Menü

Tippek az unalomevés ellen

Lassan egy éve az életünk másból sem áll, mint folyamatos karanténból. Az egész napos képernyő előtt ülést csak egy kis testmozgás, séta vagy bevásárlás szakítja meg. A sok üléstől és kevés mozgástól pedig észrevétlenül csúszhatnak fel az úgynevezett „karantén-kilók”.

De nem kell így történnie! Más sok cikkben foglalkoztunk azzal, mennyire fontos a karantén alatti sport és tudatos étkezés. Ha azonban nincs idő vagy energia elmenni egy körre futni, akkor is van megoldás a súlyfelesleg ellen! Következzen három tipp, hogyan küzdhetsz az unalom-evés ellen!

Magas rosttartalmú ételek

Legtöbbször édességek után vágyakozunk, ami teljesen természetes. Olykor meg is engedhető, hogy egy egy szelet csokit megegyünk, de figyelni kell, nehogy rendszer váljon belőle. A magas rosttartalmú ételek segítenek az inzulin-szint szabályozásában, amivel megelőzhetjük az édességek és nasik fogyasztását is!

Napi öt étkezés

Régóta és sokszor hangoztatott tény, hogy napi 4-5 étkezés az optimális egy felnőtt, egészséges szervezet számára. Ha kiszámoljuk, ez a három főétkezésen kívül egy tízórait és egy uzsonnát jelent még, azonban az ingerszegény hétköznapokban ennél sokkal többször csábulhatunk el a konyha vagy a kamra irányába.

A legfontosabb, hogy igyekezzünk tartani a maximum ötször étkezést, amikor minél táplálóbb ételeket fogyasszunk. A fő étkezések között zöldséget vagy gyümölcsöt együnk, figyeljünk a kalóriabevitelre.

Két liter víz – minimum

A megfelelő vízfogyasztás rendkívül fontos a szervezet számára, ezért más okokból is lényeges, hogy minimum két liter vizet igyunk meg egy nap. A legjobb, ha ez valóban víz és nem gyümölcslé vagy cukros üdítő. Az agyműködést serkenti, a bőr időt állasában is közrejátszik, valamint az éhség leküzdésére is jó lehet.

A legfontosabb természetesen a tudatosság, a megfelelő élelmiszerek fogyasztása. A karantén-kilók elleni küzdelemben pedig a sport az, ami igazán jelentős segítséget nyújthat. A mozgás nemcsak a mentális egészségre is pozitív hatással van és a tavasz közeledtével talán kellemesebb is a kültéren sportolni.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.