Menü

Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink

A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.

A zöldfűszerek és más fűszerek is nem kedvelik a meleget, tűzhely mellett nem tanácsos tárolni őket. A fűszerek jól bírják a hideget. Ha lefagyasztjuk őket, megtartják intenzív aromájukat. Sokan nem tudják, de a tojás is jól fagyasztható, csak nem egészben. Verjük fel, adjunk hozzá kevés olajat és sót, majd mehet a fagyasztóba jégkockatartóban, vagy joghurtos poharakba adagolva, de a tojásfehérje és a sárgája lefagyasztható külön-külön is.

A tej is fagyasztható, de csakis felbontás előtt, eredeti csomagolásban.

A banán gyorsan barnul, alumínium fóliába csavarva azonban nem romlik meg hamar.

A kenyér pár napa alatt penészessé válhat, hogy ezt ne várjuk meg, fagyasszuk le a maradékot.

Felhasználás előtt rövid időre a sütőben szoktam átmelegíteni, frissnek és ropogósnak tűnik.

A nyers süteménytésztát is lefagyaszthatjuk, ha egyszerre többet készítettünk belőle. Folpackba csavarva tegyük mélyhűtőbe.

A folyékony tejszín kis joghurtos, tejfölös dobozban, vagy a saját csomagolásában kiválóan fagyasztható.

Darált diót is sokszor fagyasztok, elkerülöm így az avasodást.

A bogyós gyümölcsök is hamar erjednek, ecetes vízzel kell lemosni őket, hogy ezt megakadályozzuk.

A gomba nem áll el sokáig, a papírzacskót szereti, száraz hűvös helyen bírja pár napig.

A hagymafélék nem szeretik a hűtőt, a nedvességet, a napfényt, tároljuk őket szobahőmérsékletű, szellőzni képes, de sötétebb, száraz helyiségben hálós zsákban, zöldségtároló edényben.

Salátákat mosás nélkül tároljuk a hűtőben, nem állnak el sokáig.

A krumpli, cékla, batáta a kamrába, spájzba való, tároló rekeszben, zsákban.

A répákat mindig szárazon rakjuk el, töröljük meg, ha nedvesek, különben penészednek.A hűtő zöldséges rekeszében tárolom.

A paprika, paradicsom eláll a hűtőben is, méghozzá a felsőbb polcokon, vagy az alsó rekeszben magában.

A zellerszár nedves konyharuhába tekerve marad friss, a hűtőben tárolva.

Ha nem vagyunk tisztában az élelmiszerek helyes tárolásával, gyorsabban megromlanak, azonban, ha megfelelően pakoljuk el őket, sokat spórolhatunk.

Martinka Dia

Pitypang időszak, használd ki

Végre tényleg itt a jó idő, tele a kert, az udvar mindenféle szép kis növénnyel. Színes a táj, illatoznak a virágok, keressük köztük a felhasználható növényeket, mint például a pitypang.

A Shilajit jótékony hatásai és előnyei

A természet rejtett kincsei között a Shilajit az egyik legkülönlegesebb anyag, amelyet évszázadok óta tisztelnek és használnak az ayurvédikus gyógyászatban. Ez a különleges, ásványi anyagokban gazdag gyanta rendkívüli egészségügyi hatásokkal bír. Mi is pontosan a Shilajit és miért tekintik olyan értékes?

Te ezeket szoktad takarítani?

Rendben tartjuk a környezetünket, hiszen kellemesebb, egészségesebb a tisztaság, de nem mindegy, hogy odafigyelünk e ezekre a helyekre, dolgokra.

Húsvéti Csodák és Tojáskereső Kalandok!

Itt a húsvét, amikor a természet újra éled, a fák rügyet bontanak, a nap egyre többet mosolyog ránk és bizony, a húsvéti nyuszi is megérkezik!

Mi is pontosan a ragadós száj- és körömfájás?

Az utóbbi időben a ragadós száj- és körömfájás lett az új COVID, annak ellenére, hogy csak az állatok egy részére veszélyes. Mindenhol erről hallani, korlátozások kerültek bevezetésre, például elmaradt a veszélyhelyzet miatt a Gerecse nevű népszerű teljesítménytúra is. Azonban milyen gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, hogyan terjed, milyen tünetei vannak és hogyan előzhető meg?