Menü

Szobanövények gondozása

A szobanövények különösen feldobhatják otthonod hangulatát. Egyébként is jó, ha az ember otthonosan érzi magát lakásában, de főleg akkor érdemes szobanövényekkel dekorálni, ha nincs kertünk és lehetőségünk a természet közelségét élvezni. Díszként sem utolsók a szobanövények, de nem elhanyagolható jótékony hatásuk sem, ugyanis tisztítják a levegőt. Kutatások szerint a legjobb növények erre a célra az aloe félék, a zöldike, az anyósnyelv, szobai futóka, gerbera és a krizantém. Ugye, egyik sem egzotikus, ritka növényféle, sőt, valószínűleg többünknek volt, vagy van jelenleg is a lakásában ezek közül.

Bár minden növény más és más igényekkel rendelkezik, azért vannak aranyszabályok, amik alkalmazása nagyban megkönnyíti a gondozás folyamatát. A legtöbb növény a 15-24 fok közötti hőmérsékletet szereti, valamint az is egyetemes igazság, hogy magasabb hőmérsékleten a növények megnyúlnak, fogékonyabbak a betegségekre, alacsonyabb hőmérsékleten pedig visszatartják a virágzást. Szintén az arany középutat érdemes keresni abból a szempontból is, hogyan helyezzük el őket. Nem javasolt túl zsúfoltan sem tárolni őket, de a nagy légmozgás, huzat sem kedvez nekik, ilyenkor általában levélhullás figyelhető meg.

A szobanövények nevelésének legnehezebb része mindig az öntözés. Milyen sűrűn, a nap melyik szakában, mennyit, öntve vagy spriccelve és még sorolhatnánk a hétköznapi dilemmákat. Bár sokan egyértelmű és konkrét választ szeretnének növényeikkel kapcsolatban, azonban elmondható, hogy még egy fajtán belül is a körülmények szabják meg az adott növény vízigényét. A legjobb módszer, ha először tájékozódunk arról, milyen vízigényű általában az adott fajta. Ezután ehhez mérten naponta/hetente ellenőrizzük a földet. Ha a felszín alatt a föld még nedves, nem kell locsolnunk. Ha száraz és porózus, akkor itt az ideje egy kis víznek, azonban ezt is részletekben tegyük meg. Ne álljon sosem a víz a növény alatt, mert akkor könnyen rohadásnak indulnak a gyökerei. Hiába írják azt, hogy hetente többször érdemes locsolni, ha kifejezetten párás helyen van és a földje még egy hét elmúlása után is nedves, a locsolással csak ártunk neki. A túllocsolás hamarabb öli meg növényünket, mint a kiszáradás, így érdemes inkább kevesebbet és ritkábban locsolni, a levelein úgyis látjuk, ha már igényli a vizet.

Egy másik nagy kérdés a tápoldatozás. Kell vagy nem, ha igen milyen, mennyi és még ezer meg egy kérdés. Alapvetően nem egy kötelező dologról beszélünk, így, ha nem fontos, hogy különösen terebélyes levélzettel rendelkezzen a növényünk, dús virágzata legyen vagy nagyobb terméshozama, akkor nem kihagyhatatlan a tápoldat, azonban, ha ezek fontosak számunkra, tájékozódjunk egy helyi mezőgazdasági- vagy virágboltban, ahol biztosan találunk az adott fajhoz valót. Persze vehetünk általános szobanövény tápsót is bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban.

Végül pedig egy másik sarkalatos pontja a növénygondozásnak: az átültetés. Ennek épp itt az ideje, ugyanis tavasszal, ahogyan egyre hosszabbak a nappalok, úgy gyorsul fel a növények növekedése is, ezért érdemes egy nagyobb cserépbe ültetnünk kedvenc szobanövényünket. A fiatal növényeket általában évente ültetik át, de más jelei is vannak annak, ha nagyobb cserép szükségeltetik. Ilyen például, ha a talaj felső rétegén fehér bevonat jelenik meg, vagy ha a földet leütögetve úgy látjuk, az teljesen be van hálózva a gyökerekkel. Itt gyakorlatilag a talajválasztásra kell odafigyelnünk, valamint az óvatos áthelyezésre. A talaj leggyakrabban általános virágföld. Még a palántáknak is megfelel, nem feltétlen van szükség kifejezetten palántaföldre. Persze ezt is lehet cifrázni és különböző szerves anyag tartalmú földeket venni a különböző növényeknek, de ez már mindenkinek az egyéni igényein múlik.

Balogh Emese

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.