Menü

Mik azok a flavonoidok?

A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport. Rengeteg gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti az előnyös tulajdonságait. Ezek a vegyületek szobahőmérsékleten szilárd, nem illékony anyagok. A flavonoidokat a polifenolok közé soroljuk, és az egyik legfontosabb csoport. Rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk van.

A flavonoidok hatékonyan segítik az antioxidáns vitaminokat és enzimeket a szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében. A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják.

A flavonoidok onnan kapták a latin nevüket, hogy a vegyületcsoportba tartozó anyagok nagy része sárga színű, ami latinul flavust jelent. Az UV-fényt elnyelik, így a rovarok számára a virágzat flavonoidtartalma vonzó hatású.

A flavonoid vegyületcsoportot Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1930-ban és munkatársaival együtt kutatásuk során megállapította, hogy a flavonoidokkal kombinált C-vitamin jelentős érfalvédő hatással rendelkezik, de a legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal együttesen fejti ki hatását, azok hatását erősíti.

A szervezet számára nagyon hasznos anyagokról beszélünk, hiszen nagyon egészséges a fogyasztásuk, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, legtöbbször alacsony kalóriatartalommal.

A flavonoidokat tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket naponta többször érdemes beiktatni az étrendbe. Vannak olyan betegségek, melyek esetén különösen javasolt fogyasztásuk, mint például a visszérbetegség, az aranyér, hajszálerek betegségei.

Legjobb, ha természetes formában fogyasztjuk a flavonoidokat, melyek legjobb forrásai a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a zöld tea, az étcsokoládé.

Tudni kell, hogy a tej meggátolja a flavonoidok felszívódását, tehát a cukros tejcsokoládé nem a megfelelő választás.

A flavonoidok jelen vannak az olyan gyógynövényekben, mint a kamilla, körömvirág, aranyvesszőfű, orbáncfű és a máriatövis.

A flavonoidok bizonyított erős antioxidáns hatással is rendelkeznek, mely megvéd a stressz ellen, megkötik a szabadgyököket, csökkentik a gyulladásokat.

Eddig is sokat hangsúlyoztuk a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásának fontosságát, azonban a fentiek tudatában könnyen belátható, hogy milyen nagy szükség van a vitaminok mellett a flavonoidok, antioxidánsok bevitelére is, melyeket mind egy helyen megtalálhatunk a zöldségeinkben és gyümölcseinkben.

Te ezeket szoktad takarítani?

Rendben tartjuk a környezetünket, hiszen kellemesebb, egészségesebb a tisztaság, de nem mindegy, hogy odafigyelünk e ezekre a helyekre, dolgokra.

Húsvéti Csodák és Tojáskereső Kalandok!

Itt a húsvét, amikor a természet újra éled, a fák rügyet bontanak, a nap egyre többet mosolyog ránk és bizony, a húsvéti nyuszi is megérkezik!

Mi is pontosan a ragadós száj- és körömfájás?

Az utóbbi időben a ragadós száj- és körömfájás lett az új COVID, annak ellenére, hogy csak az állatok egy részére veszélyes. Mindenhol erről hallani, korlátozások kerültek bevezetésre, például elmaradt a veszélyhelyzet miatt a Gerecse nevű népszerű teljesítménytúra is. Azonban milyen gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, hogyan terjed, milyen tünetei vannak és hogyan előzhető meg?

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.