Menü

Jössz a piacra?

Környezetbarát megoldás a heti bevásárláskor.

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

A 21. század nagyvárosaiban visszaszorult a piac jelentőséget. Itt piac alatt elsősorban a zöldség, gyümölcs és háztartási szerek árulásával foglalkozó piacot értjük, ezen kívül azért ma is jellemző jelenség például a bolhapiac. A szupermarketek és nagy bevásárló központok előretörésével a legtöbb városi ember számára egyszerűbb és olcsóbb is itt beszerezni a mindennapi betevőt.

A piac másik funkciója is elveszni látszik. Amikor szombat kora reggel még szinte félálomban kísérem el az édesanyámat a heti zöldségkészlet beszerzésére leginkább a középkorú vagy idősebb korosztályból látok vásárlókat. A fiatalok számára egészen más keretek között zajlik a bevásárlás, mint szüleik vagy nagyszüleik számára. Míg az idősebbek nemcsak vásárolnak, hanem a szociális életük egy részét is itt élik, ismerősökkel és barátokkal futnak össze, a fiatalabb generáció számára a vásárlás egy feladat és nem lehetőség a találkozásra.

A világ úgy látszik ebben is változik. Inkább nagy boltokban vásárolunk, rengeteg ember között, olyanoktól, akiket nem ismerünk és semmilyen kapcsolatunk nincs velük. Természetesen ezek a jelenségek sem mindenkire vonatkoztathatók. A fiatal felnőttek között is sokan vannak azok, akik szívesen járnak termelői piacokra, ahol garantáltan hazai vagy környékben termesztett árut kapnak. A zero waste-életmód egyre népszerűbb ebben a generációban, ami azzal is jár, hogy a szupermarket helyett inkább választják a piacokat.

A környezetvédelmi előnyök mellett gazdasági szempontból is érdemes piacra járni. Igaz, az árak valamivel magasabbak néha, mint egy áruházban, de a vásárlással olyan vállalkozásokat támogatunk, amik hazaiak, sőt a környékünkön tevékenykednek.

Napjainkra a piac szociális vagy társadalmi funkciója kikopni látszik, de emellett több előnye erősödik, ami miatt nem fog eltűnni. Környezetbarát, csomagolás mentes és legtöbbször bio termékeket árulnak, amivel hozzájárulhatunk a környezetünk és világunk védelméhez

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink

A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?