Gyógyszer helyett: citrom
- Dátum: 2021.04.11., 15:21
- Liszli Kornélia
- képek:pixabay.com
- antioxidáns, arctisztítás, C-vitamin, fertőtlenítőszer, hatóanyagok, immunrendszer
A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?
A citromban a C-vitamin mellett értékes flavonoidok és fitonutriensek találhatóak, melyeknek köszönhetően ez a gyümölcs sokkal jobb hatással lehet a szervezetünkre, mint hisszük. Bár az tagadhatatlan, hogy a megfázásos időszakban a citromos-mézes tea vagy a citromos limonádé segítheti az immunrendszerünk megfelelő működését, így meggyorsíthatja a gyógyulásunkat is, érdemes akkor is naponta enni egy kevés citromot, ha éppen egészségesek vagyunk.
A citromban található antioxidánsok – vagyis a C-vitamin – képesek semlegesíteni az úgynevezett szabad gyököket. A szabad gyökök károsítják a sejtjeinket, hosszabb távon krónikus gyulladásokat, súlyos betegségeket okozhatnak, például növelhetik a diabétesz, bizonyos daganatos betegségek kialakulásának rizikóját. A citrom rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk ezeknek a megelőzéséhez, illetve a már kialakult betegségek tüneteit is enyhíthetjük.
A citromban és más citrusfélékben olyan vegyületek, úgynevezett limonoidok is találhatóak, melyek állatkísérletek során hatásosnak bizonyultak a szájüregi, a bőr-, a tüdő-, az emlő-, a gyomor- és a bélrendszeri daganatok ellen. A citromban lévő hatóanyagok megakadályozzák a daganatos sejtek osztódását, így lassíthatják a daganat növekedését is. Ráadásul, más hasonló hatású vegyületekkel (mint a zöld teában vagy a csokoládéban található fenolokkal) szemben a limonoidok egyike, a limonin sokkal hosszabb ideig aktív marad a szervezetünkben.
A citrom a bőrünkre is jótékony hatással van.
A citromlé kiválóan hat a zsíros bőrre, és könnyedén megszabadítja a bőrt a felesleges zsírtól. Emellett természetes fertőtlenítőszer is: ha arcpakolás hozzávalója, akkor segít letisztítani a bőrön lévő zsírt és koszt, illetve elpusztítja azokat a baktériumokat is, amelyek a pattanásokat okozzák, tehát hatékonyan tünteti el a pattanásokat. (Tipp: egy fültisztító pálcika hegyét mártsuk frissen facsart citromlébe, majd kenjük be vele a pattanásokat.)
A citromlé a pattanások helyén kialakult hegeket is elhalványítja. Esténként, arctisztítás után vigyünk fel frissen facsart citromlevet a hegekre.
A citrom nagyszerűen kondicionálja száraz és töredezett hajat is. Keverjünk össze citromlevet ¾ csésze olívaolajjal és fél csésze mézzel, majd vigyük fel a hajunkra és fél órára tekerjük be műanyag fóliába. Amint letelt a fél óra, öblítsük le hajunkról a keveréket, majd mossuk át samponnal, hogy teljesen megtisztítsuk a hajunk.
Tehát, ha az élet citromot ad… Fogadjuk el!
Liszli Kornélia
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.