Menü

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában. Lássuk, miért!

Előtte azonban egy szomorú tény: Magyarországon kevés gombát fogyasztunk. A statisztika alapján az egy főre jutó éves gombafogyasztás átlag 1,5 kg/fő, ugyanez Nyugat-Európában 3-4 kg/fő évente, pedig a gombáknak meglepően sok pozitív tulajdonsága van, a gyógygombák hatásait pedig számos területen alkalmazhatjuk.

A gyógyhatású gombák számtalan pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek: képesek ugyanis méreganyagokat megkötni a szervezetben, vitaminokkal, ásványi anyagokkal rendelkeznek, segítik az immunrendszer működését és szabályozzák a vércukorszintet.

Nem túlzunk, ha szuperélelmiszernek nevezzük ezeket a gombákat, ugyanis a proteinek mellett vitaminokat, antioxidánsokat, nyomelemeket, enzimeket és ásványi anyagokat tartalmaznak, ezek egészségtámogató hatását pedig sok kutatási eredmény bizonyítja.

Az immunrendszer támogatása is a gyógygombák hatásaihoz írható, de az emésztőrendszer segítésére is kiválóak.

Használatuk javasolt gyulladásos eredetű betegségek esetén, illetve a szív-és érrendszer erősítésére.

Ha nevesíteni szeretnénk ezeket a csodatáplálékokat, akkor az első a süngomba.

Évszázadok óta a kínai orvoslás része, 32 féle aromaanyagot tartalmaz.

Érdekesség, hogy úgy tartják, akik rendszeresen fogyasztják ezt a gombát, azok „acélidegzetűek lesznek”. (Nekem való - a szerk.)

A shiitake gomba elsősorban Japánban és Kínában elterjedt, s igen gazdag tápanyagokban.

Az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő. Magas a tápértéke, bővelkedik esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban.

A pecsétviaszgomba Kína és a Távol-Kelet legendás gombája. Kiemelik az immunerősítő hatását, emellett hasznos a magas vérnyomás ellen, alkalmazzák vesegyulladás, asztma, gyomorbántalmak ellen is. Legújabb kutatások szerint szerepe lehet a rákos és AIDS-es betegségek kezelésében is – adja hírül egy internete portál-

A gyógygombák élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek, azonban mielőtt fogyasztanánk őket, mindenképp vegyük figyelembe, hogy vannak, akiknek nem javasolt a fogyasztása (terhesség, szoptatás időszakában, véralvadásgátló szedésekor, kemoterápia alatt, allergia esetén…stb.) tehát mint minden esetben, ezúttal is tanácsoljuk, hogy kérdezze meg róla orvosát. Mindenkinek jó egészséget!

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.