Menü

Biztosan csak beütöttem, vagy mégsem?

Sokan csak figyelmetlenségnek és megszokott dolognak tartják, hogy néha ismeretlen eredetű kék-zöld foltokat találnak magukon. Biztosan hallottunk már olyat is, hogy valaki csak egyszerűen „orrvérzős”. Esetleg gyakori fogínyvérzéssel küzd, de a fogkefe, vagy esetleg a dohányzás a felelős érte. Az esetek nagyrészében valóban apróbb ütésektől keletkeznek a foltok, amiket észre sem veszünk és az orrvérzés, vagy fogínyvérzés is előfordul ilyen-olyan okokkal, azonban van, hogy egészen más húzódik meg a háttérben. Ha túl gyakran fordul elő ez a jelenség, érdemes elgondolkodnunk egy kivizsgáláson, hogy nem vagyunk-e vérzékenyek, nem szenvedünk-e az úgynevezett von Willebrand betegségben.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a vérzékenység nem merül ki a hemofíliában. A hemofília egy öröklött, X. kromoszómát érintő betegség, mely esetében bizonyos véralvadási faktorok hiányoznak. Azonban ez igen ritka és jellemzően a férfiaknál fordul elő, azonban nem csak így lehet valaki vérzékeny. Ennél egy sokkal gyakoribb jelenség a von Willebrand szindróma, melynek tünetei lehetnek egészen enyhék, olyannyira, hogy sokan nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek. Van veleszületett és szerzett formája is, azonban itt is a véralvadási faktorokban keresendő a hiba. A nevében is jelzett, Willebrand véralvadási faktor – tulajdonképpen fehérje - az, ami ennél a betegségnél alacsony mennyiségben van jelen, így nem megfelelő a véralvadás folyamata és vérzékenység jön létre.

Tünetei sokszor nem egyértelműek, vagy annyira enyhék, hogy nem is kezeljük őket tünetként. Ilyen például a megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön, vagy az, ha az átlagosnál tovább vérzik egy seb, gyakran előforduló orr- vagy fogínyvérzés, nőknél az elhúzódó menstruációs vérzés. Szinén tünet, de egyben következménye is a kezeletlen von Willebrand szindrómának a vérszegénység. Ezt megelőzendő minél hamarabb felismerni és kezelni a betegséget.

Kezelése viszonylag egyszerű, de a betegség súlyosságától is függ; a hiányzó véralvadási faktort a beteg intravénásan kapja, de enyhébb esetben akár elegendő lehet csak véralvadást segítő gyógyszer szedése. Ettől függetlenül azonban, ha a betegnek műtétje, vagy komolyabb orvosi beavatkozása lesz, mindenképpen értesítenie kell az orvosát az állapotáról, hogy a procedúra alatt elkerülhessék a bő vérzést.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Hogyan hat a hőség a magas vérnyomásra?

Az időjárás rengeteg emberre hatással van. A jó időnek a legtöbben örülünk. Azonban a nagy hőség és a kánikula, az állandó izzadás mellett sokszor levertséget, fejfájást okoz, emellett pedig a vérnyomást is befolyásolja.

Miért fontos az anyajegyek védelme?

Az év mindennapján ér minket káros UV sugárzás, amely hozzájárul a bőröregedéshez, az anyajegyek rákosodásához. Komoly probléma lehet, ha sokáig várakozunk a bőrgyógyász meglátogatására, mert olykor lehet, hogy előre fejlődött megbetegedésünk van.

Legjobb gyógynövények alvászavarok ellen

Az utóbbi időben az online sajtóban gyakran találkozhattunk azzal a kutatási eredménnyel, hogy a nem kielégítő alvás, a felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz, hízáshoz vagy krónikus fáradtsághoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti.