Menü

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek? Erről kerestünk némi információt.

Magyarországon a lakosság egyharmada túlsúlyos, és ez a probléma sajnos sok esetben már gyermekkorban elkezdődik, a felnőttkorban pedig számtalan szövődményt okoz. A jelenlegi járványhelyzetben nem könnyű mozgásra, sportolásra bírni egy gyereket, hiszen gyakorlatilag egész nap a gép előtt ülnek, online járnak iskolába, online csevegnek, barátkoznak, az egész életük online történik. El se mozdulnak a gép elől, ki sem jönnek a szobájukból. A gép előtt ülve esznek, nem is nézve talán, hogy mennyit és mit, így kúsznak fel alattomosan a pluszkilók a zacskó chipszek, kóla, energiaital, édességek, csokik, kekszek, cukorkák, cukros üdítők elfogyasztásával. Ha a laptop előtt végeznek és mégis elmozdulnak mellőle, maximum a televízióig sétálnak el, hogy ott nassolhassanak tovább, filmet, tévéműsort nézve. Talán még a tíz kilós súlygyarapodást sem túlzás állítani.

A növekedésben lévő gyerekeknél a szülőnek kellene arra odafigyelnie, hogy a gyermek milyen életmódot folytat, mit, mikor és mennyit eszik, mennyit mozog.

A sok fiatalnál nemcsak a túlsúly és az elhízás a probléma, hanem a sokszor teljesen egyoldalú táplálkozás is, a D vitamin hiánya, a kevés tápanyagbevitel, ami pedig hiánybetegségek kialakulásához vezethet.

A világjárvány hatásai túlmutatnak a vírusfertőzésen. Elmarad a gyerekek napi rutinja, lustábbakká válnak, többet nassolnak. A fizikai aktivitás csökken, az elfogyasztott ételek mennyisége nő. Ez egyenesen arányos az elhízással, a pluszkilók megjelenésével.

Ha sokat van otthon az ember, kevésbé lesz aktív az élete. Több feldolgozott élelmiszer fogy, az evés néha jutalommá, megnyugtató dologgá válik.

Rengetegen táraztak be lisztből, cukorból, hónapokig sültek a kelt tészták, kenyerek, ha pedig stresszes az online lét, az evéssel próbáljuk kompenzálni. ez így nagyon helytelen és rossz útra vezet.

Szükséges lenne a szülőknek, családoknak figyelni az egészséges életmód kialakítására és fenntartására karantén, illetve járványhelyzet idején, talán még jobban is, mint bármikor máskor.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.