Menü

Védőoltás kisokos

A védőoltásokat azért fejlesztették ki, hogy egy mesterséges védelmet nyújtsanak a szervezet számára, vagyis mesterséges immunitást biztosítson bizonyos betegségek ellen. Főleg olyan betegségek ezek, amik súlyos szövődménnyel járnának, vagy akár halálos kimenetelűek is lehetnek, ha a szervezet először találkozik vele.

A védőoltásokat alapvetően három kategóriára bonthatjuk. Az első kategóriába tartoznak azok a védőoltások, amik gyengített kórokozókat tartalmaznak. Amik elő, de legyengített, azaz attenuált kórokozókat tartalmaznak, arra szolgálnak, hogy egy kisebb, gyengébb dózisban bemutassák a szervezet számára az idegen anyagot. Ezáltal az immunrendszer természetes módon, de biztonságosabban tudja "kifejleszteni" és megtermelni az adott kórokozó ellen az ellenanyagok. Azok a vakcinák, amik jelölt kórokozókat tartalmaznak, ugyanígy működnek, azonban itt a már inaktivált, vagyis nem élő kórokozók, vagy azok egy részét, anyagcseretermékét tartalmazza az oltás.

Ez esetben is tulajdonképpen bemutatjuk a szervezetnek az idegen anyagot egy biztonságos formában.

A fentebb említett két módszer hosszú távú védettséget biztosít, mivel bár mesterséges úton, de egy természetes immunválasz zajlik le. Ez alatt azt kell érteni, hogy végbemegy az a folyamat, ahol az immunrendszer sejtjei, a B-sejtek felismerik az idegen anyagot, bemutatják a T-sejteknek, majd a szervezet maga termeli meg az ellenanyagot. A biztonságot az nyújtja, hogy miközben a szervezet immunválasza végbemegy, a bejuttatott kórokozó nem szaporodik, hiszen vagy legyengített, nem élő, vagy csak egy darabkája volt eleve az oltóanyagban.

A vakcinák tartalmazhatnak kész ellenanyagot, vagyis antitestet. Ezt a fajta oltóanyagot általában olyan emberek vérsavójából állítják elő, akik immunisak az adott betegségre. Hátránya, hogy csak rövid ideig tartó védettséget biztosít, mivel a készen kapott ellenanyag egy idő után lebomlik a szervezetben és mivel nem a saját immunrendszerünk B-sejtjei termelték az ellenanyagot, így nincs belőle utánpótlás. Itt gyakorlatilag nem zajlik le immunválasz, készen kapjuk az antitestet.

Maguk a védőoltások elsődleges célja, hogy a fertőző betegségeket, illetve a nagyobb méretű járványokat megelőzzék vele. A vakcinák hatékonyságának köszönhető például, hogy már az 1970-es évek végétől nincs feketehimlő a világban, valamint 2000 óta Európában a gyermekbénulás sem fordult elő.

Természetesen a védőoltások nem csak ellenanyagból állnak. Rengeteg más anyagot is tartalmaznak, amik fontos szerepet játszanak a vakcina hatékonyságában. Ilyen például a hordozóanyag, vagy egyéb olyan molekulák, amik segítenek az ellenanyag felismerésében, hordozásában, megőrzésében vagy éppen a sejtbe juttatásában. Éppen ezért komplex és hosszú folyamat, hogy egy adott vakcina hatékonyságáról vagy biztonságosságáról következtetéseket vonhassanak le a kutatók.

Balogh Emese

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.