Menü

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

A jó hír számukra az, hogy vannak gyümölcsök, melyek alacsonyabb cukortartalmuk miatt nem befolyásolják a vércukorszintet, de természetesen ezeket is mértékkel kell fogyasztani, a napi étrendbe megfelelően beillesztve.

Amikor gyümölcsről írok, akkor mindig a friss vagy fagyasztott formát értem alatta, semmiképp sem a konzerveket, a cukrozott lekvárt vagy a gyümölcsitalokat, mert ezek nem számítanak egészségesnek, magas hozzáadott cukortartalmuk miatt gyorsan megemelik a vércukorszintet.

A gyümölcsöket mindig frissen fogyasszuk, s mindenképp az alacsony cukortartalmúakat keressük.

Ilyen kisebb cukortartalmú gyümölcs például a kivi. Savanykás, üdítő íze miatt kedvelt, sok benne a C-vitamin, remek antioxidáns.

Az alma sem emeli meg a vércukrot nagy mértékben, s számos jótékony hatása régóta ismert és vitathatatlan. Az almában található pektin nevű anyag miatt az alma cukortartalma lassan kerül át a vérbe. Érdekesség azonban, hogy ez az anyag a gyümölcs héjában található meg leginkább, ezért nem célszerű meghámozni.

A kisebb cukortartalmú gyümölcsök közé tartoznak a piros bogyós gyümölcsök: fekete áfonya, vörös áfonya, málna, acai bogyó, cseresznye, meggy, szeder, ribizli és bodza.

A bogyós gyümölcsök csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések és a neurológiai rendellenességek kialakulásának a kockázatát. A fekete málnáról bebizonyosodott, hogy hatvan százalékkal csökkenti a nyelőcsőrák, míg nyolcvan százalékkal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A fekete áfonya az egyik legjobb természetes gyógymódja a cukorbetegségnek. Magas antioxidáns anyaga védi az ereket, javítja a rosszabb vérellátást és megelőzi a szemkárosodást.

A bogyós gyümölcsök akkor fejtik ki igazán pozitív hatásukat, ha nyers állapotukban, frissen fogyasztjuk azokat.

A citrom már hosszú ideje hatékony népi gyógymódnak számít a 2. típusú cukorbetegség kezelésében. Mindez a benne található nagy mennyiségű rostnak és C-vitaminnak köszönhető, ezért biztonsággal fogyaszthatják cukorbetegek.

A gyümölcs glikémiás-idexe rendkívül alacsony, s tanulmányok bebizonyították, hogy a citrom más ételek glikémiás-indexét is csökkentheti. Kutatások szerint, már fél citrom leve jelentősen, csökkentheti az étkezések utáni vércukorszintet.

A grapefruitnak nem csak a húsa, de magja is kifejezetten ajánlott diabétesz esetén. Magas C-vitamin tatalommal rendelkezik, erős antioxidáns, s fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, valamint segít fenntartani az egészséges testsúlyt.

Az avokádó édesen is sósan is fogyasztható, alacsony szénhidráttartalma és magas a rosttartalma miatt cukorbetegek is választhatják.

A gyümölcsfogyasztás tehát a szigorú diétát tartó cukorbetegeknek is megengedett, azonban ennek szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek.

Martinka Dia

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.