Menü

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Ha megkérdezünk erről egy szakembert, személyi edzőt, ők elmondják, hogy pontosan mitől lesz egy edzés funkcionális.

A funkcionális edzés az amerikai sportban az erősítés és kondicionálás kombinációjával jött létre, sérülésmegelőző sporttípus, mely tömegeket megmozgató fitneszirányzattá vált az idők során.

Míg a konditermi edzések legtöbb mozdulatsora egy-egy izomra fókuszál, addig a funkcionális edzések alatt a teljes test megmozgatása a cél. Ezeknek az edzéseknek az előnye és fő feladata az állóképesség fejlesztése, az erősítés.

A gyakorlatok nagyon sokfélék, sőt, összetett variációik is léteznek, minden izomcsoportot megmozgat, ezért nagyon hatékonyak.

Mivel utókalóriaégetése nagyobb a funkcionális edzéstípusoknak, ezért evidens, hogy ha valaki fogyni szeretne, érdemes a funkcionális tréningeket előnyben részesíteni, mint például a TRX, CrossFit-, a kettlebell, a saját testsúlyos edzések és a HIIT. A funkcionális edzés tehát mindenki számára mást jelent, mivel számtalan gyakorlatsorból válogathat.

A funkcionális edzés nem egy mozgásformát takar, hanem egy olyan szemléletmódot, ami hatékonyabbá is biztonságosabbá teszi fizikai tevékenységeinket.

A funkcionális edzés leggyakoribb mozgásmintái: nyomás/tolás, húzás, törzsemelés, guggolás, cipelés, illetve számos aszimmetrikus gyakorlat.

Ennek a komplex erőfejlesztő edzéstípusnak az előnyét mindennapos tevékenységeknél is érezhetjük, amikor cipekedünk, hajolunk, emelünk, guggolunk, mert épp ez a lényege, hogy olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek a mindennapi életben is megállják a helyüket, melyek során a testünk, az izmaink a maguk természetes módján mozognak. A funkcionális edzés során természetes mozgásokat utánzunk.

A funkcionális edzés gerincbarát, alaposan megtervezett, komplex és változatos.

Ha kevés időnk van edzeni, akkor a funkcionális edzés lehet a legjobb megoldás számunkra. Versenysportolók számára nélkülözhetetlen a fejlett funkcionális izomzat, mivel egy profi sportolónak mindenképp el kell kerülnie a sérüléseket, a funkcionális edzések hatására pedig a megerősödnek a stabilizáló izmok, így jelentősen csökken a sérülések kialakulásának veszélye, ami a versenysportban létfontosságú.

A funkcionális tréning azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek alapedzettséggel, már végeztek korábban is valamilyen sporttevékenységet.

Martinka Dia

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.