig legyen otthon? Mert ezt az olajat már évezredek óta ismerik, elismerik és alkalmazzák különféle egészségügyi problémák kezelésére, de a szépségápolásban is használják, hiszen nagyon jót tesz a bőr és a haj egészségével.

A ricinusolajat főleg az Afrikában és Indiában őshonos növény terméséből préseléssel nyerik. A ricinusolaj sűrű, jellegzetes illatú, kellemetlen ízű, halványsárga, csaknem színtelen olaj, amelynek külsőleg sokrétű alkalmazási módja van.

Évszázadok óta jóbarátja a gyógyításban az emberiségnek külsőleg, belsőleg egyaránt. A ricinusolaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és hashajtó hatással rendelkezik, de számos más egészségügyi előnye is van. A ricinusolaj nagy mennyiségben tartalmaz ricinolsavat, amely egy egyszeresen telítetlen zsírsav. Elsőre talán mindenkinek az jut eszébe róla, hogy a alkalmanként székrekedés kezelésére alkalmazzák, azonban mivel gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így nagyon hasznos azok számára is, akik ízületi gyulladásban szenvednek, ezért érdemes elszakadni a hashajtó hatástól, s megismerni az olaj sokoldalúságát.

A ricinusolaj remekül csillapítja a fájdalmat, lokálisan is használják, az ízületi gyulladáson kívül aranyérre is javasolt.

A szépségipar megfigyelte, hogy ez az olaj csökkenti a ráncok mélységét és késlelteti az öregedést, így a szépségápolásban is hasznát veszik.

Ha hetente egy-két alkalommal bekenjük vékonyan az arcunkat, s hagyjuk 20 percig hatni, akkor kiváló ránctalanító pakolást kapunk.

Pikkelysömör vagy az ekcéma esetén is jó eredményeket érhetünk el a kezelésben, az érintett területet kell vékonyan megkenni az olajjal.

Csúnya sebhelyek, ritka szemöldök vagy száraz hajvégek esetén is érdemes kipróbálni a ricinusolajat, de ritkuló szempillára, fénytelen szemöldökre, bőrproblémákra, hajhullásra vagy gyenge, töredező körmökre is megoldás!

Mivel a ricinusolaj képes bejutni a haj legmélyebb rétegeibe is, ott még hatékonyabban tudja kifejti jótékony hatásait: erősíti a hajszálakat, helyrehozza az igénybe vett hajat, a hajszálak puhábbak és csillogóbbak lesznek, serkenti a hajnövekedést, segít hajhullás esetén, védi a fejbőrt, hatékony viszkető fejbőrre.

Mivel eddig nagyrészt tényleg a hashajtó hatása miatt ismertük, most ideje más szemszögből nézni és kipróbálni ezt az olajat. Még ma szerezzük be a patikából!

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Hogyan hat a hőség a magas vérnyomásra?

Az időjárás rengeteg emberre hatással van. A jó időnek a legtöbben örülünk. Azonban a nagy hőség és a kánikula, az állandó izzadás mellett sokszor levertséget, fejfájást okoz, emellett pedig a vérnyomást is befolyásolja.

Miért fontos az anyajegyek védelme?

Az év mindennapján ér minket káros UV sugárzás, amely hozzájárul a bőröregedéshez, az anyajegyek rákosodásához. Komoly probléma lehet, ha sokáig várakozunk a bőrgyógyász meglátogatására, mert olykor lehet, hogy előre fejlődött megbetegedésünk van.

Legjobb gyógynövények alvászavarok ellen

Az utóbbi időben az online sajtóban gyakran találkozhattunk azzal a kutatási eredménnyel, hogy a nem kielégítő alvás, a felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz, hízáshoz vagy krónikus fáradtsághoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti.