Menü

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?

A citromban a C-vitamin mellett értékes flavonoidok és fitonutriensek találhatóak, melyeknek köszönhetően ez a gyümölcs sokkal jobb hatással lehet a szervezetünkre, mint hisszük. Bár az tagadhatatlan, hogy a megfázásos időszakban a citromos-mézes tea vagy a citromos limonádé segítheti az immunrendszerünk megfelelő működését, így meggyorsíthatja a gyógyulásunkat is, érdemes akkor is naponta enni egy kevés citromot, ha éppen egészségesek vagyunk.

A citromban található antioxidánsok – vagyis a C-vitamin – képesek semlegesíteni az úgynevezett szabad gyököket. A szabad gyökök károsítják a sejtjeinket, hosszabb távon krónikus gyulladásokat, súlyos betegségeket okozhatnak, például növelhetik a diabétesz, bizonyos daganatos betegségek kialakulásának rizikóját. A citrom rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk ezeknek a megelőzéséhez, illetve a már kialakult betegségek tüneteit is enyhíthetjük.

A citromban és más citrusfélékben olyan vegyületek, úgynevezett limonoidok is találhatóak, melyek állatkísérletek során hatásosnak bizonyultak a szájüregi, a bőr-, a tüdő-, az emlő-, a gyomor- és a bélrendszeri daganatok ellen. A citromban lévő hatóanyagok megakadályozzák a daganatos sejtek osztódását, így lassíthatják a daganat növekedését is. Ráadásul, más hasonló hatású vegyületekkel (mint a zöld teában vagy a csokoládéban található fenolokkal) szemben a limonoidok egyike, a limonin sokkal hosszabb ideig aktív marad a szervezetünkben.

A citrom a bőrünkre is jótékony hatással van.

A citromlé kiválóan hat a zsíros bőrre, és könnyedén megszabadítja a bőrt a felesleges zsírtól. Emellett természetes fertőtlenítőszer is: ha arcpakolás hozzávalója, akkor segít letisztítani a bőrön lévő zsírt és koszt, illetve elpusztítja azokat a baktériumokat is, amelyek a pattanásokat okozzák, tehát hatékonyan tünteti el a pattanásokat. (Tipp: egy fültisztító pálcika hegyét mártsuk frissen facsart citromlébe, majd kenjük be vele a pattanásokat.)

A citromlé a pattanások helyén kialakult hegeket is elhalványítja. Esténként, arctisztítás után vigyünk fel frissen facsart citromlevet a hegekre.

A citrom nagyszerűen kondicionálja száraz és töredezett hajat is. Keverjünk össze citromlevet ¾ csésze olívaolajjal és fél csésze mézzel, majd vigyük fel a hajunkra és fél órára tekerjük be műanyag fóliába. Amint letelt a fél óra, öblítsük le hajunkról a keveréket, majd mossuk át samponnal, hogy teljesen megtisztítsuk a hajunk.

Tehát, ha az élet citromot ad… Fogadjuk el!

Liszli Kornélia

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.