Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink
- Dátum: 2021.04.11., 15:28
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- eláll, élelmiszer, erjed, fagyasztás, fagyasztó, fogyasztás, friss, gyümölcs, hűtő, kamra, konyharuha, nedves, papírzacskó, penészes, praktika, rekesz, romlik, sötét, spájz, spórol., száraz, szobahőmérséklet, tárolás, tipp, vírushelyzet, zacskó, zöldség
A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.
A zöldfűszerek és más fűszerek is nem kedvelik a meleget, tűzhely mellett nem tanácsos tárolni őket. A fűszerek jól bírják a hideget. Ha lefagyasztjuk őket, megtartják intenzív aromájukat. Sokan nem tudják, de a tojás is jól fagyasztható, csak nem egészben. Verjük fel, adjunk hozzá kevés olajat és sót, majd mehet a fagyasztóba jégkockatartóban, vagy joghurtos poharakba adagolva, de a tojásfehérje és a sárgája lefagyasztható külön-külön is.
A tej is fagyasztható, de csakis felbontás előtt, eredeti csomagolásban.
A banán gyorsan barnul, alumínium fóliába csavarva azonban nem romlik meg hamar.
A kenyér pár napa alatt penészessé válhat, hogy ezt ne várjuk meg, fagyasszuk le a maradékot.
Felhasználás előtt rövid időre a sütőben szoktam átmelegíteni, frissnek és ropogósnak tűnik.
A nyers süteménytésztát is lefagyaszthatjuk, ha egyszerre többet készítettünk belőle. Folpackba csavarva tegyük mélyhűtőbe.
A folyékony tejszín kis joghurtos, tejfölös dobozban, vagy a saját csomagolásában kiválóan fagyasztható.
Darált diót is sokszor fagyasztok, elkerülöm így az avasodást.
A bogyós gyümölcsök is hamar erjednek, ecetes vízzel kell lemosni őket, hogy ezt megakadályozzuk.
A gomba nem áll el sokáig, a papírzacskót szereti, száraz hűvös helyen bírja pár napig.
A hagymafélék nem szeretik a hűtőt, a nedvességet, a napfényt, tároljuk őket szobahőmérsékletű, szellőzni képes, de sötétebb, száraz helyiségben hálós zsákban, zöldségtároló edényben.
Salátákat mosás nélkül tároljuk a hűtőben, nem állnak el sokáig.
A krumpli, cékla, batáta a kamrába, spájzba való, tároló rekeszben, zsákban.
A répákat mindig szárazon rakjuk el, töröljük meg, ha nedvesek, különben penészednek.A hűtő zöldséges rekeszében tárolom.
A paprika, paradicsom eláll a hűtőben is, méghozzá a felsőbb polcokon, vagy az alsó rekeszben magában.
A zellerszár nedves konyharuhába tekerve marad friss, a hűtőben tárolva.
Ha nem vagyunk tisztában az élelmiszerek helyes tárolásával, gyorsabban megromlanak, azonban, ha megfelelően pakoljuk el őket, sokat spórolhatunk.
Martinka Dia
Kertészkedés, mint a nagyszüleim sportja

A mozgás az egyik legfontosabb tényezője az egészséges életmódnak. De ez alatt nem feltétlenül kell feltétlen és kizárólagosan a konditermi edzésre vagy félmaraton lefutására gondolni: minden más mozgás is számít.
Gyógynövények nőknek

Vannak bizonyos gyógynövények, amiket kimondottan a nőket érintő egészségügyi problémákra ajánlanak, nézzük, mik ezek.
Nyugtató illóolajok otthonra

A megfelelő illatok kiválasztásával befolyásolhatjuk az érzelmeinket, a memóriánkat és csökkenthetjük a stresszt. Szakemberek szerint a jól megválasztott illatok nyugtatják az idegeket, javítják a hangulatot, nézzük melyek ezek az illatok?
Miért ne dobjuk ki a teafiltert?

A teázás minden országban nagy népszerűségnek örvend, hiszen a tea nemcsak finom, hanem nagyon sok jótékony egészségügyi hatása is van. Ha filteres teát fogyasztanak, akkor szeretném figyelmükbe ajánlani mai cikkünket!
Tartósítószer általánosságban

A vegyszeres tartósítás, vagyis a tartósítószerek alkalmazása az élelmiszeriparban elengedhetetlen eszköze a termékek eltarthatóságának növelésére, a romlás megelőzésére, valamint a minőség megőrzésére. A tartósítószerek olyan anyagok, amelyek megakadályozzák vagy lassítják az élelmiszerekben bekövetkező kémiai és biológiai változásokat, ezáltal védve a termékeket a mikrobiális romlástól és az oxidációtól.