Mit tudnak a gyógygombák?
- Dátum: 2021.04.15., 04:57
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alternatív, antioxidáns, ásványi anyag, egészségügyi, gombafogyasztás, gyógygomba, gyógyhatás, gyógymód, gyulladás, immunerősítés, immunrendszer, keleti kultúra, kínai, megbetegedés, orvos., orvoslás, pecsétviaszgomba, shiitake, süngomba, szervezet, vércukorszint, vitamin
Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában. Lássuk, miért!
Előtte azonban egy szomorú tény: Magyarországon kevés gombát fogyasztunk. A statisztika alapján az egy főre jutó éves gombafogyasztás átlag 1,5 kg/fő, ugyanez Nyugat-Európában 3-4 kg/fő évente, pedig a gombáknak meglepően sok pozitív tulajdonsága van, a gyógygombák hatásait pedig számos területen alkalmazhatjuk.
A gyógyhatású gombák számtalan pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek: képesek ugyanis méreganyagokat megkötni a szervezetben, vitaminokkal, ásványi anyagokkal rendelkeznek, segítik az immunrendszer működését és szabályozzák a vércukorszintet.
Nem túlzunk, ha szuperélelmiszernek nevezzük ezeket a gombákat, ugyanis a proteinek mellett vitaminokat, antioxidánsokat, nyomelemeket, enzimeket és ásványi anyagokat tartalmaznak, ezek egészségtámogató hatását pedig sok kutatási eredmény bizonyítja.
Az immunrendszer támogatása is a gyógygombák hatásaihoz írható, de az emésztőrendszer segítésére is kiválóak.
Használatuk javasolt gyulladásos eredetű betegségek esetén, illetve a szív-és érrendszer erősítésére.
Ha nevesíteni szeretnénk ezeket a csodatáplálékokat, akkor az első a süngomba.
Évszázadok óta a kínai orvoslás része, 32 féle aromaanyagot tartalmaz.
Érdekesség, hogy úgy tartják, akik rendszeresen fogyasztják ezt a gombát, azok „acélidegzetűek lesznek”. (Nekem való - a szerk.)
A shiitake gomba elsősorban Japánban és Kínában elterjedt, s igen gazdag tápanyagokban.
Az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő. Magas a tápértéke, bővelkedik esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban.
A pecsétviaszgomba Kína és a Távol-Kelet legendás gombája. Kiemelik az immunerősítő hatását, emellett hasznos a magas vérnyomás ellen, alkalmazzák vesegyulladás, asztma, gyomorbántalmak ellen is. Legújabb kutatások szerint szerepe lehet a rákos és AIDS-es betegségek kezelésében is – adja hírül egy internete portál-
A gyógygombák élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek, azonban mielőtt fogyasztanánk őket, mindenképp vegyük figyelembe, hogy vannak, akiknek nem javasolt a fogyasztása (terhesség, szoptatás időszakában, véralvadásgátló szedésekor, kemoterápia alatt, allergia esetén…stb.) tehát mint minden esetben, ezúttal is tanácsoljuk, hogy kérdezze meg róla orvosát. Mindenkinek jó egészséget!
Martinka Dia
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?