Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz
- Dátum: 2021.02.13., 18:36
- Martinka Dia
- balesetveszélyes, brownie, edényválasztás, észrevétel, folyadék, forró, főz, gasztro, kalkulál, komment, konyha, konyhatündér, kóstol, liszt, mérleg, minőség, online, palacsinta, recept, süt, sütő, szuflé, tészta, tűzhely, zsírtartalom.
Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos szakácsként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!
Nem jó, ha mindig vakon követünk egy receptet, pedig látjuk, hogy több folyadékot venne fel a tészta, több fűszer kellene az ételbe, mégsem merjük elengedni a fantáziánkat, mert a recept mást ír.
Mindenkinek más a sütője, másmilyen a tűzhelye, egy receptben megadottak csak iránymutatásul kellene, hogy szolgáljanak, a többit már látjuk, kóstoljuk, érezzük.
Ne vegyük szentírásnak a receptet, hanem támaszkodjunk inkább az érzékszerveinkre!
Érdemes az online recepteknél elolvasni a kommenteket, hozzászólásokat, mert ott is gyakran akadnak olyan észrevételek, amelyekkel mi is kalkulálhatunk.
A megfelelő minőségű alapanyagok a legfontosabbak, a főzés és a sütés sikerének a titka, nem szabad spórolni a minőségen. Ugyanaz az élelmiszer klasszisokkal jobb, ha a jobb minőséget választjuk vásárláskor.
Az edényválasztáson is nagyon sok múlik. A minőséget sajnos az edényeknél is jobb megfizetni.
Gyakran azért rontunk el egy ételt, mert nem kóstolunk eleget. Még a legrutinosabb szakácsok is folyamatosan kóstolgatják az ételt főzés közben, tehát nem szabad elsumákolni a kóstolást, a fűszereket, sót pedig apránként adagoljuk.
Sokszor előfordul, hogy nem elég forró az olaj, nem vajazunk ki egy sütőformát, leragad 1-1 palacsinta, ezekre is oda kell figyelni, az apróbb lépéseken, előkészületeken sok múlik.
A pontatlanul kimért hozzávalók sok bosszúságot okoznak.
Egy konyhai mérleg minden háztartásba kell. Bár sok étel van, amit érzésre is össze lehet dobni, akad bőven, amelynél nem mindegy, hogy hány deka liszt, vagy cukor kerül bele.
Figyelni kell az időt, egy szuflé esetében vagy brownie sütésénél egyáltalán nem mindegy mennyi ideig sül az adott étel.
A lisztet mindig szitáljuk át, különben csomós lesz. A sütemények akkor lesznek tökéletesek, ha erre is figyelünk. A legjobb, ha közvetlenül akkor tesszük ezt, amikor összeállítjuk a sütit.
Nagyon könnyű kiszárítani a húst sütés közben. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl. Ha pedig alacsony zsírtartalmú fajtából készítünk valamit, például csirkemellből, akkor érdemes előtte jól bepácolni és abban hagyni pár órát.
Balesetveszélyes a konyhai nagyüzem, ez vitathatatlan. Az olajos, forró serpenyőbe cseppenő víz például fröcsögni kezd, ami veszélyes, a kicsapó tűzforró olaj pedig megégethet bennünket. Ez előfordulhat olyankor is, ha magas víztartalmú ételt sütsz. Mindig legyünk körültekintőek és óvatosak!
„A konyhában bármi megtörténhet, aki főz azzal bármi előfordulhat” – szokta mondani jóanyám. Hát így is van, amikor sütünk, főzünk, ezerféle dologra kell odafigyelni. Mindenkinek balesetmentes főzőcskézést és finom ételeket kívánok!
Martinka Dia
Hogyan írjunk meggyőző motivációs levelet?

A kísérőlevél munkahelyekre történő jelentkezéskor az első benyomás eszköze az önéletrajz mellett. Nem pusztán kiegészítő dokumentum, hanem lehetőség arra, hogy megmutassuk, miért pont mi illünk az adott pozícióhoz és miért lenne velünk teljesebb a csapat. Egy jó bemutatkozó írás lényegre törő, személyes és közvetlenül kapcsolódik a hirdetett álláshoz.
Az e-rollerek árnyoldalai – Kényelmes közlekedés vagy rejtett veszélyforrás?

Az elektromos rollerek az utóbbi években szinte berobbantak a városi közlekedésbe. Gyorsak, környezetbarátok, nem igényelnek parkolóhelyet, és rövid távokon gyakran gyorsabbak, mint az autó vagy a tömegközlekedés. Ugyanakkor a kényelmi előnyök mögött komoly biztonsági kockázatok is rejlenek, amelyekről kevesebb szó esik.
Kettősségben az élet szépsége – Ünnepeljük az Ikrek Világnapját

Az élet egyik legnagyobb ajándéka a testvér, de ha ikerről van szó, ez a kötelék még különlegesebb és elválaszthatatlanabb. Az Ikrek Világnapja nem csupán egy jeles nap a naptárban, hanem egy ünnep, amelyben a szeretet, az összetartozás és az öröm jelenik meg a maga legszebb formájában.
Mi alapján rangsoroljuk az emlékeinket?

Az emberi tudat és a korábban történt események tömkelege leginkább egy állandóan változó hálóra hasonlít. Ebben bizonyos csomópontok erősebben, mások halványabban kapcsolódnak. Az, hogy miért maradnak meg egyes élmények kristálytisztán emlékezetünkben, míg mások szinte azonnal elhalványulnak, számos tényező együttes hatásának eredménye, melyek az életünk során alakulnak ki.
Balesetmentes vezetés nyáron: Tippek a kánikulai utak biztonságához

A nyári kánikula nem kell, hogy balesethez vezessen. Megfelelő előkészületekkel, a jármű állapotának ellenőrzésével és tudatos vezetési szokásokkal biztonságosan élvezhetjük a nyári utakat.