Menü

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Először is nem árt letisztázni, hogy mit értünk alultápláltság alatt. Az alultápláltság a minőségi és a mennyiségi éhezés eredménye, vagyis az elégtelen kalóriabevitel (mennyiség) és egy vagy több alapvető tápanyag hiánya (minőség). Általában olyan embereknél jelentkezik, akik súlya az egészséges testsúly alatt van, azonban érinthet olyat is, aki túlsúllyal küzd, hiszen nála is lehetséges minőségi éhezés.

Legegyszerűbben a testtömegindex, vagyis a jól ismert BMI-vel fejezhető ki. Alultápláltnak 18,5-nél alacsonyabb BMI-vel rendelkező személyeket nevezhetünk, de a testzsírszázalék vizsgálata is fontos része a diagnosztikának.

Alultápláltság általában éhezésnél lép fel, hiszen a szervezet nem jut elegendő táplálékhoz (és benne a megfelelő tápanyagokhoz). Olyan eset is van, hogy az illető ránézésre átlagos testsúllyal rendelkezik és egészséges is, azonban valamilyen anyagcserét érintő betegség, vagy gyógyszer miatt nem szívódik fel megfelelően a tápanyag, így minőségi éhezés alakul ki. Sokszor előfordul az is, hogy valamilyen szélsőséges, egyoldalú diéta következtében lesz valaki alultáplált.

Összefoglalva tehát az okokat; élelemhiány, tápanyagok lebontását/felszívódását érintő rendellenesség, gyógyszer mellékhatása vagy megnőtt kalóriaigény.

A tünetek közül a legszembetűnőbb a testsúly drasztikus csökkenése, illetve a zsírszövet mennyiségének csökkenése. Ezen kívül a bőr vékonnyá, szárazzá és fakóvá válik, a haj száraz lesz, akár hullani is kezd, a körmök elpuhulnak és fehér foltok jelennek meg rajta. Belső tünetek a fáradtság, alacsonyt testhőmérséklet, étvágytalanság, apátia és hasmenés.

Bár külső tünetek alapján is diagnosztizálható, mindenképpen érdemes vérvizsgálattal is alátámasztani, hiszen ez a tünetegyüttes más betegségeknél is jelen lehet. Mérhető például a fehérvérsejt szám, ami jellemzően ilyen esetben alacsony, vagy az albumin szint, ami pedig akkor csökken le, ha valaki nem fogyaszt elég fehérjét.

Egyéb veszélyei is vannak az alultápláltságnak a fentebb említett tüneteken kívül. Ilyen például, hogy alapvetően az első, amit a tömegünkből elvesztünk, az az izomszövet, ami pedig, ha túlságosan lecsökken, a vázizomzat is úgy meggyengül, hogy akár gerinc-és egyéb ízületi problémák léphetnek fel. Ezen kívül az immunrendszer gyengülése miatt kevésbé súlyos betegségek is komoly szövődménnyel járhatnak, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedésekre is nagyobb az esély. Persze ezek nem minden esetben alakulnak ki és az is fontos, mennyi ideje áll fent az alultápláltság.

Kezelés fokozatos kalóriabevitellel lehetséges, hasonlóan ahhoz, mint amikor valaki hosszú ideig tartó éhezés után újra elkezd az egészséges mennyiséghez visszatérni. Sok esetben a visszaszoktatásnál nem lehet szájon át bejuttatni a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot, így egyenesen az emésztőrendszerbe juttatják be szondán át, vagy intravénásan, infúzión keresztül.

Balogh Emese

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.