Menü

Hogyan tervezzük meg saját arcápolási rutinunkat?

Arcunk helyes ápolása éppolyan fontos, mint bármely testrészünk ápolása. Az emberek pedig gyakran elégedetlenek a kinézetükkel. A helyes rutin kialakítása viszont sok bosszúságtól képes minket megszabadítani: ilyenek a mitesszerek, pattanások és más bőrhibák.

Mindenekelőtt tudnunk kell az arcunk típusát (erről itt írtam: https://hajraegeszseg.hu/cikk/2021-01-28/milyen-a-bortipusom), és azt is, hogy mit szeretnénk az arcápolási rutinnal elérni (mitesszereltávolítás, hegeltávolítás, bőrfiatalítás stb.)?

Első lépés: az arcot (akár a testünket vagy a hajunkat) meg kell tisztítani, a sminket el kell távolítani. A zsíros és a kombinált bőrt vízzel lemosható tisztító géllel tisztítsuk. A száraz és az érzékeny bőrhöz pedig a sminkeltávolító tejet vagy olajat használjunk. Kétszeres tisztítást is végezhetünk: először olajos lemosóval vagy micellás vízzel eltávolítjuk a sminket, majd másodszorra pedig egy gyengéd arctisztítóval mossuk át az arcunkat. Itt még nincs vége a tisztító metódusnak! Sokan nem tudják, hogy az arctisztítót vízzel le kell mosni! A tisztítók ugyan összegyűjti a szennyeződéseket, de csak a víz távolítja el azokat. (Hiszen a sampont sem hagyjuk benn a hajunkban, hanem lemossuk.)

A szeborreás bőrűek gyakorta választják a hámlasztást AHA és/vagy BHA hámlasztóval (Alpha Hydroxy Acid és Beta Hydroxy Acid). Az AHA alkalmas hegek, foltok eltüntetésére, a BHA pedig a mitesszerek felszámolására alkalmas. Sokan bőrradírral próbálják ezeket a problémákat gyógyítani, de ezek könnyen mikrosérüléseket okozhatnak az arcon. A kémiai hámlasztók sokkal kíméletesebbek és még a kollagéntermelést is serkenti. Hámlasztó alkalmazása előtt ki kell építeni a rutinunkat, csak hetekkel később érdemes bevezetni a hámlasztót a rutinba. Nem kell mindennap hámlasztózni, a sav erősségétől függően kell alkalmazni hetente 1-2 alkalommal. Bőrgyógyászt, kozmetikust mindenképpen érdemes megkérdezni, hogy a bőrnek melyik hámlasztó lehet a megfelelő, milyen márkában és milyen erősségben.

A hámlasztás végett (és tulajdonképpen amúgy is) fontos a fényvédő alkalmazása! A fényvédők óvják a bőrt a városi káros hatásoktól, szennyeződésektől. Nem csak nyáron kellene alkalmazni, hanem az év mindennapján, mert a Nap által sugárzott káros UVA mindig jelen van, az UVA pedig többek között bőröregítő hatással rendelkezik. Egy termék akkor fényvédő, ha fel van tüntetve rajta az SPF jelzés (Sun Protection Factor). Az SPF50-es fényvédő az UV 98%-át képes szűrni!

A száraz bőrtípust és a szárazzá vált bőrt hidratálni kell. A hámlasztó könnyen száríthatja a bőrt, ezért hámlasztó alkalmazás mellett kell hidratálót alkalmazni. A hidratálás segít megőrizni a bőr szépségét, puhaságát és ragyogását, illetve késleltetni az öregedés jeleinek megjelenését.

A rutin befejezéseként szérumokat, arcápolókat alkalmazhatunk. Ezek a szérumok magas koncentrációban tartalmaznak értékes hatóanyagokat, mint például C-vitamint vagy hilaruonsavat, retinolt. Ezek mind a bőr feszességét, fiatalosságát tartják szinten, avagy ezek anti-aging hatóanyagok. Képesek a pigmentfoltokat is eltüntetni, mindenképpen ajánlottak a rutin végére!

Végére hagytam a legfontosabbat: nem mindegy mi a rutin éjszakára vagy nappalra. Éjszakai rutinnál kell alkalmazni a hámlasztókat, fényvédőt elég nappal felkenni, de igény szerint estére is lehet.

Ilyen egy helyes sorrend nappal: lemosás vízzel à szérum à fényvédő

Ilyen egy helyes sorrend este: dupla tisztítás à heti max 2x BHA à szérum à hidratáló

Alkalmanként: AHA (ezek után ne használj más hámlasztót!) és/ vagy maszk

Nagypál Anna

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!