Menü

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Ha megkérdezünk erről egy szakembert, személyi edzőt, ők elmondják, hogy pontosan mitől lesz egy edzés funkcionális.

A funkcionális edzés az amerikai sportban az erősítés és kondicionálás kombinációjával jött létre, sérülésmegelőző sporttípus, mely tömegeket megmozgató fitneszirányzattá vált az idők során.

Míg a konditermi edzések legtöbb mozdulatsora egy-egy izomra fókuszál, addig a funkcionális edzések alatt a teljes test megmozgatása a cél. Ezeknek az edzéseknek az előnye és fő feladata az állóképesség fejlesztése, az erősítés.

A gyakorlatok nagyon sokfélék, sőt, összetett variációik is léteznek, minden izomcsoportot megmozgat, ezért nagyon hatékonyak.

Mivel utókalóriaégetése nagyobb a funkcionális edzéstípusoknak, ezért evidens, hogy ha valaki fogyni szeretne, érdemes a funkcionális tréningeket előnyben részesíteni, mint például a TRX, CrossFit-, a kettlebell, a saját testsúlyos edzések és a HIIT. A funkcionális edzés tehát mindenki számára mást jelent, mivel számtalan gyakorlatsorból válogathat.

A funkcionális edzés nem egy mozgásformát takar, hanem egy olyan szemléletmódot, ami hatékonyabbá is biztonságosabbá teszi fizikai tevékenységeinket.

A funkcionális edzés leggyakoribb mozgásmintái: nyomás/tolás, húzás, törzsemelés, guggolás, cipelés, illetve számos aszimmetrikus gyakorlat.

Ennek a komplex erőfejlesztő edzéstípusnak az előnyét mindennapos tevékenységeknél is érezhetjük, amikor cipekedünk, hajolunk, emelünk, guggolunk, mert épp ez a lényege, hogy olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek a mindennapi életben is megállják a helyüket, melyek során a testünk, az izmaink a maguk természetes módján mozognak. A funkcionális edzés során természetes mozgásokat utánzunk.

A funkcionális edzés gerincbarát, alaposan megtervezett, komplex és változatos.

Ha kevés időnk van edzeni, akkor a funkcionális edzés lehet a legjobb megoldás számunkra. Versenysportolók számára nélkülözhetetlen a fejlett funkcionális izomzat, mivel egy profi sportolónak mindenképp el kell kerülnie a sérüléseket, a funkcionális edzések hatására pedig a megerősödnek a stabilizáló izmok, így jelentősen csökken a sérülések kialakulásának veszélye, ami a versenysportban létfontosságú.

A funkcionális tréning azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek alapedzettséggel, már végeztek korábban is valamilyen sporttevékenységet.

Martinka Dia

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.