Menü

Mindent a rukkoláról

A rukkola – vagy másik nevén borsmustár - a káposztafélék családjába tartozó növényfaj, világszerte termesztett saláta-, fűszer- és olajnövény. A Földközi-tenger térségében mediterrán éghajlaton őshonos, de terjesztése miatt Európa számos országában és a Közel-Kelet országaiban is elterjedt lett. Magyarországon a II. világháború után terjedt el, amikor lenmagokkal együtt véletlenül behozták. Itthon ritkán termesztik, de elvadultan lehet vele találkozni úton útfélen.

Halovány sárga vagy fehér virágja van, de a közismert a levele, amit salátaként fogyasztanak. Kellemesen borsos, csípős ízű, ezért fűszerként is népszerű. Magvaiból csípős, erős illatú mustárt készítenek például Franciaország déli részén és Görögországban, illetve savanyú ízű olajat (taramiraolaj, jambaolaj) préselnek Indiában és Iránban.

Amellett, hogy egyedi ízvilággal rendelkezik, szerencsére az egészségre is képes pozitív hatást gyakorolni, például nagyrészt vizet tartalmaz, ezért hidratál. Olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Gyakran alkalmazzák fogyókúrás étrendben is, mert kalóriaszegény, ezért alkalmas fogyasztani.

Remélem kedvet kaptunk az olvasás során egy kis rukkolás finomság elkészítéséhez! Így most megosztok egy receptet veletek:

Vajas-rukkolás spagetti pirított kolbásszal és koktélparadicsommal

Hozzávalók:

150 g száraz kolbász
400 g spagetti
5-6 marék rukkola
80 g vaj
4 db tojássárgája
120 g parmezán sajt
6-7 db koktélparadicsom
só és bors ízlés szerint

Tegyünk fel vizet forrni a spagettinek, közben a kolbászt egy serpenyőben 5-6 percig pirítsuk. Ha ez kész, akkor a kolbászzsírt tegyük félre, ennél az ételnél nem használjuk. A spagettit tegyük a vízbe, 2 perccel vegyük ki hamarabb és tegyük a kolbászhoz. Kicsit meglocsolhatjuk tésztavízzel. Tegyük hozzá a rukkolát és addig kevergessük, míg meg nem fonnyad. Ekkor is tehetünk hozzá egy kis tésztavizet. Adjuk hozzá a vajat, a tojássárgáját, a sajtot és a paradicsomot, addig kevergessük, míg krémes állagú szószt nem kapunk. Ezek után fogyaszthatjuk az ételt!

Jó étvágyat!

Nagypál Anna

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.