Menü

Egzotikus fűszerek Ázsiából

Utazzunk egy kicsit Ázsiába, és nézzünk meg egy pár, itthon kevésbé ismert különleges fűszert, amit érdemes kipróbálni…

Az első a kardamom (zöld), amely egy Dél-Kelet-Ázsiából származó hüvelytermésű növény, melynek magját használjuk egészben vagy őrölve. Sütemények és kávé ízesítője, sőt India nemzeti tejes teájának, a fűszeres csájnak is az egyik fő alkotóeleme. Húsok közül a bárányhoz illik leginkább, de szószokat, chutney-t is ízesíthetünk vele. Európában a skandináv országokban igen népszerű fűszer: a svédek nemzeti kalácsukba és különböző pudingokba szórnak belőle, míg a norvégok kolbászt ízesítenek vele.

Nevének jelentése "szív fűszer", mivel a szívizmok működésére van jó hatással. Emellett erősíti a gyomrot, javítja az emésztést, jó leheletet biztosít, a fogakra is jó hatással van, csillapítja a köhögést és a fejfájást is elmulasztja.

Ne tévesszük össze a fekete kardamommal, ami füstös íze miatt édes ételek ízesítésére nem alkalmas!

A következő a galanga vagy galangál: az ugyanezen nevű növény gyökerének porrá őrölt változata. Kína déli részéről származik, de ma már Indiában is sokat használják, a currypor egyik alapanyaga. Más néven thai gyömbérnek is nevezik, ez bizonyítja, hogy a thai konyhában is igen népszerű ez a citrusos jellegű, a gyömbérhez képest kevésbé intenzív fűszer.

A következő a curry. Ez a sárga színű por nem egy fűszer, hanem egy különleges fűszerkeverék, mely Indián kívül egész Dél-Kelet-Ázsia konyhájának meghatározó ízesítője. A curry összetétele nemcsak országonként, de városonként, sőt családonként is más és más. A nevét adó egyik alkotórész, a currylevél sem ízében, sem színében nem annyira intenzív, mint maga a fűszerkeverék. Az alapösszetevők a következők: ánizs, chili, csicseriborsó, curry levél, édeskömény, fahéj, fehérbors, feketebors, fokhagyma, galangál, görögszéna mag, gyömbér, hagyma, kapormag, kardamom, koriandermag, kurkuma, mák, mustármag, paprika, római kömény, só, szegfűszeg, szerecsendió, zellermag. Levesek, fűszeres egytálételek és húspácok kitűnő fűszere.

Bár elég sok minden kell hozzá, ha időnk engedi, otthon is elkészíthetjük saját curryporunkat. Mindig frissen, a felhasználás előtt őröljük meg a belevaló fűszereket. Légmentesen elzárva pár hónapig megőrzi frissességét.

Az utolsó fűszer pedig a shichimi tōgarashi, vagyis a hét ízű csilipaprika. Ez egy japán fűszer- és gyógynövénykeverék, amelyet egyszerűen shichiminek hívnak. Hét összetevőt tartalmaz: durván őrölt csili, őrölt szecsuáni bors vagy sancho, pörkölt narancshéj, fekete szezámmag, fehér szezámmag, őrölt gyömbér és nori vagy aonori (szárított, zöld alga vagy hínár). Ezt a fűszert a csípős ízvilág kedvelőinek ajánlom.

Jó kísérletezést az ízekkel!

Liszli Kornélia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.