Menü

Így fejleszthető a mentális egészség

A mentális erő építése hasonlít a fizikai erő növeléséhez. Napi 50 súlyzós gyakorlat csak néhány percet vesz igénybe, ám kitartó munkával komoly eredményt érhetünk el felsőtestünkön. A mentális izom is hasonlóan növelhető. Naponta néhány perc gyakorlással felkészíthetjük agyunkat arra, hogy másképp gondolkozzon, kezelje az érzelmeket és produktívan dolgozzon.

Határozd meg azokat a dolgokat, amelyekért hálás vagy!

Az áldások számolása a ránk rótt terhekkel szemben nagy hatással bír a pszichológiai egészségre. Számos tanulmány bizonyította, hogy növeli a boldogságot és csökkenti a depressziót. Gondolhatunk olyan egyszerű élményekre is, mint hogy tiszta víz folyik a csapból vagy sikerült aznap valakit megnevettetni. Készíts magadnak egy hála füzetet, és minden nap lefekvés előtt írd össze, miért vagy hálás! Az idő előrehaladtával a "hálásnak lenni" állapot a személyiség egyik alapvető részévé válik. Ez a módszer segíti a jobb alvást és erősíti az immunitást is.

Legyél tudatosan a jelen pillanatban!

Lehetetlen, hogy erősek maradjunk, ha éppen egy múlt heti eseményt idézünk vissza, vagy amikor félünk a másnapi kihívásoktól. A mindfulness lényege a pillanatok megélése tudatos jelenléttel. Viselkedésünket csak a jelen pillanatban tudjuk megváltoztatni. Éppen ezért lényeges, hogy tudjunk a jelen pillanatra és helyre koncentrálni. A tudomány álláspontja szerint a mindfulness rengeteg fizikai és pszichológiai előnnyel jár. Ezek közé tartozik a stressz csökkenése és a belső párbeszéd magasabb szintre emelkedése.

Egy percig ülj le, és figyeld a környezeted! Hallgasd meg, milyen hangokat hallasz! Nézd meg, mit veszel észre a szobában! Ezután figyeld meg, hogy a tested és érzelmeid milyen reakciókat váltottak ki! Sok gyakorlással nő a koncentrációs képesség, mely mai világunkban egyre nagyobb kihívás.

Viselkedj úgy, mintha!

Gyakran előfordul velünk, hogy addig várunk, amíg nem érezzük a változást. De ha csak arra várnánk, hogy jól érezzük magunkat mielőtt cselekednénk, az könnyen elakadáshoz vezetne. A kutatások azt mutatják, hogy megéri úgy viselkedni, mint az az ember, akivé válni szeretnénk. Ha megváltozik a viselkedés, a gondolatok és az érzelmek is átalakulnak. Ha szomorúak vagyunk, testtartásunk is árulkodik erről. Így egy idő után depressziós állapotba kerülünk. Ha kihúzzuk magunkat és mosolygunk, azonnal érezzük a lendületet, mely hatással lesz hangulatunkra.

A belső nyugalmat és a bizalmat ne várd kívülről!

Kérdezd meg magadtól, te hogyan tudsz magabiztosabban viselkedni! A nyugodt viselkedés, még a belső kételyek ellenére is segít, hogy biztonságban érezzük magunkat. A magabiztos cselekvés pedig növeli a többiek bizalmát. Próbáld megválaszolni magadnak a kérdést, mit csinál egy szellemileg erős ember! Majd viselkedj úgy, mint az elképzelt személy! Ezután máris kicsit erősebb leszel.

Tornászd fel a mentalitásod!

Minden nap egy lehetőség arra, hogy a mentális erőnket fejlesszük. Az egyszerű, rövid feladatok kitartó és mindennapos gyakorlása idővel segítik a mentalitás fejlődését. Érdemes figyelni a rossz szokásokra is, melyek megfékezik a mentális erőt.

Önmagunk sajnáltatása, egy kudarc miatti feladás, vagy a hatalmunkról való lemondás mind pusztítást okoz a mentális egészségben. A káros szokások feladása segít abban, hogy okosabban és kevesebb erőfeszítéssel dolgozzunk.

Szerző: Udvari Fanni

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.