Menü

Így fejleszthető a mentális egészség

A mentális erő építése hasonlít a fizikai erő növeléséhez. Napi 50 súlyzós gyakorlat csak néhány percet vesz igénybe, ám kitartó munkával komoly eredményt érhetünk el felsőtestünkön. A mentális izom is hasonlóan növelhető. Naponta néhány perc gyakorlással felkészíthetjük agyunkat arra, hogy másképp gondolkozzon, kezelje az érzelmeket és produktívan dolgozzon.

Határozd meg azokat a dolgokat, amelyekért hálás vagy!

Az áldások számolása a ránk rótt terhekkel szemben nagy hatással bír a pszichológiai egészségre. Számos tanulmány bizonyította, hogy növeli a boldogságot és csökkenti a depressziót. Gondolhatunk olyan egyszerű élményekre is, mint hogy tiszta víz folyik a csapból vagy sikerült aznap valakit megnevettetni. Készíts magadnak egy hála füzetet, és minden nap lefekvés előtt írd össze, miért vagy hálás! Az idő előrehaladtával a "hálásnak lenni" állapot a személyiség egyik alapvető részévé válik. Ez a módszer segíti a jobb alvást és erősíti az immunitást is.

Legyél tudatosan a jelen pillanatban!

Lehetetlen, hogy erősek maradjunk, ha éppen egy múlt heti eseményt idézünk vissza, vagy amikor félünk a másnapi kihívásoktól. A mindfulness lényege a pillanatok megélése tudatos jelenléttel. Viselkedésünket csak a jelen pillanatban tudjuk megváltoztatni. Éppen ezért lényeges, hogy tudjunk a jelen pillanatra és helyre koncentrálni. A tudomány álláspontja szerint a mindfulness rengeteg fizikai és pszichológiai előnnyel jár. Ezek közé tartozik a stressz csökkenése és a belső párbeszéd magasabb szintre emelkedése.

Egy percig ülj le, és figyeld a környezeted! Hallgasd meg, milyen hangokat hallasz! Nézd meg, mit veszel észre a szobában! Ezután figyeld meg, hogy a tested és érzelmeid milyen reakciókat váltottak ki! Sok gyakorlással nő a koncentrációs képesség, mely mai világunkban egyre nagyobb kihívás.

Viselkedj úgy, mintha!

Gyakran előfordul velünk, hogy addig várunk, amíg nem érezzük a változást. De ha csak arra várnánk, hogy jól érezzük magunkat mielőtt cselekednénk, az könnyen elakadáshoz vezetne. A kutatások azt mutatják, hogy megéri úgy viselkedni, mint az az ember, akivé válni szeretnénk. Ha megváltozik a viselkedés, a gondolatok és az érzelmek is átalakulnak. Ha szomorúak vagyunk, testtartásunk is árulkodik erről. Így egy idő után depressziós állapotba kerülünk. Ha kihúzzuk magunkat és mosolygunk, azonnal érezzük a lendületet, mely hatással lesz hangulatunkra.

A belső nyugalmat és a bizalmat ne várd kívülről!

Kérdezd meg magadtól, te hogyan tudsz magabiztosabban viselkedni! A nyugodt viselkedés, még a belső kételyek ellenére is segít, hogy biztonságban érezzük magunkat. A magabiztos cselekvés pedig növeli a többiek bizalmát. Próbáld megválaszolni magadnak a kérdést, mit csinál egy szellemileg erős ember! Majd viselkedj úgy, mint az elképzelt személy! Ezután máris kicsit erősebb leszel.

Tornászd fel a mentalitásod!

Minden nap egy lehetőség arra, hogy a mentális erőnket fejlesszük. Az egyszerű, rövid feladatok kitartó és mindennapos gyakorlása idővel segítik a mentalitás fejlődését. Érdemes figyelni a rossz szokásokra is, melyek megfékezik a mentális erőt.

Önmagunk sajnáltatása, egy kudarc miatti feladás, vagy a hatalmunkról való lemondás mind pusztítást okoz a mentális egészségben. A káros szokások feladása segít abban, hogy okosabban és kevesebb erőfeszítéssel dolgozzunk.

Szerző: Udvari Fanni

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.