Menü

Szobanövények gondozása

A szobanövények különösen feldobhatják otthonod hangulatát. Egyébként is jó, ha az ember otthonosan érzi magát lakásában, de főleg akkor érdemes szobanövényekkel dekorálni, ha nincs kertünk és lehetőségünk a természet közelségét élvezni. Díszként sem utolsók a szobanövények, de nem elhanyagolható jótékony hatásuk sem, ugyanis tisztítják a levegőt. Kutatások szerint a legjobb növények erre a célra az aloe félék, a zöldike, az anyósnyelv, szobai futóka, gerbera és a krizantém. Ugye, egyik sem egzotikus, ritka növényféle, sőt, valószínűleg többünknek volt, vagy van jelenleg is a lakásában ezek közül.

Bár minden növény más és más igényekkel rendelkezik, azért vannak aranyszabályok, amik alkalmazása nagyban megkönnyíti a gondozás folyamatát. A legtöbb növény a 15-24 fok közötti hőmérsékletet szereti, valamint az is egyetemes igazság, hogy magasabb hőmérsékleten a növények megnyúlnak, fogékonyabbak a betegségekre, alacsonyabb hőmérsékleten pedig visszatartják a virágzást. Szintén az arany középutat érdemes keresni abból a szempontból is, hogyan helyezzük el őket. Nem javasolt túl zsúfoltan sem tárolni őket, de a nagy légmozgás, huzat sem kedvez nekik, ilyenkor általában levélhullás figyelhető meg.

A szobanövények nevelésének legnehezebb része mindig az öntözés. Milyen sűrűn, a nap melyik szakában, mennyit, öntve vagy spriccelve és még sorolhatnánk a hétköznapi dilemmákat. Bár sokan egyértelmű és konkrét választ szeretnének növényeikkel kapcsolatban, azonban elmondható, hogy még egy fajtán belül is a körülmények szabják meg az adott növény vízigényét. A legjobb módszer, ha először tájékozódunk arról, milyen vízigényű általában az adott fajta. Ezután ehhez mérten naponta/hetente ellenőrizzük a földet. Ha a felszín alatt a föld még nedves, nem kell locsolnunk. Ha száraz és porózus, akkor itt az ideje egy kis víznek, azonban ezt is részletekben tegyük meg. Ne álljon sosem a víz a növény alatt, mert akkor könnyen rohadásnak indulnak a gyökerei. Hiába írják azt, hogy hetente többször érdemes locsolni, ha kifejezetten párás helyen van és a földje még egy hét elmúlása után is nedves, a locsolással csak ártunk neki. A túllocsolás hamarabb öli meg növényünket, mint a kiszáradás, így érdemes inkább kevesebbet és ritkábban locsolni, a levelein úgyis látjuk, ha már igényli a vizet.

Egy másik nagy kérdés a tápoldatozás. Kell vagy nem, ha igen milyen, mennyi és még ezer meg egy kérdés. Alapvetően nem egy kötelező dologról beszélünk, így, ha nem fontos, hogy különösen terebélyes levélzettel rendelkezzen a növényünk, dús virágzata legyen vagy nagyobb terméshozama, akkor nem kihagyhatatlan a tápoldat, azonban, ha ezek fontosak számunkra, tájékozódjunk egy helyi mezőgazdasági- vagy virágboltban, ahol biztosan találunk az adott fajhoz valót. Persze vehetünk általános szobanövény tápsót is bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban.

Végül pedig egy másik sarkalatos pontja a növénygondozásnak: az átültetés. Ennek épp itt az ideje, ugyanis tavasszal, ahogyan egyre hosszabbak a nappalok, úgy gyorsul fel a növények növekedése is, ezért érdemes egy nagyobb cserépbe ültetnünk kedvenc szobanövényünket. A fiatal növényeket általában évente ültetik át, de más jelei is vannak annak, ha nagyobb cserép szükségeltetik. Ilyen például, ha a talaj felső rétegén fehér bevonat jelenik meg, vagy ha a földet leütögetve úgy látjuk, az teljesen be van hálózva a gyökerekkel. Itt gyakorlatilag a talajválasztásra kell odafigyelnünk, valamint az óvatos áthelyezésre. A talaj leggyakrabban általános virágföld. Még a palántáknak is megfelel, nem feltétlen van szükség kifejezetten palántaföldre. Persze ezt is lehet cifrázni és különböző szerves anyag tartalmú földeket venni a különböző növényeknek, de ez már mindenkinek az egyéni igényein múlik.

Balogh Emese

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A kínzó térdfájás csillapítása

A gyógyszeres megoldások mellett otthoni és alternatív módszerekkel is felvehetjük a harcot a kellemetlen tünet ellen, de elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.