Menü

Karantén gyerekekkel pro és kontra

Nem volt még ilyen soha azelőtt, hogy karanténba zárva az otthon legyen az elsődleges és egyetlen színtere a munkának, szórakozásnak, családi életnek, sportnak, tanulásnak, azonban a járványhelyzet számtalan új szokatlan feladat elé állított minket, különösen a kisgyermekes családokat. A hosszú karantén alatt újra kellett gondolnunk egy csomó mindent az eddigi életünkkel kapcsolatban.

A pozitív oldala annak, ha kisgyerekkel otthon vagyunk, hogy együtt vagyunk. Sajnos a barátokkal és rokonokkal nem tudunk találkozni, de a szűk család együtt lehet, most tényleg van egymásra, egy puszira idő.

Nem kell korán kelni. Mert valljuk be, egy online oktatás nem olyan, hogy 6-kor kelünk és 7- rohanunk a buszra, pattanunk autóba, indulunk oviba, suliba, dolgozni. Egy online suli esetében fél 8-nál előbb fel sem kel a nagyfiam.

A gyerekek élvezik, hogy nem kell suliba menni, mi élvezzük, hogy nem kell dolgozni menni.

Ki lehet találni otthon is napirendet és lehet tartani, az étkezések, a tanulás, az esti teendők ugyanúgy keretbe foglalhatóak, helyet kaphat minden a maga idejében és a napirend megkönnyíti ebben az összekuszált szokás rendben az otthonlétet.

Új formákat kaphat az otthoni sport, újra gondoljuk az otthoni edzés kérdéskörét, más gyakorlatok, más edzéstípusok, otthon, nappaliban. Amikor szeretném, utazás nélkül, mondhatni ingyen, akár este 9-kor is. Nincs terembérlet, nincs másokhoz alkalmazkodás.

Nem kell tip-top kinézni, nem kell a frizurát reggelente megcsinálni, smink se kell otthon, magas sarkú sem játszik, ha úgy tetszik, egész nap maciban kóvályoghatunk a lakásban és megmondom őszintén, ez a része nekem bejön.

Javul a kapcsolatunk a párunkkal, hiszen sok időt tölthetünk együtt, végre nem kifogás, hogy alig találkozunk.

Nos, ezek voltak a jó oldalai a karanténnak, azonban érdekes, hogy a negatívumok is pont így kezdődnek és tulajdonképpen, ha őszinte akarok lenni, a negatívumok pont azok, amelyek kezdetben a pozitívumok voltak.

Már nem jó a gyerekeknek, hogy nem mehetnek suliba, nem találkozhatnak a többiekkel.

Nem szívesen dekkolok otthon, hiányoznak a kollegák és a munkahely.

Nem jó, hogy alig találkozunk a rokonokkal, barátokkal, hiányzik egy összejövetel, koncert, bál, buli, közös program.

Egymás agyára mennek a házastársak, mert már összezárva élünk hónapok óta és ez próbára teszi a kapcsolatokat.

Nehéz otthon lekötni a gyerekeket, tanulásra bírni, hiszen a szobájában zoom-olni a többiekkel csupa móka, semmint kötelességtudatból fakadó tanulás és tanóra.

A kisebbek unatkoznak és nyaggatnak szünetlen, nincs ovis pajtás, nincs közös játék.

A gyerek edzéseit már nem igazán tudjuk otthoni sportra átültetni, mert majd megbolondul a nagyfiam, annyira hiányzik neki a heti 2-3 fociedzés, a meccsekről nem is beszélve, de ezt a férjemről is elmondhatom. Amikor pedig az otthon kreatívan megoldott edzésről beszélek, akkor mindenre gondolok, csak a lakásban való focizásra nem. Na, arra pont nem.

Hiába a karantén, szülőként nem arról szól az élet MOST SEM, hogy leülök olvasni meg sorozatot nézni, mert „én csak gyerekkel vagyok otthon”. Önmagunkra pont még kevesebb idő jut. Ebből pedig eddig sem volt sok, ha pedig hozzáadom a kéthónapos babámat, aki szopizik, aki szintén állandó felügyeletet, foglalkozást és jelenlétet igényel, akkor azt hiszem a napi 24 óra, ha 48 lenne is kevés lenne.

A nagyszülők segítsége sem olyan, hiszen a karantén miatt az idősebbekre nagyobb figyelemmel kell lennünk és védeni kell őket.

Valószínű már mindenkinek elege van a felfordult életből és folyamatos óvintézkedésekből, a sok fertőtlenítőtől már sebes a kezünk, s épp elég régóta függünk a vírushelyzettől, de optimista vagyok és továbbra is abban bízom, hogy egy kis türelemmel átvészeljük ezt a majdnem egy éve tartó időszakot és hamarosan visszatérhetünk abba az életbe, amit akkor és eddig talán nem tudtunk értékelni.

Martinka Dia

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.