Menü

Mik azok a flavonoidok?

A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport. Rengeteg gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti az előnyös tulajdonságait. Ezek a vegyületek szobahőmérsékleten szilárd, nem illékony anyagok. A flavonoidokat a polifenolok közé soroljuk, és az egyik legfontosabb csoport. Rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk van.

A flavonoidok hatékonyan segítik az antioxidáns vitaminokat és enzimeket a szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében. A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják.

A flavonoidok onnan kapták a latin nevüket, hogy a vegyületcsoportba tartozó anyagok nagy része sárga színű, ami latinul flavust jelent. Az UV-fényt elnyelik, így a rovarok számára a virágzat flavonoidtartalma vonzó hatású.

A flavonoid vegyületcsoportot Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1930-ban és munkatársaival együtt kutatásuk során megállapította, hogy a flavonoidokkal kombinált C-vitamin jelentős érfalvédő hatással rendelkezik, de a legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal együttesen fejti ki hatását, azok hatását erősíti.

A szervezet számára nagyon hasznos anyagokról beszélünk, hiszen nagyon egészséges a fogyasztásuk, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, legtöbbször alacsony kalóriatartalommal.

A flavonoidokat tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket naponta többször érdemes beiktatni az étrendbe. Vannak olyan betegségek, melyek esetén különösen javasolt fogyasztásuk, mint például a visszérbetegség, az aranyér, hajszálerek betegségei.

Legjobb, ha természetes formában fogyasztjuk a flavonoidokat, melyek legjobb forrásai a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a zöld tea, az étcsokoládé.

Tudni kell, hogy a tej meggátolja a flavonoidok felszívódását, tehát a cukros tejcsokoládé nem a megfelelő választás.

A flavonoidok jelen vannak az olyan gyógynövényekben, mint a kamilla, körömvirág, aranyvesszőfű, orbáncfű és a máriatövis.

A flavonoidok bizonyított erős antioxidáns hatással is rendelkeznek, mely megvéd a stressz ellen, megkötik a szabadgyököket, csökkentik a gyulladásokat.

Eddig is sokat hangsúlyoztuk a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásának fontosságát, azonban a fentiek tudatában könnyen belátható, hogy milyen nagy szükség van a vitaminok mellett a flavonoidok, antioxidánsok bevitelére is, melyeket mind egy helyen megtalálhatunk a zöldségeinkben és gyümölcseinkben.

Galagonya: a legjobb vérnyomáscsökkentő, szíverősítő

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik és számos változata, alfaja ismeretes. A hazánkban őshonos fajok közül a cseregalagonya és az egybibés a leggyakoribb. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll. Mindkét faj a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.

A ginkgo biloba pozitív tulajdonságai

A ginkgo biloba a páfrányfenyő félék családjába tartozik, és a világ egyik legérdekesebb fája, hiszen akár 1000 évig is élhet, így a Föld legidősebb fáiként tartják számon. Jórészt Kínában, Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államok keleti és déli részén honos.

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?