Menü

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos szakácsként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Nem jó, ha mindig vakon követünk egy receptet, pedig látjuk, hogy több folyadékot venne fel a tészta, több fűszer kellene az ételbe, mégsem merjük elengedni a fantáziánkat, mert a recept mást ír.

Mindenkinek más a sütője, másmilyen a tűzhelye, egy receptben megadottak csak iránymutatásul kellene, hogy szolgáljanak, a többit már látjuk, kóstoljuk, érezzük.

Ne vegyük szentírásnak a receptet, hanem támaszkodjunk inkább az érzékszerveinkre!

Érdemes az online recepteknél elolvasni a kommenteket, hozzászólásokat, mert ott is gyakran akadnak olyan észrevételek, amelyekkel mi is kalkulálhatunk.

A megfelelő minőségű alapanyagok a legfontosabbak, a főzés és a sütés sikerének a titka, nem szabad spórolni a minőségen. Ugyanaz az élelmiszer klasszisokkal jobb, ha a jobb minőséget választjuk vásárláskor.

Az edényválasztáson is nagyon sok múlik. A minőséget sajnos az edényeknél is jobb megfizetni.

Gyakran azért rontunk el egy ételt, mert nem kóstolunk eleget. Még a legrutinosabb szakácsok is folyamatosan kóstolgatják az ételt főzés közben, tehát nem szabad elsumákolni a kóstolást, a fűszereket, sót pedig apránként adagoljuk.

Sokszor előfordul, hogy nem elég forró az olaj, nem vajazunk ki egy sütőformát, leragad 1-1 palacsinta, ezekre is oda kell figyelni, az apróbb lépéseken, előkészületeken sok múlik.

A pontatlanul kimért hozzávalók sok bosszúságot okoznak.

Egy konyhai mérleg minden háztartásba kell. Bár sok étel van, amit érzésre is össze lehet dobni, akad bőven, amelynél nem mindegy, hogy hány deka liszt, vagy cukor kerül bele.

Figyelni kell az időt, egy szuflé esetében vagy brownie sütésénél egyáltalán nem mindegy mennyi ideig sül az adott étel.

A lisztet mindig szitáljuk át, különben csomós lesz. A sütemények akkor lesznek tökéletesek, ha erre is figyelünk. A legjobb, ha közvetlenül akkor tesszük ezt, amikor összeállítjuk a sütit.

Nagyon könnyű kiszárítani a húst sütés közben. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl. Ha pedig alacsony zsírtartalmú fajtából készítünk valamit, például csirkemellből, akkor érdemes előtte jól bepácolni és abban hagyni pár órát.

Balesetveszélyes a konyhai nagyüzem, ez vitathatatlan. Az olajos, forró serpenyőbe cseppenő víz például fröcsögni kezd, ami veszélyes, a kicsapó tűzforró olaj pedig megégethet bennünket. Ez előfordulhat olyankor is, ha magas víztartalmú ételt sütsz. Mindig legyünk körültekintőek és óvatosak!

„A konyhában bármi megtörténhet, aki főz azzal bármi előfordulhat” – szokta mondani jóanyám. Hát így is van, amikor sütünk, főzünk, ezerféle dologra kell odafigyelni. Mindenkinek balesetmentes főzőcskézést és finom ételeket kívánok!

Martinka Dia

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.

Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.