Menü

Kamilla egészségre gyakorolt hatásai

A kamilla gyógyhatását vizsgálatok is alátámasztják. Virágzatát használhatjuk fel a gyógyászatban, amely elsősorban sötétkék színű, szeszkviterpén tartalmú illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

Belsőleg alkalmazva általában megfázáskor alkalmazzuk, a felső légúti panaszokat enyhíti, remek öblögetőszer válik belőle torokgyulladás esetén is. Ha hörghuruttal vagy más légzőszervi betegséggel küzdünk, bátran inhaláljunk vele.

Az emésztő szervrendszerre is kifejti jótékony hatását: gyomorfekély, gyomor -és bélhurut esetén, vagy ha puffadással küzdünk, remekül alkalmazhatjuk a kamillából készült teát. Ha nehezen alszunk el, akkor is érdemes kortyolni belőle egy csészényit.

Szemgyulladás, kötőhártya-gyulladás kezelésére is alkalmas. Ezt azonban csak gyógyszerkönyvi minőségű, megbízható forrásból származó kamillával érdemes kipróbálni, ugyanis az allergizáló növényekkel, kórokozókkal szennyezett növény veszélyes is lehet! Így a szembetegségek kezelésére nem javasolják.

Használhatjuk fürdőként is aranyér vagy fekélyes sebek kezelésére, ekcémára is kiváló.

A száj betegségei, mint az afta, és egyéb gyulladásos betegségek, ellen is alkalmazhatjuk.

Mivel a kamilla enyhe hatással rendelkezik, ezért az adagolást betartva bátran alkalmazhatjuk, azonban van, aki érzékeny rá, annál allergiás reakciót is kiválthat. Ez esetben semmiképp se alkalmazzuk a növényt!

A virágban lévő, kék színű illóolajat elsősorban gyulladáscsökkentésre alkalmazhatjuk, a benne lévő flavonoidok pedig görcsoldó hatással rendelkeznek. A kamillát gombaellenes és antibakteriális hatásáról is ismerjük, egyes hatóanyagai sebgyógyításra is alkalmasak. A belőle készített forrázat nyugtató hatású, a kamillából készült kivonat pedig gátolja a gyomorban és bélrendszerben lévő fekélyek kialakulását.

Hogyan használjuk?

Forrázatként: 1 púpozott teáskanálnyi kamillát, vagy 2 púpozott teáskanálnyi friss gyógynövényt 2 dl forrásban lévő vízzel leöntünk. Hagyjuk állni 10 percig, lehetőleg letakarva. Használat előtt szűrjük le a forrázatot.

Inhalálásra: Egy tál forralt vízhez adjunk 2 teáskanál virágot, vagy 5 csepp olajat, majd a gőzt inhaláljuk be légzőszervi megbetegedés esetén.

Fürdőként: adjunk a fürdővízhez 4-5 csepp olajat, ez segít a sebgyógyulásban és a bőr megnyugtatásában, sőt a menstruációs fájdalmak enyhítésében is segít! Kisbabák fürdővízhez is adhatjuk, ehhez egy csésze átszűrt forrázatot alkalmazzunk, segít nekik az elalvásban.

Szájöblítésre: használjunk egy csésze forrázatot gargalizáláshoz fogíny betegség, gyulladások vagy torokfájás esetén.

Borogatásként: gyulladt bőrfelületen is alkalmazhatjuk, ehhez tegyünk kamillát egy mullkendőbe, forrázzuk le, majd 5 percig tartsuk a gyulladt bőrfelületen.

Szerző: Udvari Fanni

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.