Menü

Tippek az unalomevés ellen

Lassan egy éve az életünk másból sem áll, mint folyamatos karanténból. Az egész napos képernyő előtt ülést csak egy kis testmozgás, séta vagy bevásárlás szakítja meg. A sok üléstől és kevés mozgástól pedig észrevétlenül csúszhatnak fel az úgynevezett „karantén-kilók”.

De nem kell így történnie! Más sok cikkben foglalkoztunk azzal, mennyire fontos a karantén alatti sport és tudatos étkezés. Ha azonban nincs idő vagy energia elmenni egy körre futni, akkor is van megoldás a súlyfelesleg ellen! Következzen három tipp, hogyan küzdhetsz az unalom-evés ellen!

Magas rosttartalmú ételek

Legtöbbször édességek után vágyakozunk, ami teljesen természetes. Olykor meg is engedhető, hogy egy egy szelet csokit megegyünk, de figyelni kell, nehogy rendszer váljon belőle. A magas rosttartalmú ételek segítenek az inzulin-szint szabályozásában, amivel megelőzhetjük az édességek és nasik fogyasztását is!

Napi öt étkezés

Régóta és sokszor hangoztatott tény, hogy napi 4-5 étkezés az optimális egy felnőtt, egészséges szervezet számára. Ha kiszámoljuk, ez a három főétkezésen kívül egy tízórait és egy uzsonnát jelent még, azonban az ingerszegény hétköznapokban ennél sokkal többször csábulhatunk el a konyha vagy a kamra irányába.

A legfontosabb, hogy igyekezzünk tartani a maximum ötször étkezést, amikor minél táplálóbb ételeket fogyasszunk. A fő étkezések között zöldséget vagy gyümölcsöt együnk, figyeljünk a kalóriabevitelre.

Két liter víz – minimum

A megfelelő vízfogyasztás rendkívül fontos a szervezet számára, ezért más okokból is lényeges, hogy minimum két liter vizet igyunk meg egy nap. A legjobb, ha ez valóban víz és nem gyümölcslé vagy cukros üdítő. Az agyműködést serkenti, a bőr időt állasában is közrejátszik, valamint az éhség leküzdésére is jó lehet.

A legfontosabb természetesen a tudatosság, a megfelelő élelmiszerek fogyasztása. A karantén-kilók elleni küzdelemben pedig a sport az, ami igazán jelentős segítséget nyújthat. A mozgás nemcsak a mentális egészségre is pozitív hatással van és a tavasz közeledtével talán kellemesebb is a kültéren sportolni.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Immunglobulinok szerepe a védekezésben

Mostanában napi témaként merül fel az immunrendszer és azzal kapcsolatos fogalmak, de sokszor helytelenül használjuk ezeket. A leggyakrabban hallott fogalom az immunglobulin, antitest, antigén és ellenanyag. Hogy melyik pontosan mit is jelent, most kiderül.

Lúgosítás – valójában mit is jelent?

Sokszor hallhatunk a lúgosításról, mint az egészséges életmód egyik eleméről, sőt mi több, gyógymódként is emlegetik. Azonban a természettudósok csak tudományos blöffként tartják számon, nem véletlenül. Nézzük meg miről is szól a lúgosítás.

Házi praktikák szédülés ellen

Ki ne érezte volna már úgy magát, mintha ringlispílen ülne, vagy épp liftezne vele a világ? Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja, arra a válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek.

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.