Menü

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?

A citromban a C-vitamin mellett értékes flavonoidok és fitonutriensek találhatóak, melyeknek köszönhetően ez a gyümölcs sokkal jobb hatással lehet a szervezetünkre, mint hisszük. Bár az tagadhatatlan, hogy a megfázásos időszakban a citromos-mézes tea vagy a citromos limonádé segítheti az immunrendszerünk megfelelő működését, így meggyorsíthatja a gyógyulásunkat is, érdemes akkor is naponta enni egy kevés citromot, ha éppen egészségesek vagyunk.

A citromban található antioxidánsok – vagyis a C-vitamin – képesek semlegesíteni az úgynevezett szabad gyököket. A szabad gyökök károsítják a sejtjeinket, hosszabb távon krónikus gyulladásokat, súlyos betegségeket okozhatnak, például növelhetik a diabétesz, bizonyos daganatos betegségek kialakulásának rizikóját. A citrom rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk ezeknek a megelőzéséhez, illetve a már kialakult betegségek tüneteit is enyhíthetjük.

A citromban és más citrusfélékben olyan vegyületek, úgynevezett limonoidok is találhatóak, melyek állatkísérletek során hatásosnak bizonyultak a szájüregi, a bőr-, a tüdő-, az emlő-, a gyomor- és a bélrendszeri daganatok ellen. A citromban lévő hatóanyagok megakadályozzák a daganatos sejtek osztódását, így lassíthatják a daganat növekedését is. Ráadásul, más hasonló hatású vegyületekkel (mint a zöld teában vagy a csokoládéban található fenolokkal) szemben a limonoidok egyike, a limonin sokkal hosszabb ideig aktív marad a szervezetünkben.

A citrom a bőrünkre is jótékony hatással van.

A citromlé kiválóan hat a zsíros bőrre, és könnyedén megszabadítja a bőrt a felesleges zsírtól. Emellett természetes fertőtlenítőszer is: ha arcpakolás hozzávalója, akkor segít letisztítani a bőrön lévő zsírt és koszt, illetve elpusztítja azokat a baktériumokat is, amelyek a pattanásokat okozzák, tehát hatékonyan tünteti el a pattanásokat. (Tipp: egy fültisztító pálcika hegyét mártsuk frissen facsart citromlébe, majd kenjük be vele a pattanásokat.)

A citromlé a pattanások helyén kialakult hegeket is elhalványítja. Esténként, arctisztítás után vigyünk fel frissen facsart citromlevet a hegekre.

A citrom nagyszerűen kondicionálja száraz és töredezett hajat is. Keverjünk össze citromlevet ¾ csésze olívaolajjal és fél csésze mézzel, majd vigyük fel a hajunkra és fél órára tekerjük be műanyag fóliába. Amint letelt a fél óra, öblítsük le hajunkról a keveréket, majd mossuk át samponnal, hogy teljesen megtisztítsuk a hajunk.

Tehát, ha az élet citromot ad… Fogadjuk el!

Liszli Kornélia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.