Menü

Három recept hús nélkül

Ezen héten hamvazószerdával kezdődött meg a nagyböjti időszak a keresztény hagyományok alapján. A böjt mind fizikai mind lelki értelemben hasznos lehet számunkra, a legalapvetőbb, már ősi szokás ilyenkor a hús elhagyása.

Bár az évszázadok alatt kialakult szokás alapján csak hamvazószerdán és péntekenként kell kerülni a húsfogyasztást, sokan az egész böjti időszakban húsmentesen étkeznek. Ez pedig remek lehetőség a finomabbnál finomabb zöldségalapú receptek kipróbálására!

Hagyományos gombapaprikás

Ha nem szeretnénk teljesen elszakadni a húsos ételek ízvilágától, talán ez az egyik legjobb recept. A gombapaprikás „pörkölt” íze olyasmi, mintha hússal készült volna, tejföllel és nokedlivel pedig olyan finom, hogy nehéz egy tányér után abbahagyni az evést…

Amire szükség lesz:

1 fej vöröshagyma
50 dkg gomba
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál sűrített paradicsom
só és bors
olaj
2 dl tejföl
liszt

Forró olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát és a sűrített paradicsomot és elkeverjük.

Ezután következik a gomba és a fűszerezés, majd fedő alatt pároljuk. Közben a tejfölt és lisztet alaposan összekeverjük és összekeverjük a már megpuhult gombával. Készen is van!

Köretként készíthetünk mellé rizst, nokedlit, de bulgurral vagy kölessel is nagyon finom.

Vegyes zöldségkrémleves

Nagyon egyszerű, igazi tavaszi levesrecept.

Hozzávalók:

50 dkg brokkoli
30 dkg krumpli
1 darab póréhagyma
2 liter zöldségalaplé
2 teáskanál currypor
só és bors
olívaolaj

Szeleteljük fel vékony karikákra a póréhagymát, majd forró olívaolajon pároljuk rövid ideig. Ezután következik a fűszerezés: sót, borsot és curryport szórunk rá. Kockákra vágjuk a krumplikat és hozzátesszük a hagymához, majd felöntjük az alaplével. Következik a rózsákra szét szedett brokkoli, amikor már kicsit megpuhult a krumpli. Addig főzzük őket, amíg teljesen puhák nem lesznek. Ha elkészült botmixerrel pürésítjük a levest.

„Tócsni” céklából és burgonyából

Az egyik legegyszerűbb hús nélküli recept.

Amire kell hozzá:

1 kg burgonya
50 dkg cékla
torma

bors
köménymag
2 darab tojás
5 dkg liszt
olaj

Hámozzuk meg a burgonyákat, a céklát és a tormát, majd reszeljük le őket. Keverjük el alaposan a fűszerekkel, sóval, borssal és köménnyel. Feltörjük a tojásokat és a liszttel együtt a zöldségekhez keverjük, majd a masszából kisebb lepényeket készítünk.

Egy serpenyőben kevés olajat forralunk és óvatosan belehelyezzük a tócsnikat, amiket mindkét oldalon megsütünk. Ha elkészültek egy papírtörlővel bélelt tálba tegyük őket, hogy az olaj felszívódjon.

Jó étvágyat!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.