Menü

Mi a te szeretetnyelved?

Néhány kapcsolat hamar zátonyra futhat, hogy ha a pár nem azonos szeretetnyelvet beszél. Azaz, ha a pár tagjainak nem azonosak a szeretet kimutatásának módszerei, az hamar problémákhoz vezethet. A szeretetnyelv tehát fontos szerepet játszik a kapcsolatokban.

A szeretetnyelv egy pszichoterápiai fogalom, amely Gary Chapman házassági tanácsadó nevéhez fűződik. Erről 1992-ben könyvet is írt Five Love Languages címen. A könyv szerint 5 féle „nyelv” létezik, amelyeken az emberek ki tudják fejezni egy adott ember felé érzett szeretetüket.

Van, akinek a szeretet bizonysága az, hogy elismerő szavakat kap. Az ilyen embereknek a másiktól kapott dicséret mindennél többet jelent. Számukra a szavak többet érnek, mint a cselekedetek. Ha tehát egy ilyen emberrel állunk kapcsolatban, azt értékeli, ha megdícsérjük és méltatjuk, ennek jobban örül még egy tárgyi ajándéknál is.

Akinek a minőségi idő a szeretet nyelve, számára a legfontosabb, hogy érdemleges időt töltsön a másikkal. Ha ráfordítja a párja az idejét, azt nagyon megbecsüli. Jobban szeret elmenni vacsorázni, randizni, beszélgetni, mint bármi mást a kapcsolatában. A kulcs azonban a minőség, hiszen, ha csak tévéznek, azzal nem lehet kapcsolatot építeni.

Aki számára a tárgyi és látható ajándékok jelentik a szeretet kinyílvánítását. Az ő szeretetnyelvük az ajándékozás. Ez a nyelv viszont szigorúan nem összekapcsolandó az anyagiassággal, hiszen akiszereti az ajándékozást, már annak is örül, ha csak egy kis apróságot kap. Az számára azt jelenti, hogy másik időt szakított arra, hogy neki választott valamit.

A szívesség szeretetnyelvét beszélők értékelik mindazt a cselekedetet, amely az ő személyes életét már egy kicsivel is megkönnyíti. Ha a másik házi munkát végez, vagy segít egy feladatban, az számára az igazi szeretet és boldogság viszonzása.

Vannak, akik a fizikai jelenlétet, érintést, csókot, ölelést tulajdonítja a szeretet meglétének. Ők beszélik a testi érintések nyelvét. Számukra igazi boldogságot okoz az, ha fizikai kontaktba kerül a másikkal, például megölelik egymást. A gyengédség ezeknek az embereknek kifejezetten fontos.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik a legfőbb szeretetnyelved, akkor kattints erre a tesztre: https://love.kgyt.eu/

Igazából mindenki beszéli ezen 5 nyelvet, csak nem egyenlő arányban. Van egy elsődleges és másodlagos szeretetnyelv, amik a legdominánsabbak a többi közül. Töltesd ki a pároddal is, hogy még jobban megismerjétek egymást! A legfontosabb a nyílt kommunikáció.

Nagypál Anna

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Hogyan legyél magabiztos és sikeres egy randin?

A magabiztosság az egyik legvonzóbb tulajdonság tud lenni egy embernél. A legtöbb nő imádja, hogy ha egy magabiztos férfival van dolga. Ha valaki elégedettséget sugároz és kiáll magáért, akkor az a másik fél számára azt jelentheti, hogy tudja mit akar. Nézzünk meg néhány tippet, amelyekkel magabiztosak lehetünk egy randin.

Az ölelés ereje

Ha átölelünk valakit, azonnal szívet melengető, kellemes boldogság érzést, elégedettsége tapasztalunk, de a tudósok szerint az ölelés előnye ennél jóval több. Érdekes tény, hogy egy átlagos ölelés mindössze 3 másodpercig tart, 20 másodperc elteltével pedig már boldogsághormonok szabadulnak fel, ezért jó egy hosszú ideig tartó ölelés.

Elismerés, népszerűség, és az önbizalomhiány- avagy hogyan hat ránk az énkép?

Az énképünk legfontosabb része az önbecsülésünk. Az önmagunkról alkotott meggyőződéseink befolyásolják az érzelmeinket, irányítják a cselekedeteinket, és hatnak a mindennapjainkra. Alapvetően mind az önmagunkkal való elégedettségre törekszünk és pozitív énképre vágyunk. A kérdés az, hogy miért számít ebben az önismeret és, hogy mitől lesz pozitív az énképünk?