Menü

Mik azok a flavonoidok?

A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport. Rengeteg gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti az előnyös tulajdonságait. Ezek a vegyületek szobahőmérsékleten szilárd, nem illékony anyagok. A flavonoidokat a polifenolok közé soroljuk, és az egyik legfontosabb csoport. Rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk van.

A flavonoidok hatékonyan segítik az antioxidáns vitaminokat és enzimeket a szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében. A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják.

A flavonoidok onnan kapták a latin nevüket, hogy a vegyületcsoportba tartozó anyagok nagy része sárga színű, ami latinul flavust jelent. Az UV-fényt elnyelik, így a rovarok számára a virágzat flavonoidtartalma vonzó hatású.

A flavonoid vegyületcsoportot Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1930-ban és munkatársaival együtt kutatásuk során megállapította, hogy a flavonoidokkal kombinált C-vitamin jelentős érfalvédő hatással rendelkezik, de a legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal együttesen fejti ki hatását, azok hatását erősíti.

A szervezet számára nagyon hasznos anyagokról beszélünk, hiszen nagyon egészséges a fogyasztásuk, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, legtöbbször alacsony kalóriatartalommal.

A flavonoidokat tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket naponta többször érdemes beiktatni az étrendbe. Vannak olyan betegségek, melyek esetén különösen javasolt fogyasztásuk, mint például a visszérbetegség, az aranyér, hajszálerek betegségei.

Legjobb, ha természetes formában fogyasztjuk a flavonoidokat, melyek legjobb forrásai a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a zöld tea, az étcsokoládé.

Tudni kell, hogy a tej meggátolja a flavonoidok felszívódását, tehát a cukros tejcsokoládé nem a megfelelő választás.

A flavonoidok jelen vannak az olyan gyógynövényekben, mint a kamilla, körömvirág, aranyvesszőfű, orbáncfű és a máriatövis.

A flavonoidok bizonyított erős antioxidáns hatással is rendelkeznek, mely megvéd a stressz ellen, megkötik a szabadgyököket, csökkentik a gyulladásokat.

Eddig is sokat hangsúlyoztuk a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásának fontosságát, azonban a fentiek tudatában könnyen belátható, hogy milyen nagy szükség van a vitaminok mellett a flavonoidok, antioxidánsok bevitelére is, melyeket mind egy helyen megtalálhatunk a zöldségeinkben és gyümölcseinkben.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.