Menü

Amikor a lélek összeroppan a test is megbetegszik

A stresszel járó betegségek esetén, a tünetek többsége valóban elmúlik. Azonban közel sem nyom nélkül. Ha nem vigyázunk, és az állandó stressz tartósan fennáll, akkor a kellemetlenségekből könnyen kialakulhat valamilyen szervi baj. A kérdés, hogy mit lehet a stressz ellen tenni? A stresszt nem is feltétlenül elkerülni kell, hanem sokkal inkább kezelni.

Ha a stresszt egyáltalán nem tudjuk kezelni, akkor az előbb-utóbb ki fog hatni az emberi szervezetre is. Emiatt pedig valamilyen szervi baj is elő fog jönni, mert innen már sokszor az ember az ördögi körforgás része lesz, hogy minden betegség a stressz miatt van, és azt kellene kezelni, holott már valamilyen tényleges szervi problémáról is lehet beszélni.

A megoldás persze kézenfekvő lehet, hogy ha például felhív a munkaközvetítő vagy a főnök, hogy holnap be kellene menni dolgozni, viszont te már programot szerveztél. Akkor bemehetnél hozzá és ráboríthatnád az asztalt. Viszont erre nincs lehetőség, noha megteheted, de akkor holnap nem kell menned dolgozni és valószínűleg többet sem.

A test és a lélek problémái összefüggnek.

Ami még nagyobb probléma, az a krónikus stressz. Ebben az esetben az immunrendszer gátlás alá kerül, megbénul a szervezet legfontosabb védelmi rendszere, nem képes küzdeni a betegségek ellen.

Valójában nem önmagában a stressz, hanem sokkal inkább a reménytelenség és a tehetetlenség érzése teremti meg a különböző betegségek kifejlődésének a lehetőségét.

Ha lélek beteg és szenved, viszont be van zárva az emberi testbe. Emiatt pedig csak azon keresztül tudja kifejezni magát. Ilyenkor pedig a lélek arról próbál hírt adni, hogy valami odabent rossz, fáj, feszít, nem működik – és változtatni kellene.

De a szervezetben pontosan mi is történik, tehetjük fel a kérdést…A szervezet a lelki problémák, az örökös aggodalom, gond, szorongás, félelem, düh bonyolult hormonális folyamatok útján hozza létre a betegségeket. Emiatt pedig az immunrendszer is gyengül és megváltozik.

Sokszor a gyulladásos elváltozások, például a vastagbélgyulladás, a magas vérnyomás, az asztma, bizonyos bőr- és szembetegségek, az ízületi gyulladások hátterében a krónikus stressz folyamata áll.

Mit tehetünk ellene?

Mint már említettem megverhetjük a főnököt, de az nem feltétlenül vezet eredményre. Viszont ő is stresszes lesz.

Törekedni kell a testi-lelki egyensúly fenntartására. A stressz kezelésének technikáit el kell sajátítani, ez pedig már magától a személytől függ. A stresszt le lehet vezetni edzéssel, meditációval, sütéssel, de akár egy jó motorozással is, meg még rengeteg más módja is van annak, hogy levezessük a mindennapi feszültséget.

Valójában meg kell tudnunk találnunk az életünkben az apró örömöket, legyen az a munka, szórakozás vagy a hobbi terén is.

Szabó Máté

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.