Menü

Az irigység, féltékenység jelei

Figyelemreméltó sikert értél el? A város legjobb cégéhez kerültél? Nem csoda, hogy boldog vagy, a hozzád közel álló emberek pedig elismeréssel tekintenek rád. De ekkor jön valaki, és azt kérdezi: „Már ez is valami?” Igen, sajnos egy féltékeny emberbe botlottál.

1. jel: Hamis dicséretek

A féltékenység egyik leggyakoribb jele az, ha valaki hamis bókokkal áraszt el vagy túl hízelgően viselkedik. Gyakran elsőként gratulál neked, így úgy tűnik, hogy komolyan gondolja, azonban ahogy kikerülsz a látóköréből, rögtön összeráncolja a szemöldökét.

Ha szemtől szemben találkozol egy képmutató emberrel, akkor várható, hogy előbb mézes-mázos szavakkal próbál levenni a lábadról, de a hátad mögött pletykákat vagy hazugságokat terjeszt rólad. Velük szemben az egyik legjobb védekezési mód az, ha őszintén megdicséred őket, ha valamilyen komoly eredményt értek el, így rájönnek arra, hogy egy tisztességes emberrel van dolguk, és kevésbé lesznek féltékenyek.

2. jel:Megpróbál utánozni

Aki féltékeny rád, az megpróbál utánozni, sőt igyekszik túltenni rajtad. Utánozni fog a beszédben és az öltözködésben, hogy jobban érezze magát. Ha a munkatársaid közül valaki elkezd úgy öltözködni, beszélni vagy viselkedni, mint te, akkor ott valami nincs rendben. Az sem jó dolog, ha egy párkapcsolatban valaki lemásolja az identitásodat, mert az kikezdi a köztetek lévő bizalmat.

3. jel: Hátsó szándékai vannak

Veled is megeshet, hogy valaki látszólag mindenben támogat, de legbelül gyűlöletet érez irántad. Ilyenkor úgy tesz, mintha egy jóakaród lenne, de közben egyfajta szerepjátékot játszik. Ezt a megtévesztő viselkedést nehéz felismerni, de annál nagyobb kárt tud okozni.

A kutatók szerint a féltékeny emberek inkább hajlamosak arra, hogy becsapjanak másokat, míg az önzetlen emberekre ez kevésbé jellemző.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a társas összehasonlítás – tehát például, ha beszélgetsz valakivel, és a másik fél azt hiszi, hogy a te életed jobb, mint az övé – féltékenységhez vezet, ami pedig kedvez a képmutató viselkedés kialakulásának. Ráadásul a hátsó szándékú emberek a féltékenységüket saját képmutatásuk igazolására használják fel.

Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel csökkentheted az irányodba megnyilvánuló féltékenység mértékét. Ha segítőkész és barátságos vagy azokkal szemben, akik féltékenyek rád, akkor tompíthatod a féltékenység káros hatását.

4. jel: Mindent tudni akar rólad

Jó néhány jel utalhat arra, hogy valaki féltékeny rád, de ez a negyedik jel különösen kemény dió. Nézzük, miért. A féltékeny emberek mindent tudni szeretnének rólad: Kíváncsiak a sikereidre, a kudarcaidra, és a magánéletedbe is szeretnének bepillantást nyerni.

A kutatók szerint az emberek gyakrabban gondolnak arra, akire féltékenyek, amikor pedig összefutnak velük, minden apró részletet megfigyelnek, és ezek fontosabbak számukra, mint a többi emberről gyűjtött információ.

5. jel: Hidegen hagyja, ha kudarc ér

Vagy úgyis mondhatnám: Jobban örül a kudarcaidnak, mint a sikereidnek. Lehet, hogy durván hangzik, de ez egyértelműen azt jelzi, hogy valaki féltékeny rád. Az illető állandó versengésben van veled, közben pedig abban reménykedik, hogy alul maradsz, és így megszerezheti azt, ami neked már megvan. Ha valaki furcsán örül, amikor valami rossz dolog történik az életedben, akkor ez a személy valószínűleg csak arra várt, hogy kudarc érjen.

6. jel: Bosszankodik, ha tanácsot adsz neki

Senki nem szereti a kéretlen tanácsokat, de barátok közt természetes az, hogy tanácsokkal segítik egymást. Ha egy állítólagos barátodat idegesíti, hogy megpróbálsz tanácsot adni neki, akkor ez elég nyilvánvaló jele annak, hogy féltékeny rád. Egyszerűen nem szeretné, hogy elégedett legyél magaddal, vagy felsőbbrendűnek érezd magad. Ha szokatlanul mérges lesz, amikor a nagyobb tapasztalatodra hivatkozva tanácsot próbálsz adni neki, akkor valószínűleg irigykedik a helyzetedre. Azt gondolhatja, hogy te szerencsésebb vagy, ő pedig kevésbé értékes ember, és az egész élete egy nagy kudarc.

Ha például súlyproblémákkal küzd, te viszont nagyon jó kondiban vagy, és tanácsot adsz neki, visszafelé sülhet el a segítséged. Ha láthatólag zavarja a dolog, inkább hagyd békén, mert úgy érezheti, hogy a sikered csak a saját kudarcára emlékezteti, és csak azért ajánlod fel a segítségedet, hogy az orra alá dörgöld a hibáit.

Szerző: Udvari Fanni

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.