Egzotikus fűszerek Ázsiából
- Dátum: 2021.02.18., 16:58
- Liszli Kornélia
- curry, fűszeres egytálételek, kávé, saját currypor, szív fűszer, thai gyömbér
Utazzunk egy kicsit Ázsiába, és nézzünk meg egy pár, itthon kevésbé ismert különleges fűszert, amit érdemes kipróbálni…
Az első a kardamom (zöld), amely egy Dél-Kelet-Ázsiából származó hüvelytermésű növény, melynek magját használjuk egészben vagy őrölve. Sütemények és kávé ízesítője, sőt India nemzeti tejes teájának, a fűszeres csájnak is az egyik fő alkotóeleme. Húsok közül a bárányhoz illik leginkább, de szószokat, chutney-t is ízesíthetünk vele. Európában a skandináv országokban igen népszerű fűszer: a svédek nemzeti kalácsukba és különböző pudingokba szórnak belőle, míg a norvégok kolbászt ízesítenek vele.
Nevének jelentése "szív fűszer", mivel a szívizmok működésére van jó hatással. Emellett erősíti a gyomrot, javítja az emésztést, jó leheletet biztosít, a fogakra is jó hatással van, csillapítja a köhögést és a fejfájást is elmulasztja.
Ne tévesszük össze a fekete kardamommal, ami füstös íze miatt édes ételek ízesítésére nem alkalmas!
A következő a galanga vagy galangál: az ugyanezen nevű növény gyökerének porrá őrölt változata. Kína déli részéről származik, de ma már Indiában is sokat használják, a currypor egyik alapanyaga. Más néven thai gyömbérnek is nevezik, ez bizonyítja, hogy a thai konyhában is igen népszerű ez a citrusos jellegű, a gyömbérhez képest kevésbé intenzív fűszer.
A következő a curry. Ez a sárga színű por nem egy fűszer, hanem egy különleges fűszerkeverék, mely Indián kívül egész Dél-Kelet-Ázsia konyhájának meghatározó ízesítője. A curry összetétele nemcsak országonként, de városonként, sőt családonként is más és más. A nevét adó egyik alkotórész, a currylevél sem ízében, sem színében nem annyira intenzív, mint maga a fűszerkeverék. Az alapösszetevők a következők: ánizs, chili, csicseriborsó, curry levél, édeskömény, fahéj, fehérbors, feketebors, fokhagyma, galangál, görögszéna mag, gyömbér, hagyma, kapormag, kardamom, koriandermag, kurkuma, mák, mustármag, paprika, római kömény, só, szegfűszeg, szerecsendió, zellermag. Levesek, fűszeres egytálételek és húspácok kitűnő fűszere.
Bár elég sok minden kell hozzá, ha időnk engedi, otthon is elkészíthetjük saját curryporunkat. Mindig frissen, a felhasználás előtt őröljük meg a belevaló fűszereket. Légmentesen elzárva pár hónapig megőrzi frissességét.
Az utolsó fűszer pedig a shichimi tōgarashi, vagyis a hét ízű csilipaprika. Ez egy japán fűszer- és gyógynövénykeverék, amelyet egyszerűen shichiminek hívnak. Hét összetevőt tartalmaz: durván őrölt csili, őrölt szecsuáni bors vagy sancho, pörkölt narancshéj, fekete szezámmag, fehér szezámmag, őrölt gyömbér és nori vagy aonori (szárított, zöld alga vagy hínár). Ezt a fűszert a csípős ízvilág kedvelőinek ajánlom.
Jó kísérletezést az ízekkel!
Liszli Kornélia
Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?
Az étrend-kiegészítők jótékony hatásúak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? Melyiket válasszuk?
Ünnepi italok – nemcsak télre
Mostanság, hogy korábban van sötét, olykor hideg, borongós és barátságtalan arcát mutatja az időjárás, jólesik esténként bekuckózni valami finom, forró, szívmelengető téli itallal. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal?
Ezért fogyasszunk mindennap ánizst
Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!
Taurin gyógyító hatása
A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.
A zeller egy szuperétel
A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.