Menü

Jössz a piacra?

Környezetbarát megoldás a heti bevásárláskor.

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

A 21. század nagyvárosaiban visszaszorult a piac jelentőséget. Itt piac alatt elsősorban a zöldség, gyümölcs és háztartási szerek árulásával foglalkozó piacot értjük, ezen kívül azért ma is jellemző jelenség például a bolhapiac. A szupermarketek és nagy bevásárló központok előretörésével a legtöbb városi ember számára egyszerűbb és olcsóbb is itt beszerezni a mindennapi betevőt.

A piac másik funkciója is elveszni látszik. Amikor szombat kora reggel még szinte félálomban kísérem el az édesanyámat a heti zöldségkészlet beszerzésére leginkább a középkorú vagy idősebb korosztályból látok vásárlókat. A fiatalok számára egészen más keretek között zajlik a bevásárlás, mint szüleik vagy nagyszüleik számára. Míg az idősebbek nemcsak vásárolnak, hanem a szociális életük egy részét is itt élik, ismerősökkel és barátokkal futnak össze, a fiatalabb generáció számára a vásárlás egy feladat és nem lehetőség a találkozásra.

A világ úgy látszik ebben is változik. Inkább nagy boltokban vásárolunk, rengeteg ember között, olyanoktól, akiket nem ismerünk és semmilyen kapcsolatunk nincs velük. Természetesen ezek a jelenségek sem mindenkire vonatkoztathatók. A fiatal felnőttek között is sokan vannak azok, akik szívesen járnak termelői piacokra, ahol garantáltan hazai vagy környékben termesztett árut kapnak. A zero waste-életmód egyre népszerűbb ebben a generációban, ami azzal is jár, hogy a szupermarket helyett inkább választják a piacokat.

A környezetvédelmi előnyök mellett gazdasági szempontból is érdemes piacra járni. Igaz, az árak valamivel magasabbak néha, mint egy áruházban, de a vásárlással olyan vállalkozásokat támogatunk, amik hazaiak, sőt a környékünkön tevékenykednek.

Napjainkra a piac szociális vagy társadalmi funkciója kikopni látszik, de emellett több előnye erősödik, ami miatt nem fog eltűnni. Környezetbarát, csomagolás mentes és legtöbbször bio termékeket árulnak, amivel hozzájárulhatunk a környezetünk és világunk védelméhez

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.