Menü

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett, hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.

Eme Délkelet-Ázsiából származó gyógynövény a gyömbérek családjába tartozik, ezért sokan egyszerűen csak sárga gyömbérként ismerik, agyserkentő hatásai mellett.

Milyen jótékony tulajdonságai vannak az álombogyónak?

Enyhíti a stresszt: Az álombogyó csökkenti szervezetünk kortizol (stresszhormon) szintjét, ezáltal csökkentve a pánikbetegség és a depresszió kialakulásának esélyét.

Regenerálja az agyi idegsejteket: Az ashwagandha elősegíti az axonok és dendritek regenerálódását, felgyorsítja a szinapszisok rekonstruálását és javítja a memóriát is

Neurotranszmitter: Tudományos tesztek bizonyítják, hogy az ashwagandha csökkenti az acetilkolin lebomlásának mértékét, javítva a koncentrációkészséget. (az acetilkolin egy a számos ingerületátvivő anyagból amely agyunkban található.

A homeopátia bibliájaként is említett Materia Medica az imént említetteken kivűl számos egyéb panaszra is javasolja az ashwagandha szedését pl.:

gyengeségre

impotenciára

alacsony spermiumszámra

szexuális étvágytalanságra

Tökéletes antioxidáns: Az álombogyó kivonatok magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően segítik szervezetünk karbantartását.

Hogyan segít az Ashwagandha?

Az ashwagandha rendszeres szedése a következők miatt ajánlott:

segít a túlzott stressz és szorongás megelőzésében

ugyan lassan de segíti az agy regenerációját egy hosszabb depressziós/stresszes időszakot követően

javítja a kognitív funkciókat, optimalizálja a mitokondrium funkcióit

csökkenti szervezetünk cortisol szintjét

segíti a neuronok regenerációját heroin és ópiát

abuzust követően, enyhíti az elvonási tüneteket

az ayurvédikus gyógyászat szerint az ashwagandha szedése segíti a fiatalság megőrzését

javítja a GABA ingerületátvivő anyag hatékonyságát

Az agy legnagyobb ellensége: a stressz

A krónikus stressz és a kortizol hosszútávon rontja az agyműködést. A „University of California” neurológusai kimutatták hogy a krónikus stressz hosszútávon pusztítja az agy szinapszisainak struktúráját valamint megváltoztatja a neurális pályákat. Eme sérülések együttesen dominóeffektust generálnak rontva a hippotalamus és az amygdala közötti kommunikációt, rontva reakcióidőnket és memóriánkat.

Ezek a sérülések sajnos nem visszafordíthatóak, ezért az ashwagandha kivonatok szedése különösen javallott azok számára, akik gyakran kerülnek stresszes helyzetekbe.

Szerző: Udvari Fanni

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.